Naslovnica Vijesti Hrvatska

Predstavljen novi ophodni brod, pogledajte čime je sve opremljen

Brod će u floti Obalne straže Hrvatske ratne mornarice ploviti pod imenom OOB-31 "Omiš"
07. prosinca 2018. u 13:42 36 komentara 2285 prikaza
Predstavljanje novog broda Hrvatske ratne mornarice
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/25

U vojarni "Admiral flote Sveto Letica – Barba" u Splitu danas je, 7. prosinca 2018., održana svečanost primopredaje i imenovanja prototipa novog obalnog ophodnog broda (OOB) Hrvatske ratne mornarice.

U Brodosplitu porinut brod 'Novogradnja 540', obalni ophodni brod 'Novogradnja 540' Nakon 16 godina porinut hrvatski vojni brod

Izaslanstva MORH-a i Hrvatske vojske na svečanosti su predvodili izaslanik predsjednice RH, potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević te načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov, a izaslanstvo tvrtke Brodosplit koja je izgradila prototip OOB-a predsjednik Uprave Tomislav Debeljak. Svečanosti su nazočili pripadnici više ustrojbenih cjelina HV-a i HRM-a, umirovljeni zapovjednici HRM-a, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici lokalne samouprave te drugi gosti.

Brod će u floti Obalne straže Hrvatske ratne mornarice ploviti pod imenom OOB-31 "Omiš". Primopredaja prototipa broda izvršena je potpisivanjem zapisnika o primopredaji. U svojstvu počasnog kuma ime je na svečanosti otkrio Roko Vranić, otac Josipa Vranića, prvog poginulog pripadnika Hrvatske ratne mornarice i prve žrtve Domovinskog rata u Splitu.

Predstavljanje novog broda Hrvatske ratne mornarice
1 / 25
Predstavljanje novog broda Hrvatske ratne mornarice

U prigodnom obraćanju, ministar Damir Krstičević istaknuo je kako će "Omiš" znatno unaprijediti sposobnosti Obalne straže, no i činjenicu da je riječ o proizvodu hrvatskih radnika u hrvatskom brodogradilištu, čime su MORH i HV još jednom pokazali kako su generatori gospodarskog razvoja i značajan parter našim tvrtkama.

"Hrvatska industrija može uz zajedničke napore Ministarstva obrane i Hrvatske vojske još znatnije pridonijeti jačanju sposobnosti Hrvatske vojske, čak i kad je riječ o relativno složenijim sustavima - većim brodovima", dodao je ministar, podsjetivši na veliku važnost koju HRM ima za sigurnost Jadranskog mora.

brod Vizija razvoja HRM-a OTKRIVAMO Hrvatska kupuje ophodne brodove, rakete i radare

"Ustrojavanjem mornaričko-desantnog pješaštva i povratkom u Ploče, ustrojavanjem Studija vojnog pomorstva, nabavom motora za raketne topovnjače i isporukom obalnog ophodnog broda, Hrvatskoj ratnoj mornarici vraćamo onaj pobjednički sjaj kakav je imala tijekom Domovinskog rata", zaključio je ministar Krstičević.

"Hrvatska Obalna straža svojim novim brodom ponosno stoji uz bok modernih svjetskih obalnih straža. Hrvatska ratna mornarica dobila je novu snagu dovršetkom prvog od pet planiranih obalno-ophodnih brodova. Zadovoljni smo što je ovo pokazatelj sposobnosti, mogućnosti i znanja hrvatske brodogradnje, ali i HRM-a. Brod je hrvatski proizvod u koji je uložen golemi trud i znanje naših brodograditelja", istaknuo je general zbora Mirko Šundov.

Predstavljanje novog broda Hrvatske ratne mornarice | Autor : Ivo Cagalj/PIXSELL Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Zapovjednik HRM-a komodor Ivo Raffanelli istaknuo je da su primopredajna ispitivanja prototipa broda bila vrlo opsežna. „Svi uređaji i sustavi testirani su do krajnjih granica i više puta kako bi se dobio potpun uvid u stanje broda. Današnjim danom počinje druga faza ispitivanja. Iskoristit ćemo ovih pet mjeseci koji po ugovoru trebaju proći za testiranje broda i posade, izvršiti sva prototipna ispitivanja, ići do krajnjih granica da bismo potvrdili je li brod zadovoljio taktičko-tehničke zahtjeve".

Predsjednik uprave Brodosplita Tomislav Debeljak primopredaju prvog broda koji je projektiran i izgrađen u modernoj Hrvatskoj nazvao je vrlo emotivnim trenutkom. "Hvala svima koji su na bilo koji način sudjelovali u projektu. Uložili smo mnogo truda i nadam se da je ovo početak zlatne budućnosti za sve nas", istaknuo je Debeljak.

Obalni ophodni brod Obalne straže RH ratna mornarica EKSKLUZIVNO Prve fotografije novog broda Obalne straže

Nakon svečanosti uzvanici su se uputili na kratku plovidbu Kaštelanskim zaljevom i tom prilikom dobili uvid u neke od sposobnosti OOB-a "Omiš", čiji je zapovjednik poručnik bojnog broda Ante Silić, a posada će imati 16 članova. Temeljna namjena OOB-a je ophodnja radi nadzora i zaštita interesa RH na moru. Upotrebljavat će se i za potporu otočnom stanovništvu te sudjelovanje u akcijama trganja i spašavanja na moru. U ratu se obalni ophodni brodovi upotrebljavaju za zaštitu unutarnjih morskih voda te za zadaće borbene i logističke potpore.

Prototip broda dug je više od 43,25 metara, brod je opremljen automatskim topom od 30 mm i s dvije ručno upravljive strojnice od 12,7 mm te četiri ručna prijenosna protuzrakoplovna raketna sustava.

Uvođenje u operativnu uporabu OOB-a nastavak je projekta modernizacije i razvoja Hrvatske ratne mornarice.

>> Pogledajte video svečanosti obilježavanja Dana HRM i 26. obljetnice njezinog osnutka u Splitu

[video: 21845 / ]

 

f
OSOBNO ISKUSTVO
Kako mi je LUNA 2 spasila pripreme za vjenčanje najbolje prijateljice

A1 izdvaja za Vas

 • Krotila:

  naš brod,domaća proizvodnja,neka vam je sretno hrvatski mornari

 • pp:

  Super. Treba odmah uzeti 10ak takvih kako je komodor Hranj rekao da je Obalnoj straži potrebno. Dosta filozofiranja.

 • Avatar Mica Trofrtaljka
  Mica Trofrtaljka:

  Hristose " napasti se mora " radi toga da se ne bi reklo Srbija zaostaje a vojni analitičari svi se slažu u jednom - tehnološki dosta Srbija zaostaje za HR ne količinski u oružju vama treba crtat podvlačim : " tehnološki " 🤣