Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slavonski Brod

Predstavljen EU projekt 'Sign 2 me'

Sign 2 me
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/3
08.07.2014.
u 20:15

- Drago mi je da je sustav napokon prepoznao ugroženu skupinu - naglasio je Vlado Prskalo, ravnatelj Srednje poljoprivredne škole Matija Antun Reljković.

U Srednjoj poljoprivrednoj školi "Matija Antun Reljković" u Slavonskom Brodu danas je predstavljen EU projekt "Sign 2 me".

Nositelj projekta, koji je započeo 22. kolovoza prošle godine je Gospodarska škola Varaždin, a partneri u njegovoj provedbi su Medicinska škola iz Varaždina, Srednja škola "Matija Antun Reljković" iz Slavonskog Broda, te Varaždinska županija. Projekt "Sign 2 me" apliciran je u sklopu natječaja dodjele bespovratnih sredstava "Integracija skupina u nepovoljnom položaju u redoviti obrazovni sustav", operativnog programa "Razvoj ljudskih potencijala", a dodijeljen mu je iznos od 214.596,53 EUR-a od čega je devedeset posto bespovratnih sredstava.

Premošćivanje komunikacijskih i mehaničkih prepreka

Projektom se nastoji poboljšati dostupnost redovnim obrazovnim ustanovama gluhim, nagluhim, slijepim i slabovidnim učenicima premošćivanjem komunikacijskih i mehaničkih prepreka. Sve to, predviđeno je projektom, a postići će se brojnim stručnim edukativnim predavanjima i sadržajima za učenike, ali i nastavnike.

O važnosti integracije tog zahtjevnog projekta u obrazovni sustav govorili su predstavnici nositelja i partnera u projektu Dubravka Biškup, voditeljica projekta, Katica Kalogjera Novak, ravnateljica Gospodarske škole Varaždin, Mirjana Grabar Kruljac, ravnateljica Medicinske škole Varaždin, Vlado Prskalo, ravnatelj SPŠ "Matija Antun Reljković" Slavonski Brod, te Miroslav Huđek, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu kulturu i šport Varaždinske županije.

- U sklopu našeg projekta obišli smo brojne obrazovne i odgojne centre za obrazovanje učenika s oštećenjima sluha i vida gdje smo vidjeli da se uz malo dobre volje, organizacije i financijskih sredstava može puno toga učiniti da se i ta osjetljiva skupina ljudi uspješno uključi u redovno obrazovanje, te da ima veći i širi pristup različitim zanimanjima. Samim time moći će ostvariti znatno bolju afirmaciju u osobnom i profesionalnom životu i imati uspješniji pristup tržištu rada. Kroz proteklih jedanaest mjeseci održane su edukacije nastavnika na temu metodike rada s učenicima koji imaju oštećenje sluha i vida, zatim o orijentaciji kretanja slabovidnih i slijepih osoba, o problematici posljedica oštećenja sluha na jezik i govor, o posljedicama oštećenja sluha i vida na emocionalni i socijalni razvoj, te obrazovna postignuća učenika. N​astavnici su prošli i kroz edukaciju upor​a​be hrvatskog znakovnog jezika - kazala je voditeljica projekta Dubravka Biškup.

- Drago mi je da je sustav napokon prepoznao ugroženu skupinu i da je uložio u svoje nastavnike i edukacijski sustav kako bi se i ta skupina djece mogla pod istim uvjetima školovati i sudjelovati na tržištu rada. Priča tek sada počinje s učenicima koji će se pojaviti u našim školama već naredne školske godine, a mi smo uvjereni da ćemo im biti uistinu jedan kvalitetan servis - naglasio je Vlado Prskalo, ravnatelj Srednje poljoprivredne škole Matija Antun Reljković.

>>Nagrađeni najbolji maturalni i završni radovi za proteklu školsku godinu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije