Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DIO ZASTUPNIKA DOBIO OPOMENU

Predsjedništvo SDP-a izbacilo Bernardića i još šestero zastupnika

Predsjedništvo SDP-a izbacilo Bernardića i još šestero zastupnika
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/11
07.10.2021.
u 18:54

Do podjele je došlo nakon što su iz stranke izbačeni Nikša Vukas, Rajko Ostojić, Zvane Brumnić i Marina Bilić Opačak, te se potegnulo pitanje znači li to da su oni izbačeni iz saborskog kluba.

Predsjedništvo SDP-a odlučilo je nakon sjednice da će iz stranke izbaciti sedmero saborskih zastupnika koje su detektirali kao 'kolovođe' pobune.  Tako će bez stranačke iskaznice, nakon Nikše Vukasa, Zvane Brumnića, Rajka Ostojića i Marine Opačak Bilić ostati i bivši predsjednik stranke Davor Bernardić, Renata Sabljar Dračevac, Romana Nikolić, Franko Vidović, Davorko Vidović, Vesna Nađ i Katica Glamuzina.

Premda se protivio izbacivanju kolega, odlukom Predsjedništva nije izbačen Domagoj Hajduković, ali je tijekom rasprave online objavio da se 'ponosno isključuje iz stranke'. Ostali 'pobunjenici' završit će s opomenom.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin obratio se javnosti nakon sjednice Predsjedništva. 

- Više puta sam rekao ta priča mora doći kraju, a danas je priča došla kraju. Predsjedništvo SDP-a donijelo je odluku da sedam naših zastupnika Davor Bernardić, Renata Sabljar Dračevac, Romana Nikolić, Franko Vidović, Davorko Vidović, Vesna Nađ i Katica Glamuzina nisu više članice i članovi SDP-a. Razlozi su jasni. Nisu htjeli poštivati odluku Glavnog odbora . Nisu poštovali odluke stranke i javnim istupima nanijeli su štetu stranci - kazao je Peđa Grbin te je najavio da će se rasformirati klub i osnovati novi. 

VIDEO: Predsjedništvo SDP-a izbacilo Bernardića i još šestero zastupnika

- SDP kao stranka nema sukoba. Sukob je postojao samo kod pojedinaca koji nisu mogli prihvatiti da su dio tima, već su se vodili svojim privatnim interesima - ustvrdio je. 

Upitan o Hajdukoviću koji je dobio opomenu, kazao je da neće prepričavati što je rečeno na sjednici stranke. Istaknuo je kako je njemu od brojke zastupnika bitnije politike koje zastupaju.

- Očekujem da će SDP izaći jači. Ovo je proces koji je umarao jedan dio javnosti, a jedan dio zabavljao. Tome je došao kraj. Imamo velikih problema u Hrvatskoj. Imamo Vladu koja želi uškopiti  Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa - objasnio je. 

Izbjegli treću poziciju

Na samom početku sjednice tog tijela postalo je jasno kako isključenja svih 14 neposlušnika neće biti. Grbin je, naime, iznio prijedlog da se isključi njih sedam, dok bi preostali prošli s najblažom statutarnom sankcijom, a to je opomena. 

Da bi se sve moglo rasplesti na ovaj način špekuliralo se i uoči samog Predsjedništva, kuloari su govorili kako je dobar dio Predsjedništva protiv ideje o isključenju svih 14 SDP-ovih zastupnika, budući da je pod svaku cijenu trebalo izbjeći situaciju u kojoj bi klub koji bi mogli formirati isključeni zastupnici bio brojčano jači od SDP-ova.

SDP bi, naime, time nakon više od 20 godina skliznuo na poziciju treće parlamentarne stranke po brojnosti. Zbog toga su, navodno, između dviju sjednica radili i telefoni, kontaktiralo se neke zastupnike za koje je procijenjeno kako bi mogli promijeniti mišljenje, a kuloari su spominjali troje ili četvero takvih zastupnika, no iz “pobunjeničke ekipe” uvjeravali su nas kako će ostati čvrsto zajedno. U međuvremenu, počele su kružiti priče da bi se neki neposlušni SDP-ovci mogli pridružiti drugim strankama, spominjalo se da bi mogli poslužiti i HDZ-u kao novi “žetončići”, no takav razvoj događaja nije pretjerano izgledan.

7.10.2021., Zagreb - Predsjednistvo SDP-a. photo: Davorin Visnjic/Pixsell
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL/Privatna arhiva

Ukoliko bi, naime, netko od njih i želio podebljati HDZ-ovu većinu, pitanje je zašto bi najveća stranka bila zainteresirana za takvu suradnju, nakon svih kritika koje je pretrpjela u prošlom mandatu, kada takve “žetončiće” nije mogla izbjeći, ukoliko je željela zadržati vlast.

Ne spominje se nova stranka

Zastupnici koji su na Klubu iskazali neposluh, a s kojima smo kontaktirali, uvjeravali su nas kako ni HDZ ni druge stranke i klubovi nisu opcija o kojoj se razmišlja. Naši sugovornici iz pobunjeničke struje do same su sjednice Predsjedništva očekivali da će ona završiti njihovim izbacivanjem iz stranke, jer nisu vidjeli rezona u ideji da se neke izbaci, a neke samo opomene, kad se već svima na teret stavlja neposluh u provođenju odluka Glavnog odbora.

– Kako bi Predsjedništvo obrazložilo takav diferencirani pristup, kad smo svi učinili isto – pitao se jedan od zastupnika o čijoj se sudbini danas odlučivalo, a na tumačenje kako bi najteža sankcija stigla one koji su, uz opstrukciju kvoruma na Klubu, i javno istupali protiv politike stranačkih tijela, podsjeća kako je sam Grbin izjavljivao da javni istup ne bi smio biti podloga za isključenje.

Ovaj izvor otkriva i kako su “pobunjenici” već razgovarali o osnivanju novog kluba u Saboru, a što se tiče potencijalnog osnivanja nove stranke, kaže kako se o tome za sada ne govori.

No, nakon novog razvoja događaja na Predsjedništvu, treba vidjeti hoće li se “pobunjenici” koji su prošli samo s opomenom solidarizirati s kolegama i napustiti stranku, ili će ipak ostati u okrilju SDP-a.

Ključne riječi

Komentara 97

KO
Kološanin
19:07 07.10.2021.

Pročitao sam naslov pa okrenuo na komentare. Mali broj komentara najbolji je indikator da je SDP završena priča koja više nikoga ne zanima.

Avatar R & I
R & I
18:57 07.10.2021.

Komunizam se raspada

Avatar Asterix
Asterix
19:18 07.10.2021.

A mislio sam da Beru nitko ne može nadmašiti. Grbno sam se prevario.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije