Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ususret velikoj obljetnici

Predsjednik Stjepan Mesić primio veterane Aerokluba Zagreb

Aeroveterani1
Foto: Miroslav Ambruš-Kiš
1/8
31.12.2009.
u 13:04

Hrvatsko zrakoplovstvo u lipnju 2010. slavi 100. godina leta Dragutina Novaka Penkalinim dvokrilcem, čiju leteću repliku grade zagrebački zrakoplovni veterani

Samo sedam godina poslije leta braće Wright dvokrilcem kojega je izgradio Slavoljub Penkala na Črnomercu u Zagrebu 20. lipnja 1910. godine poletio je Dragutin Novak. Time Hrvati ulaze u najuži krug pionira svjetskoga zrakoplovstva, a sljedeće godine to žele i proslaviti. Bila je to tema razgovora predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića s izaslanstvom Aerokluba Zagreb, najstarije zrakoplovne organizacije u nas. Njihovi veterani, među kojima je najstariji letač 86-godišnji Čedo Čurčić, za tu veliku obljetnicu pripremaju veliko iznenađenje: grade vjernu repliku Penkalina zrakoplova kojim žele poletjeti na samu stotu obljetnicu, a u sklopu velikog europskog aeromitinga obnovljenih povijesnih zrakoplova i njihovih replika u Lučkom. Doista su se zainatili da dovrše vjernu kopiju, čije će letačke osobine popraviti konstruktor Anton Cvjetković, a motor će vlastitim sredstvima kupiti Milojko Mike Vucelić, obojica slavni konstruktori i inženjeri u NASA-i.

Velikoj proslavi će se pridružiti i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo koje nastupom vlastite letačke akrobatske skupine Krila Oluje, kojima se već žele pridružiti vojne akrobatske skupine nekoliko prijateljskih zemalja u ranu jesen u Zračnoj luci Zagreb, o čemu su Predsjednika izvijestili prvi čovjek Hrvatskog ratnog zrakoplovstva general Vlado Bagarić i umirovljeni general Antun Tus.

Zrakoplovci su pozvali Predsjednika da bude pokrovitelj cjelogodišnjeg obilježavanja, kako bi ta važna obljetnica dobila značaj koji zavređuje. Stjepan Mesić se pokroviteljstva prihvatio sa zadovoljstvom, a rekao je da će pokroviteljstvo "štafetno" predati svom nasljedniku prilikom primopredaje dužnosti. Veterani Aerokluba Zagreb tom su prigodom predsjedniku Stjepanu Mesiću predali člansku iskaznicu koja vrijedi s prvim danom prestanka njegovog predsjedničkog mandata u veljači.

Komentara 9

JA
jankoprekobrda
13:44 31.12.2009.

Veteran (cega ono jeli viceva) primo veterana, sve me nekako asocira na klub penzionera. Cast i hvala onima koji su nesto dali ali okrenimo se ljudi buducnosti, svi mi znamo da je povijest uciteljica zivota ali gledamo u sutra.

OB
-obrisani-
14:07 31.12.2009.

debil

Avatar punkufer
punkufer
09:57 08.01.2010.

Lijepo. Ali zašto ne primi veterane BRANITELJE????? Sramota od \"predsjednika\".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije