Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REZANJE DEFICITA

Olli Rehn saslušao ideje hrvatskih poslodavaca

Olli Rehn
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
13.02.2014.
u 18:46

Poslodavci zagovaraju rezanje 7,5 milijardi kuna troškova proračuna smanjenjem svih materijalnih rashoda i mase plaća za 10 posto te detaljnim pretresanjem proračuna i reformama

Dok hrvatska Vlada iščekuje mišljenje Europske komisije o mjerama kojima se namjerava odgovoriti na zadaće postavljenje procedurom prekomjernog deficita, predstavnici Hrvatske udruge poslodavaca svoje su analize i ideje predstavili potpredsjedniku Europske komisije i povjereniku za monetarnu i ekonomsku politiku Olliju Rehnu.

Poslodavci zagovaraju rezanje 7,5 milijardi kuna troškova proračuna smanjenjem svih materijalnih rashoda i mase plaća za 10 posto te detaljnim pretresanjem proračuna i reformama.

Nakon sastanka zatvorenog za javnost, Rehn je istaknuo važnost strategije sveobuhvatnih reformi te uravnotežene konsolidacije radi unaprjeđenja učinkovitosti javnog sektora i stvaranja okruženja za poticanje rasta. Uopćena izjava Rehna daje naslutiti da i Europska Komisija drži da treba više pažnje posvetiti rashodovnoj strani proračuna, a manje se nada polagati u podizanje prihoda novim poreznim oblicima.

HUP-ove pozicije su poznate: oni traže da se deficit smanjuje kroz manju potrošnju države, a pozivaju se na iskustva zemalja regije i novih članica Europske unije koje su prošle ili prolaze proceduru. Ona pokazuju da je ključno provesti reforme i da su uspješnije bile zemlje koje su štedjele od onih koje su dizale poreze. Ekstremni primjer je Letonija koja je smanjila pojedine rashode države za više od 20 posto, ali je zato u brzom roku osigurala brzi rast BDP-a po prosječnim stopama iznad pet posto.

 S obzirom na postojeće iznimno visoke fiskalne i parafiskalne namete te rizik od jačanja sive ekonomije, povećanje fiskalnih nameta nije rješenje – tvrdi glavni direktor HUP-a Davor Majetić pa dodaje da zbog nas samih moramo smanjiti deficit kao nužan uvjet za rast gospodarstva i pretpostavku za izlazak iz krize. Problemi se više ne mogu ignorirati jer je i danas vrlo teško poslovati, a standard građana je nizak, ističu u HUP-u.

– Daljnje opiranje promjenama vodi nas samo u sve dublju krizu. Ulazak u proceduru prekomjernog deficita jasan je znak da je kriza dosegla vrhunac, no mi ga moramo pretvoriti u priliku da se konačno usuglasimo oko potrebnih reformi i uklonimo prepreke koje koče gospodarski oporavak Hrvatske – poručio je predsjednik HUP-a Ivica Mudrinić nakon sastanka.

HUP je svoje mjere već prezentirao predsjedniku Ivi Josipoviću i ministru financija Slavku Liniću te najvećoj oporbenoj stranci HDZ-u, a hoće li poslodavce itko poslušati, vidjet ćemo tijekom sljedećih mjeseci.

Komentara 5

Avatar Nediraj_u_pemzije
Nediraj_u_pemzije
19:58 13.02.2014.

I ostao je njem kad je čuo sve .....

LI
list68
09:09 14.02.2014.

Sada će Olli Rehn, pohvaliti ideju Hrvatskih poslodavaca, i reći da bi svi radnici, u "EU", poput Hrvatskih, trebali biti potpuno obespravljeni, a plaću, ako već primaju, to bi trebala biti nekakva "mizerna naknada" .

ĐE
đelek
20:14 13.02.2014.

Zato držiti večinu radnog naroda na minimalcu,i več godinama zakidate državu na doprinosima i porezima!!Sramota samo neka vas sasluša i evo nam kraha!!Kakva Država takvi poslodavci,,oni su najviše krivi za to stanje!!!!Tko to neshvača taj je u valikoj zabludi ili nema pojima o ekonomiji!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije