Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obišao crkvu u lugu

Predsjednik Ivo Josipović u posjetu baranjskim Mađarima

Ivo Josipović, partizani, Istarska četa (1)
Nel Pavletić/Pixsell
30.11.2012.
u 15:49

– Povijesni je ovo trenutak. Stanovnici Luga ovakav su susret čekali sigurno nekoliko stoljeća – kazao je saborski zastupnik Deneš Šoja

Predsjednik Ivo Josipović posjetio je u petak reformiranu kršćansku kalvinističku crkvu u baranjskom Lugu. Sa 750 stanovnika ovo je mjesto, istaknuto je, najveće mađarsko selo u Hrvatskoj.

– Povijesni je ovo trenutak. Stanovnici Luga ovakav su susret čekali sigurno nekoliko stoljeća – kazao je saborski zastupnik Deneš Šoja.

Predsjednik je posjetio crkvu koja je u ratu zapaljena. Iako nije bilo ni struje ni vode, mještani su uspjeli, ugrožavajući svoje živote, ugasiti požar. Zub vremena nagrizao je zidove crkve koji su popucali pa su u njoj sada skele.

U crkvenom je dvorištu počela i gradnja muzeja, no kriza ju je zaustavila. Pripadnici mađarske nacionalne manjine zamolili su predsjednika za "moralnu potporu u svojim projektima".

– Hrvatska je zemlja vjerskih prava i sloboda. Nacionalne su manjine zaista bogatstvo. Sve više usvajamo najviše europske standarde demokracije – poručio je Josipović.

Prema posljednjem popisu stanovništva, u Hrvatskoj je oko 16.500 Mađara.

>>Nervozni Mađari Hrvatskoj prijete međunarodnim sankcijama

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije