Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Predstavnici seljaka na pregovorima sa Kosoricom i Polančecom

10.06.2009.
u 19:59

Predstavnici poljoprivrednika prosvjednika oko 9 sati ušli su u Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva gdje su ih primili potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor i ministar gospodarstva Damir Polančec. Nezadovoljni seljaci u srijedu od podneva blokiraju promet Zagrebom i traže susret s predstavnicima Vlade.

Također, na izričit zahtjev prosvjednika, prema sadašnjim informacijama, na sastanku neće sudjelovati ministar poljoprivrede Božidar Pankretić.

200 traktora stiglo u Zagreb - prosvjednici neće kući dok ne riješe problem

Galerija: Traktorom na prosvjed

Prosvjednici prijete blokadama cesta po Hrvatskoj
Povišenim tonovima raspravljalo se i u HRT-ovoj emisiji "Otvoreno", u kojoj su gostovali predstavnici prosvjednika te predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza Željko Mavrović i državni tajnik Krešimir Kuterovac. Prosvjednici su još jednom ponovili da će blokirati Zagreb, ali i Slavoniju i druge dijelove Hrvatske ako im Vlada ne izađe u susret. Rečeno je i da su prosvjednici s traktorima koji su bili smješteni na Velesajmu krenuli na zagrebačke ulice.

Predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza Željko Mavrović rekao je kako se ne slaže s načinom na koji su seljaci odabrali riješiti problem, a predstavnici poljoprivrednika optužili su ga da ne štiti njihove interese.

- Ovdje je puno emocija koje ne mogu dovesti na dobro. Definitivno su mljekari u problemu, no to se može rješavati mirnim načinom i komunikacijom... Vi ste danas blokirali promet ljudima koji rade za 2500 ili 2800 kn plaće, a nudili ste plaću od 30.000 kuna menadžeru koji će vam voditi gospodarstvo - rekao je Mavrović Antunu Laszlu, predsjedniku Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje.

Laslo je pak odgovorio da jest ponudio takvu plaću, budući da on, čija se obitelj oduvijek bavi poljoprivredom, "nije više sposoban kako državni tajnik tvrdi da mora biti sposoban". Dodao je i kako je sramotno da danas treba "namusti 3 litre mlijeka da bi platio litru mineralne".

Državni tajnik Kuterovac rekao je pak kako njih "200 traktora u Zagrebu ne impresionira". Poručio je i kako banke neće napraviti reprogram kredita (kojeg su mljekari očekivali) onima koji su 'mrtvaci'. Ipak, najavio je da će se o eventualnim mjerama koje Hrvatska može poduzeti (jer ne može djelovati jednostrano zbog brojnih sporazuma) razgovarati s povjerenicom Europske komisije.


Arhiv VL

Pankretić: Trudimo se maksimalno...ali novaca jednostavno nema
Trudimo se maksimalno i uvijek smo spremni za pregovore, i do maloprije smo pregovarali, ali ono što nije izvedivo nije izvedivo. Svjestan sam situacije seljaka i znam da im je teško, ali novaca jednostavno nema - rekao je za Večernjak ministar Pankretić. Dodao je i da prosvjednicima nude nastavak pregovora, ali da "pritisak ulice nije dobar način da se takvo što ostvari" te da "na takvo što ne možemo pristati".

Pankretić je gostujući u Dnevniku HRT-a također poručio da su u Vladi uvijek spremni sastati se sa seljacima.
- I jučer smo se sastali, i sutra ćemo sjesti s njima, ali za stolom, a ne na cesti, poručio je ministar, čiju ostavku uz druge zahtjeve su danas zatražili nezadovoljni seljaci (ponajprije mljekari nezadovoljni otkupnom cijenom mlijeka).

- Intervenirat ćemo na Savjetu za mljekarstvo ako europska cijena mlijeka nastavi padati - rekao je Pankretić, koji je dodao da su sami proizvođači prije šest mjeseci tražili takav dogovor.
Na zahtjeve za njegovom ostavkom, ministar je poručio da je "lako za to", ali je prozvao one koji je traže.
- I ja sam seljačko dijete i znam da seljacima nije lako, ali dajemo sve od sebe da pokušamo što više toga iznijeti na svojim leđima. Zahtjevi su uvijek opravdani i legitimni, no sada dolaze od onih koji, čini mi se, tjeraju više svoje interese. Neki od njih ne žele razgovarati - rekao je Pankretić.


Tražili premijera, dobili državne tajnike

Inače, nezadovoljni seljaci do 17.30 sati nisu dobili nikakvo očitovanje iz Vlade tko će ih i kada primiti na pregovore. Kasnije im se, pak, obratio državni tajnik Krešimir Kuterovac koji je pozvao seljake na razgovore, no tek dio njih je prihvatio poziv i ušao u zgradu Ministarstva poljoprivrede.

Kuterovac je, inače, pozvavši seljake da uđu na pregovore, dao i nekoliko oštrih ocjena o pojedinim pregovaračima. Tako je Ivicu Miketeka, predsjednika Udruge proizvođača mlijeka Osječko-baranjske županije koja je inicirala traktorski pohod na Zagreb i koji zahtjeva susret s premijerom, nazvao "proizvođačem koji ne može ni svoju farmu voditi", prenosi Nova TV.
- Pravi su proizvođači spremni pregovarati - rekao je Kuterovac.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije