Naslovnica Vijesti Hrvatska

Predstavljena monografija o prvoj gardijskoj brigadi HV-a

U poglavljima knjige prikazan je ratni put brigade, od njenog osnutka do završetka Domovinskog rata. Ratni put brigade ispisan je pobjedama
29. travnja 2013. u 21:40 0 komentara 876 prikaza
tigrovi (1)
Foto: Željko Gašparović/VLM
Pogledajte galeriju 1/4

Povodom 18. obljetnice Vojno redarstvene operacije \"Bljesak“ u Novskoj pred velikim brojem bivših pripadnika, majki poginulih i građana, predstavljena monografija \"Prva gardijska brigada Hrvatske vojske “Tigrovi”. U poglavljima knjige prikazan je ratni put brigade, od njenog osnutka do završetka Domovinskog rata. Ratni put brigade ispisan je pobjedama.

- Sadržajno ova knjiga prati kronologiju svih važnijih događaja u razdoblju Domovinskog rata. Ona je na određeni način i odgovor na višegodišnje dezinformacije u Hrvatskom javnom prostoru gdje se pokušava zanemariti uzrok Domovinskog rata, izjednačiti odgovornost agresora i Hrvatske koja je bila žrtva, naglasio je brigadni general Tomo Medved, predsjednik Udruge ratnih veterana 1.GBR „Tigrovi“. Kako je rečeno, motiv Tigrova bilo je domoljublje, ponos i čast služiti hrvatskom narodu u prijelomnom povijesnom trenutku. Ime Tigrova tijekom rata nosilo je više od 11 tisuća pripadnika. Tigrovi su sudjelovali u obrani i borbama, od Istoče i Zapadne Slavonije, južnog Dubrovačkog ratišta, Maslenici u operacijama, Bljesak i Oluja. U ratnim akcijama poginulo je 365 pripadnika Tigrova, 1711. ih je ranjeno, 201 pripadnik prošao je torture logora, a njih 11 još uvijek se vode kao nestali.

- Uza sav mukotrpan i krvav ratni put pripadnike brigade, uz izuzetno visok moral, požrtvovnost da ni jedna zadaća ne bude neizvršena, krasio je i profesionalizam. Nema „repova“ iza ratnog puta Tigrova, nema neposluha u izvršavanju zapovijedi i poštivanju propisa i načela ratovanja, naglasio je Marijan Mareković, general i jedan od ratnih zapovjednika brigade.

O djelovanju i velikoj ulozi Tigrova na novljanskoj bojišnici tijekom ratne jeseni i zime 1991. godine, govorio je Rudi Stipčić, general, ratni zapovjednik Operativne grupe Posavine te u ime uredništva o stvaranju knjige koji su pisali pripadnici postojbe, Eduard Butjer, brigadir.

Adrenalinska Hrvatska
Adrenalinska Hrvatska
Rafting može biti idealna zabava, ali hrvatske rijeke kriju mnoge opasnosti

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.