Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ozbiljne pripreme

Predstavljen projekt HE Senj i HE Kosinj

hep
Iva Vidović/VLM
07.02.2013.
u 17:06

Sama odluka o gradnji ne ovisi samo o HEP-u nego i o drugim parametrima koji su izvan naše nadležnosti, kazao je voditelj Studije utjecaja na okoliš iz HEP-a.

Ni jedan od dvojice predstavnika HEP-a, koji su danas pred ličko-senjskim županom te načelnicima i gradonačelnicima predstavili projekt izgradnje hidroelektrana Senj II i Kosinj II, nisu željeli najaviti točan početak dugo iščekivanih radova.

Projet vrijedan 600 milijuna eura, ističu, donosi samo dobro za županiju, ali i za Hrvatsku.

– Problemi za lokalnu zajednicu postoje, ne mislim za općine i gradove, postoje za razmještanje jednog djela naselja, ali gledajmo drugu, vedriju, optimističniju stranu. To je da kosinjska dolina više ne poplavljuje, gledajmo rješavanje vodoopskrbe prostora županije, gledajmo bolje stvari, poticaj lokalnoj zajednici i zapošljavanje cjelokupne građevinske operative, novo zapošljavanje i gledajmo ono što je cilj, ne samo nama u županiji nego i HEP-u i cijeloj Hrvatskoj, a to je da država postane samostalna što se tiče proizvodnje električne energije, a pogotovo iz obnovljivih izvora, istaknuo je župan Milan Jurković.

Vedran Jurić, direktor sektora za strategiju, planiranje, investicije i korporativni razvoj u HEP-u kazao je da će svi stanovnici Kosinja, koji će zbog izgradnje akumulacijskog jezera biti iseljeni, biti obeštećeni.

– To su najvećim djelom pravna pitanja. Naravno, preduvjet za realizaciju projekta prema zakonima RH jest riješiti sve u okviru pravnih procedura. Vjerujem da će se ljudima omogućiti pravična i pravedna kompenzacija za njihov status koji će biti promijenjen.  HEP nije ministarstvo ni lokalna samouprava. Mi ćemo kao korisnik toga prostora i glavni investitor projekta pomoći da se ta pitanja riješe, koliko je u ovlasti HEP-a.

– Sama odluka o gradnji ne ovisi samo u HEP-u nego i o drugim parametrima koji su izvan naše nadležnosti. Riječ je o upravnom postupku, rješenju ministarstva zaštite okoliša, o prihvatljivosti zahvata za okoliš nakon čega mi tek možemo podnijeti zahtjev za ishođenje lokacijske dozvole. HEP će intenzivno raditi na studiji utjecaja na okoliš, informirat ćemo javnost u ovoj preliminarnoj fazi kao čin dobre volje prema lokalnoj zajednici kako bi bili pravovremeno upoznati, kazao je Dražen Lovrić, voditelj Studije utjecaja na okoliš iz HEP-a.

Komentara 1

AN
Antiša
21:23 07.02.2013.

Kad su gradili Branu na Kruščici rekli su da neće više biti poplava u Kosinju. Jesu li pitali starce iz Kosinja žele li da ih se iseli? U Kruščici ste poplavili naše groblje, školu, crkvu. U Kosinju ćete poplaviti dvijee crkve, dva groblja, školu... Zašto ne ugrađujete solarne kolektore na krovovima kuća? Ne bi uništavali ljepote i "ubijali" ljude.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije