Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kod predsjednice

Predstavnici MMF-a: Pomaci se vide, ali potrebne su hrabrije strukturne reforme

kolinda grabar-kitarović
Foto: Ured predsjednice
1/2
04.05.2015.
u 18:07

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović primila je izaslanstvo Međunarodnog monetarnog fonda

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović primila je izaslanstvo Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koje je u posjeti Hrvatskoj u sklopu svojih redovnih bilateralnih konzultacija s dužnosnicima o gospodarskim kretanjima i gospodarskim politikama zemlje. U okviru konzultacija, izaslanstvo razmatra fiskalnu, monetarnu te strukturne politike kako bi procijenilo gospodarske izglede za tekuću te za nekoliko sljedećih godina kao i rizike.

U razgovoru s predsjednicom Grabar-Kitarović izaslanstvo MMF-a dotaknulo se makroekonomskih izgleda za razdoblje 2015. do 2020., zatim srednjoročnog fiskalnog okvira, imajući u vidu postupak u slučaju prekomjernog deficita, te strukturnih politika.

Rečeno je kako se u Hrvatskoj vide blagi pozitivni pomaci, no kako su oni ostvareni u okviru rasta vanjskog okruženja. Za hrvatsko gospodarstvo i dalje su prisutni veliki rizici domaće ekonomije u rastu javnog duga te eksternih šokova u slučaju promjena u vanjskom okruženju.

Pozitivni pomaci vidljivi su, također, u rastu maloprodaje i priljevu izravnih investicija, no potrebne su hrabrije strukturne reforme, posebno u dijelu državne administracije i lokalne uprave, kao i u području investicijske i poslovne klime.

Izražena je obostrana zabrinutost zbog činjenice da Hrvatska još uvijek prolazi kroz razdoblje recesije u kojoj do izražaja dolazi niz vanjskih i unutarnjih neravnoteža. One uključuju nekonkurentni izvoz, korporativnu prezaduženost i zaduženost javnog sektora kao osobite osjetljivosti.

Izaslanstvo MMF-a izvijestilo je predsjednicu kako će njihova preliminarna izjava o obavljenim konzultacijama biti objavljena u srijedu, a cjelovito izvješće u lipnju ove godine.

>> Hrvatski generalski zbor Kolindi Grabar-Kitarović iznio svoje viđenje stanja u Oružanim snagama

Komentara 17

FO
forlife
19:05 04.05.2015.

S obzirom na to da novinari ne znaju i ne žele objasniti što su točno strukturne reforme, preporučam da čitatelji sami preko google-a vide o čemu se radi. Tek toliko da znamo o čemu pričamo.

LA
Laras
19:08 04.05.2015.

Dok imamo ove pacijente na vlasti pomaka ne može biti..

TH
than
18:36 04.05.2015.

Kaze pomaci se vide. Vide se. Najveci pomak je ucinjen u sve brzem zaduzivanju, a dug raste li raste.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije