Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u Švicarskoj

Predstavnici SAD-a i Rusije za istim stolom razgovarali o Siriji: 'Bilo je napetosti'

Kerry
Foto: Reuters
1/2
15.10.2016.
u 23:38

Sastanak je bio prilika za "razmjenu novih ideja" kako bi se pokrenuo proces prema prekidu vatre, rekao je Kerry po završetku.

Sastanak o Siriji koji je sazvao američki državni tajnik John Kerry  završio je u švicarskom gradu Lausanneu nakon četiri sata bez zajedničke izjave devet zemalja sudionica i bez konkretnih rezultata, javljaju agencije.

Prije početka razgovora u subotu popodne u četiri oka razgovarali su Kerry i njegov ruski kolega Sergej Lavrov, a zatim su im se pridružili UN-ov izaslanik za Siriju Staffan de Mistura, diplomati Egipta, Iraka i Jordana te predstavnici Turske, Saudijske Arabije i Katara - država koje pomažu borbu sirijskih pobunjenika te Irana koji je na strani vojske sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

Sastanak je bio prilika za "razmjenu novih ideja" kako bi se pokrenuo proces prema prekidu vatre, rekao je Kerry po završetku.

"Bilo je nekih teških trenutaka, bilo je očito napetosti, no svi su bili konstruktivni", "nije bilo bijesa", rekao je i dodao "to je upravo ono što smo željeli".

Postignut je konsenzus "o brojnim mogućnostima" koje bi mogle voditi prekidu vatre u Siriji, rekao je i najavio za ponedjeljak nove kontakte među stranama u pregovorima, prenosi Reuters.

Razgovarali smo o "nekoliko zanimljivih ideja"  i "politički proces trebao bi što prije početi", rekao je Lavrov za ruske medije, javlja agencija dpa. 

Europa nije imala svog predstavnika na sastanku no Kerry putuje u London gdje će u nedjelju izvijestiti europske saveznike.

Novi krug diplomatskih pregovora o Siriji u kojem sudjeluju Lavrov i Kerry, prvi je organiziran nakon 3. listopada kada je Washington suspendirao bilateralne razgovore s Moskvom optuživši je da ne ispunjava preuzete obveze kako bi zaustavila krvoproliće.

Zapadni diplomat u Švicarskoj rekao je da je sastanak bio loše pripremljen i neprecizan u ciljevima, a popis sudionika bio je sastavljen u posljednji trenutak.

"Sastanak bi trebao donijeti sporazum o Alepu i zemlje bi morale ispuniti svoje obveze: Rusija na to da prestane bombardirati, Iran da povuče svoju miliciju koja pomaže režimu  iz Damaska", rekao je taj diplomat za Reuters.

Pritisak raste da se zaustavi sada već trotjedna ofenziva koju je počela sirijska vlada kako bi osvojila istočni dio Alepa u kojem je, prema podacima Ujedinjenih naroda, 275.000 civila i 8000 pobunjenika, a izloženi su napadima sirijske vojske, potpomognute ruskim bombarderima i iranskom milicijom. 

Sirijski predsjednik al-Asad rekao je u petak za ruski list Komsomolskaja Pravda da će njegova vojska osvojiti Alep i potisnuti militantne skupine sjeverno prema Turskoj "odakle oni i dolaze".

Istoga dana zapovjednik pobunjenika rekao je da sirijske snaga neće nikada osvojiti Alep. 

Zapadne sile optužuju Rusiju i Siriju da čine ratni zločin bombardirajući bolnice, ubijajući civile i sprečavajući evakuaciju ranjenih, a Sirija i Rusija tvrde da one gađaju samo militante te optužuju Sjedinjene Države da su prekršile raniji sporazum o prekidu vatre bombardirajući sirijsku vojsku. 

UN upozorava na katastrofalno stanje u istočnom Alepu gdje se iscrpljuju zalihe hrane, lijekova i drugih potrepština. 

>>'Britanci šalju ratne brodove da presretnu ruski nosač zrakoplova na putu za Siriju'

Komentara 5

CA
campa
09:05 16.10.2016.

Amerikanci su sve nervozniji jer se njihov plan zbacivanja Asada i postavljanje svog izabranika na čelo Sirije ne ostvaruje.Njima odgovara konfrontacija na Bliskom istoku i masovno raseljavanje žitelja kako bi lakše imali pristup Sirijskoj nafti i ostalim resorima.Amerima odgovara ovakvoo stanje jer se samim tim vrši destabilizacija Evrope koja bi u budučnosti mogla poremetiti svojom ekonomskom snagom interese Amerike te umanjila politički utjecaj u Evropi.Njima odgovara Evropa koja nema zajedničkih stavova nego svaka država unije kroji svoju politiku.A s druge strane događanja u Izraelsko palestinskim odnosima podpali su u drugi plan što odgovara Cionistima koji drmaju Amerikom.

ST
stomugromova
08:42 16.10.2016.

275 tisuća civila u Alepu su taoci islamskih terorista koje su SAD posijale po Siriji iz cijelog svijeta,glumeći tobožnju pobunu protiv diktatora,koja to nikad nije bila.Pitanje je čega se SAD boje ako padne Alep.Osim znatno povoljnije situacije za regularnu sirijsku vojsku i njene saveznike,u Alepu bi e moglo svšta otkriti ako bude oslobođen,.Npor. možda bi se američka teroristička mreža do kraja ogolila,a ono na što sumnjam,među teroristima ima agenata CIA,Mossada i MI6,što je krajnje neugodno za sponzore terorista.

DU
Deleted user
14:01 16.10.2016.

Vise od 40%zaposlenih u SAD,rade direktno,ili indirektno za vojnu industriju.Bez svih tih ratova,koje su Ameri zapoceli,i koje stalno zapocinju,jasno je koliko bi ljudi ostalo bez posla u SAD.Nepotrebno je dalje pricati o njihovoj politici.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije