Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LICE STABILIZACIJE

Predsjednik Josipović: Milka Planinc je zaslužila poštovanje

milka planinc
Arhiva VL
07.10.2010.
u 15:23

Nekadašnja savezna premijerka Milka Planinc preminula je u Zagrebu u 86. godini.

Milka Malada, kasnije udana Planinc, rođena je u Drnišu 1924., a odrasla je u Splitu. U Drugome svjetskom ratu bila je pripadnica XI. dalmatinske udarne brigade, kasnije politička komesarka, a iz rata je izišla s činom poručnice.

U politiku se uključila na zagrebačkoj Trešnjevki i s položaja u gradskom sekretarijatu za kulturu dolazi do republičkog sekretarijata (ministarstva) prosvjete i do mjesta predsjednice Hrvatskog sabora (1967.-1971.).

Nakon sloma hrvatskog proljeća dolazi na čelo Centralnog komiteta Saveza komunista Hrvatske odakle, na prijedlog Josipa Vrhovca, daje uhititi Franju Tuđmana, Dražena Budišu, Šimu Đodana, Marka Veselicu, Vladu Gotovca, Hrvoja Šošića i druge njegove aktere.

U njenom premijerskom mandatu savezne vlasti potpuno su zabranile ili strogo ograničile uvoz najvećeg broja proizvoda široke potrošnje što je za rezultat imalo teške nestašice kave, ulja, šećera, deterdženata i brojnih drugih proizvoda. Ponestalo je automobilskih goriva pa je SIV uveo prodaju na bonove - koji su svakom vlasniku osobnog automobila omogućili da mjesečno kupi najviše 40 litara benzina ili dizela.

Kada ni to nije pomoglo Milka Planinc uvela je do tada neviđeni sistem vožnje "par-nepar" kada su određenim danima smjela prometovati samo vozila kojima je zadnji broj na registracijskoj tablici bio parni, a u drugima neparni.

Ograničena je i sloboda putovanja u inozemstvo i to tako što su za svaki prijelaz državne granice građani SFRJ morali uplaćivati novčani depozit koji je progresivno rastao pri svakom slijedećem prelazu granice u istoj kalendarskoj godini. Iako rigorozne ove mjere spriječile su financijski kolaps jugoslavenske federacije i stabilizirali devizne rezerve zemlje na razini koja je krajem 80-ih omogućila posljednjem jugoslavenskom premijeru Anti Markoviću da proglasi konvertibilnost jugoslavenskog dinara.

Nakon što je 1986. SIV prepustila Branku Mikuliću, pretposljednjem premijeru bivše države, povukla se u mirovinu i zbog zdravstvenih problema devedesetih morala koristiti invalidska kolica. Preminula je od neobjavljenih uzroka 7. listopada 2010. godine u Zagrebu. Bit će zapamćena kao jedina žena na premijerskom položaju u nekoj od socijalističkih zemalja.

Ključne riječi

Komentara 990

OB
-obrisani-
11:59 11.10.2010.

DŠ - pogrešno, kao i uvijek Kod nas se zločini poraća ww2 i OZNE narednih godina ne kažnjavaju niti istražuju, kako bi se isti mogli ponavljati - Domovinski rat je jedno takvo ponavljanje.

RI
ribarpalunko
09:57 08.10.2010.

Slava Bogu u visini A na zemlji mir ljudima dobre volje.

SS
Sam Sin Koče Rin
00:59 08.10.2010.

+ - 08.10.2010. u 00:54h max19mpm je napisao/la: KOČE RIN JES VIDIOKAKO JE BABA OTKRILA FEJS? ..............................-----------------------------.................................. Nema ti ovdje toga, prijatelju...... Nit je bilo, nit će biti!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije