Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Državna matura

Predsjednikova kći Lana bez greške riješila test iz matematike

lana josipović (1)
Foto: Pixsell
1/3
15.06.2010.
u 20:00

Najjače su splitska Treća, metkovićka i čakovečka gimnazija.

Među maturantima koji su najbolje riješili tri obvezna predmeta na državnoj maturi – matematiku, hrvatski i strani jezik, prema neslužbenim je informacijama i Lana Josipović, kći predsjednika Ive Josipovića. Učenica zagrebačke Petnaeste gimnazije, koja je među najboljim hrvatskim gimnazijama, Lana Josipović test iz matematike na višoj razini riješila je sto posto i za to dobila maksimalan broj bodova – 60.

Želi studirati fiziku


Njezin rezultat iz hrvatskoga jezika također je među najboljima u Hrvatskoj, a tek je nijansu slabija iz stranog jezika. Ravnateljica Petnaeste gimnazije Veronika Javor kazala nam je da informacije o rezultatima učenika još pristižu u školu te da ne može komentirati pojedinačni uspjeh, posebno što ga mogu vidjeti samo djeca. Kao što se zna, Lana Josipović, za razliku od svojih roditelja koji su društvenjaci, već je prije najavila da želi studirati prirodoslovne predmete, a pritom je izdvajala fiziku. Na državnom natjecanju iz fizike ove godine osvojila je treće mjesto. Zbog toga nikoga nisu začudili njezini dobri rezultati na ispitima iz državne mature.

Matematiku na višoj razini stopostotno je riješilo ukupno 39 učenika, a dio ih dolazi iz zagrebačkih gimnazija, Pete i Petnaeste. Na osnovnoj razini test iz matematike u cijelosti su riješila 33 učenika. Iz engleskog na višoj razini maksimalan broj bodova imaju tri učenika, a na osnovnoj razini njih 67. Najlošiji su rezultati iz hrvatskog jezika. Doslovce ni jedan maturant iz hrvatskog nije uspio osvojiti mogućih 160 bodova. Cilju se približio učenik koji se uspio izboriti za 158 bodova. Slično je stanje i na osnovnoj razini hrvatskog – ondje su od također 160 mogućih bodova samo dva učenika uspjela dogurati do 154. Mnogima je, pa i ministru znanosti, obrazovanja i športa utješno što broj učenika koji su pali jedan od obveznih predmeta na državnoj maturi nije veći od broja prošlogodišnjih maturanata koji su pali školsku maturu.

Jača od XV. zagrebačke

– Postotak onih koji su pali ove je i prošle godine gotovo isti. Zadovoljan sam time kako je državna matura provedena, mislim da je pun pogodak i da je ispunila sva očekivanja. Sljedeće će godine sve biti jednostavnije i lakše, a neki će se nedostaci u međuvremenu ukloniti. Primjerice, polaganje ispita organizirat će se kad završi nastava – komentirao je jučer ministar Radovan Fuchs. Iako su objavljeni preliminarni rezultati, na temelju njih mogu se raditi analize kvalitete rada pojedinih škola. Ni jedna zagrebačka gimnazija, što je mnoge začudilo, nije najbolja ni iz jednog obveznog predmeta, pa je tako splitska Treća gimnazija jača od zagrebačke Petnaeste po broju učenika s maksimalnim bodovima. Hrvatski na višoj razini najbolje je riješio učenik iz metkovićke gimnazije, a testove iz engleskog dvojica učenika iz gimnazije u Čakovcu.

Komentara 124

OB
-obrisani-
02:10 16.06.2010.

Djecu politicara ako su pristojna i normalna treba ostaviti na miru i pustiti ih da zive svoj zivot kao i njihovi vrsnjaci. O njima treba pisati jedino ako se ustanovi da koriste pozicije svojih roditelja, ako kradu ili rasparcavaju drogu.

Avatar Uzorak
Uzorak
08:26 16.06.2010.

Lijepa je , uskoro će biti među celebrity-ima..!

AM
a_m_c
01:43 16.06.2010.

jadnog li članka... zašto niste ispisali imena svih 33 učenika koji su imali sve točno??? aonobzvz- ne znaš kaj pričaš!!!! inače, ljudi, čudni ste!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije