Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Predsjednikovo računalo marke Končar, a cijeli ured na Blackberryju

– Naručeno je Končarovo računalo d19 s dva zaslona i ono bi ga trebalo dočekati u uredu – doznali smo od izvora bliskog Josipovićevu uredu. Iako je Končarova računala dugo bio glas da su preskupa pa su ih i kupci često zaobilazili, PC One stoji oko 4,5 tisuća kuna.
16. veljače 2010. u 18:51 83 komentara 101 prikaza
josipovic
Foto: Marko Lukunić/Pixsell

Iako će tek u četvrtak prisegnuti i postati novi predsjednik Republike, na Pantovčaku se već uvelike spremaju za dolazak Ive Josipovića. S novim predsjednikom dolaze i nove navike, a jedna je od važnijih i prava gomila nove tehnologije na Pantovčaku. Josipovića se i kao zastupnika u Saboru i zagrebačkoj Skupštini, baš kao i za kampanje, često moglo vidjeti za računalom, a s tom navikom namjerava nastaviti i na Pantovčaku. Za predsjednika je već naručeno i novo računalo, a povjerenje je dao hrvatskom proizvodu.

Pristupačna cijena

– Naručeno je Končarovo računalo d19 s dva zaslona i ono bi ga trebalo dočekati u uredu – doznali smo od izvora bliskog Josipovićevu uredu. Iako je Končarova računala dugo bio glas da su preskupa pa su ih i kupci često zaobilazili, PC One stoji oko 4,5 tisuća kuna, što i nije neka pretjerana cijena. Nemalu uzbunu izazvala je Josipovićeva želja da računalo ima dva zaslona, a navodno je bilo problema da se informatičarima na Pantovčaku objasni što će mu takvo što. Za kampanje sva računala u Josipovićevu stožeru bila su pogonjena otvorenim operativnim sustavom Linux, ali u Uredu predsjednika će, baš kao i cijeloj državnoj upravi, morati rabiti Windowsov operativni sustav.– Windowsi su dobri i zbog određenih sigurnosnih standarda koji se moraju čuvati i tu nema milosti ni za koga pa ni za predsjednika – kaže naš izvor.

Josipović će se na Pantovčaku odreći Nokijina mobilnog telefona i početi se koristiti Blackberryjem, a njime će se služiti i većina zaposlenika Ureda. Predsjedniku je namijenjen model 9700, stoji oko 3000 kuna, a omogućit će mu da u svakom trenutku prima i šalje elektroničku poštu, a pomoću njega će moći, bude li želio, i dalje komunicirati sa svojim prijateljima na Facebooku. Za razliku od američkog predsjednika Baracka Obame, koji se zbog sigurnosnih razloga morao odreći Blackberryja i početi upotrebljavati poseban, samo za njega izrađen uređaj, u Josipovićevu su uredu zadovoljni enkripcijom koju Blackberry pruža.

– Izgubi li netko iz ureda Blackberry, moći ćemo ga “ubiti” na daljinu– izbrisati s njega sve podatke da ih nitko ne može zloupotrijebiti – rekao je naš sugovornik.

Javni troškovi

Na Pantovčaku će se internetom koristiti i da bi postavili posve nove standarde u transparentnosti rada državne uprave. Namjeravaju objavljivati sve transakcije po službenim kreditnim karticama, baš kao i sve obračune putnih naloga, sve podatke o javnoj nabavi... Josipovićevi ljudi pripremaju još neka iznenađenja na tom području, ali ih još drže u tajnosti zbog mogućih otpora.

– Ne želimo samo poštovati zakone nego i

– Ne želimo samo poštovati zakone nego i postaviti nove standarde u transparentnosti. Postignemo li to, svima ćemo moći reći: “Ako može Ured predsjednika, možete i vi.” Imat ćemo dobar argument za pritisak na Vladu i javna poduzeća – rekao je naš sugovornik koji već odavna razvija planove za funkcioniranje Josipovićeva ureda. Želja mu je da predsjednik, koji formalno nema velike ovlasti ni pretjerano izdašan proračun, svojim primjerom pokaže kako se može otvoreno i pošteno raditi.

Hrvatski znanstvenik Miroslav Radman
MIROSLAV RADMAN
'Najbolje da se društvo resetira, poput računala, i da ujutro zdravije krene ispočetka'
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima
  • drznedaj:

    @BenoitPot Moguce je i na drugu stranu. Znaci ako telefon ne primi naredbu zakljucava se i \"kao\" sve se brise.

  • Deleted user:

    vidjet ćemo što će taj kuhati, da li će biti obična fuksija, čičak, fikus ili čak i kaktus... Inaće ga simpatiziram i glasao sam za njega u drugom krugu!

  • bomba:

    Končarovo računalo skuple!? I Mercedes je skuplji od golfa, pa se nitko ne buni.