Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Predsjedništvo SNS-a odlučilo: Novi izbori za Skupštinu Beograda

U Beogradu održan skup SNS-a Aleksandra Vučića
Foto: Dejan Rakita/PIXSELL
1/4
02.03.2024.
u 14:45

Tijekom izbora za Skupštinu Srbije ukazivalo se na krađu glasova pri čemu je oporba iznosila niz primjera koje su zabilježili. Posebno se ukazivalo na organizirano dovoženje glasača iz Republike Srpske, kojima je jedno od sabirnih mjesta bilo u Štark Areni, a koji su glasali za SNS

Na danas održanoj sjednici Predsjedništva Srpske napredne stranke (SNS), koja je na prošlim parlamentarnim izborima u Srbiji premoćno pobijedila, odlučeno je kako se ide na nove izbore u Beogradu, Takva odluka je rezultat više tjednih previranja oko toga tko će imati većinu u Skupštini Beograda i voditi grad. Ključan igrač u cijeloj toj priči bio je kontroverzni liječnik Branimir Nestorović koji je sa svojom listom „Mi – glas iz naroda“ bio treća najsnažnija lista koja se nije htjela prikloniti niti vladajućem SNS kao niti oporbi.

- Mi smo ušli u ovu priču da formiramo snažan pokret, koji će za dvije, tri godine imati snagu da promjeni zemlju - rekao je Nestorović komentirajući događanja oko formiranja većine u Skupštini Beograda.

Na neki način ovo je i situacija koja se očekivala poslije svih događanja sa parlamentarnih izbora u Srbiji kao i izbora za Skupštinu Srbije. Neki analitičari su odmah poslije izbora govorili kako su zapravo novi izbori jedino moguće rješenje i da će do njih gotovo izvjesno doći.  

Naime, tijekom izbora za Skupštinu Srbije ukazivalo se na krađu glasova pri čemu je oporba iznosila niz primjera koje su zabilježili. Posebno se ukazivalo na organizirano dovoženje glasača iz Republike Srpske, kojima je jedno od sabirnih mjesta bilo u Štark Areni, a koji su glasali za SNS. Bilo je tu i prijetnji, zastrašivanja kao i drugih pokušaja utjecaja na glasače. Radi svega su predstavnici oporbe danima prosvjedovali, a zabilježeno je i razbijanje zgrade Skupštine. Nekoliko predstavnika oporbe je radi svega toga i štrajkalo glađu.

Osnovni zahtjev oporbe bio je da se izbori za Skupštinu Beograda ponove što se sada na ovaj način i dogodilo. Drugim riječima ispoštovani su zahtjevi oporbe ali su i SNS i Aleksandar Vučić na ovaj način pokazali da nisu podlegli pritiscima nego da su na raspisivanje novih izbora bili prisiljeni jer se nije mogla složiti većina u Skupštini.   

Komentara 1

Avatar Moodleen
Moodleen
17:54 02.03.2024.

Ima kaj iz Ljubljane, Budimpešte.... ili o civilizaciji nesmijete?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije