Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POLJSKA

Predsjednik, vlada i parlament sada su u rukama Kaczynskog

Poljska
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
27.10.2015.
u 14:45

Jaroslaw Kaczynski neće biti premijer, ali on vuče konce iza scene. Prioritet poljske politike okrenut je prema zemljama regije

Poljska je na nedjeljnim parlamentarnim izborima potpuno dala vlast u ruke desnici, pa sad Jaroslaw Kaczynski, najutjecajniji poljski političar iz sjene, ima sve poluge vlasti u svojim rukama. Naime, i poljski predsjednik Andrzej Duda potekao je iz Stranke zakona i pravde (PiS) koju vodi Kaczynski, a novinari su predsjednika na dužnosti od kolovoza uhvatili kako se jedne subote u rujnu kasno uvečer odvezao do kuće Jaroslawa Kaczynskog. Za premijerku je taj konzervativni političar odredio Beatu Szydlo koja daje nešto umjereniji dojam od njega, primijenivši metodu koja je uspjela na predsjedničkim izborima na koje je kandidirao relativno umjerenog Dudu, europarlamentarca koji je prije toga u poljskom parlamentu bio kooperativan i otvoren prema drugima.

Kaczynski je od kandidatura odustao nakon što je 2010. izgubio predsjedničke izbore nakon smrti predsjednika Lecha Kaczynskog, svoga brata blizanca. Neko vrijeme blizanci su vladali Poljskom i izazivali buru u europskim krugovima svojim ksenofobnim i antieuropskim porukama, a kod kuće su izazivali podjele, od jake podrške do velikog protivljenja. Za Hrvatsku bi u odnosima s Poljskom moglo biti promjena, jer budući poljski šef diplomacije Witold Waszczykowski želi da Poljska preuzme vodstvo među zemljama Srednje Europe, rekavši da će 'fokus biti na regiji, regiji i još jednom regiji'. Kad su prije bili na vlasti, odnosi s Njemačkom bili su hladni, jer, dobra je to ilustracija ekscentričnosti, Kaczynski ne voli Njemačku, jer njegovi roditelji su se borili protiv Nijemaca u 2. svjetskom ratu.

Buduća premijerka je ulogu vanjske prijetnje Poljskoj u kampanji dodijelila Rusiji i u tome ne odstupa od politike vlade na odlasku. Vlada Građanske platforme tako gubi izbore iako je Poljska jedina uspjela izbjeći ekonomsku krizu i gospodarstvo raste i dalje po visokim stopama, ali, objašnjava se, običan poljski radnik od toga nema puno. Zanimljivo je da je nova poljska vladajuća stranka, koja će prva imati apsolutnu većinu u Sejmu, jako euroskeptično orijentirana, iako u zemljama EU radi dva milijuna Poljaka, od toga 700 tisuća u Velikoj Britaniji.

>> Hrvatska će se politika morati prilagoditi novoj ravnoteži u EU

>> Konzervativni euroskeptici ponovno na vlasti u Poljskoj

Komentara 4

MO
mobitel20
15:16 27.10.2015.

Bravo Poljaci ! Tako je to kada javnim prostorom ne dominiraju osobe koje su bile korifeji jednopartijske diktature. Kada "savjest drustva" nisu osobe koje je Partija zaposlila po katedrama fakulteta i u cenzurirane medijske kuce. Tako je to kada postojipostoji istinski pluralizam i moralnost u drustvu,a ne jednostrano ispiranje mozga,kao u...

Avatar superhik74
superhik74
16:02 27.10.2015.

"Euroskeptici" pobjedjuju u svim drzavama koje su imale izbore. Uskoro ce i u Francuskoj Le Pen doci na vlast. Eurobirokratske marionete imaju razloga za zabrinutost.

FA
fatianegra21
17:44 27.10.2015.

Izbrisite bivse kommuniste !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije