Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vit Jedlička

Predsjednik Liberlanda podijelio 30-ak državljanstava

Liberland
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
01.05.2015.
u 21:16

Odmah uz cestu, gdje počinje nasip koji Baranju dijeli od Dunava, dočekala ga je policija koja mu nije dozvolila dalje da ide

Vit Jedlička, predsjednik samoproglašene države Liberland, danas je ipak podijelio 30-ak državljanstava samoproglašene mikro države koja je „nastala“ sredinom prošloga mjeseca.

Kako doznajemo, Jedlička je, kako je i najavljivao, na tlo Liberlanda pokušao stupiti sa hrvatske strane. Međutim, odmah uz cestu, gdje počinje nasip koji Baranju dijeli od Dunava, dočekala ga je policija koja mu nije dozvolila dalje da ide. Pokušali su potom Dunavom, uz pomoć riječnih čamaca, ali ni to nije bilo moguće s obzirom da ribari nemaju dozvolu da prevoze ljude. Navodno da im je policija prenijela da će, ukoliko stupe na tlo koje oni nazivaju svojom državom, biti uhićeni radi pokušaja ilegalnog prelaska državne granice.

Kada su vidjeli da ne ide Jedlička i njegovi istomišljenici uputili su se na srbijansku stranu Dunavu i kod Bačkog Monoštora podijelili prva državljanstva Liberlanda. Radi se većinom o strancima koji su postali državljani ove mikro države koja se prostire na oko sedam četvornih kilometara s tim što će ostati zapisano kako je prvi njihov državljanin postao jedan državljanin BiH koji je jedno vrijeme živio i z SAD-u. U međuvremenu Jedlička je organizirao i dolazak čamca iz Češke sa kojim tijekom sutrašnjeg dana, ili pak najkasnije preksutra, planiraju ponovno pokušati stupiti na tlo Liberlanda.

Hoće li uspjeti u tome za sada nitko ne zna s obzirom na to da je na ovome području primjetno pojačano prisustvo hrvatske policije. Naime, na samome Liberlandu, odnosno, kod lugarnice koja se urušava, a gdje su sredinom travnja postavili zastavu „nove“ države, nalazi se patrola hrvatske granične policije koja ne dozvoljava nikome pristup.

Tijekom današnjeg dana do Liberlanda je pokušao doći i novinar Večernjeg lista, ali bez uspjeha. Odmah nakon što smo ušli u šumu, odnosno, stupili na tlo Liberlanda, pojavila se patrola granične policije koja nas je ljubazno vratila do parkiranoga automobila. Postavljena zastava skinuta je dan-dva nakon što su njene fotografije obišle svijet tako da više nema niti nje na ovom području oko kojega se spore Hrvatska i Srbija.

>> Sutra kreće naseljavanje Liberlanda, prvih 100 državljanstava onima koji dođu

>> Liberland – oaza u socijaldemokratskoj baruštini?

Komentara 23

DU
Deleted user
22:30 01.05.2015.

Čekajte malo kada dođu komarci pojest će ih žive HAHAHAH

MA
Marko1337
21:53 01.05.2015.

samo idioti mogu nas zabavljati sa ovakvim glupostima, a još veći koji to objavljuju. NAKON OVOG KOMENTARA SVAKAKO OČEKUJEM BRZO BRISANJE I ZABRANU. No na žalost to je teror naših partijskih medija.

JU
junior111
23:29 01.05.2015.

Neznaš tko su veći cirkusanti ovi česi ili novinari koji to uopće prate ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije