Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČEŠKA BIRA PREDSJEDNIKA

Protivnik imigracije Zeman i akademik Drahoš idu u drugi krug

Foto: Reuters
1/6
13.01.2018.
u 17:04

Češki predsjednik ima većinom ceremonijalne ovlasti no njegovi portreti vise u svakoj učionici i ima velik utjecaj na javno mnijenje

Aktualni češki predsjednik Miloš Zeman osvojio  je u prvome krugu čeških predsjedničkih izbora održanih u petak i subotu 38,98 posto glasova, nakon prebrojanih 97,5 posto glasačkih listića i ulazi u drugi krug izbora s glavnim protivnikom Jirijem Drahošom

Drahoš je osvojio 26,02 posto glasova, što je puno više od preostalih sedam kandidata

Drugi krug izbora predviđen je za 26. i 27. siječnja. 

1/6

Češki predsjednik ima većinom ceremonijalne ovlasti, bez formalne političke moći, no njegovi portreti vise u svakoj učionici i on ima velik utjecaj na javno mnijenje.

Zeman (73) vodio je kampanju na platformi protivljenja imigraciji i zauzimao se za sazivanje referenduma o izlasku zemlje iz EU-a, premda sam podržava članstvo u Uniji.

Jiri Drahoš profesor je kemije i dva puta predsjednik Češke akademije znanosti. Nov u politici, Drahoš (68) želi preokrenuti trend polarizacije češkog društva.

Ovo je tek drugi put da Česi izravno biraju predsjednika. Prije ga se biralo u parlamentu.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije