Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
umro u 80. godini

Predsjednik i premijer uputili izraze sućuti obitelji Ivana Kušana

'za kulturu.12.03.04 pisci....vecernjakove knjige...ivan kusan snimio:davor visnjic'
Davor Višnjić/PIXSELL
20.11.2012.
u 19:30

– Odrastali smo čitajući njegove romane koji su osobito obogatili dječju, ali i hrvatsku književnost uopće – napisao je u poruci Milanović

Predsjednik Ivo Josipović, premijer Zoran Milanović i predsjednik Sabora Josip Leko uputili su izraze sućuti obitelji preminulog hrvatskog književnika i akademika Ivana Kušana.

– S iskrenim žaljenjem primio sam vijest da nas je napustio književnik Ivan Kušan, autor nekih od najljepših stranica dječje književnosti. Njegovi zaigrani likovi Koko i Melita osvojili su dječju maštu i postali omiljeni likovi dječje lektire koja se čitala s užitkom.

Filmska ekranizacija njegova romana "Koko i duhovi" i interes publike za ovaj film pokazali su kako dobra literatura ne gubi na vrijednosti bez obzira na promjenu interesa novih generacija.

Kao urednik dječjih časopisa Ivan Kušan pokazao se kao izvrstan poznavatelj dječje psihologije, pokušavajući male i mlade usmjeriti u odrastanje uz humor, prijateljstvo i solidarnost – piše u poruci sućuti predsjednika Josipovića.

– Poštovana obitelji,

s tugom sam primio vijest o smrti našeg istaknutog književnika i akademika gospodina Ivana Kušana. Odrastali smo čitajući njegove romane koji su osobito obogatili dječju, ali i hrvatsku književnost uopće. Pamtit ćemo ga kao jednog od najdarovitijih i najduhovitijih hrvatskih autora te nadahnutog prevoditelja čija djela ostavljaju neizbrisiv trag i u dramskoj, televizijskoj i filmskoj umjetnosti. Bogatstvo riječi koje za njim baštinimo inspirirat će još mnoge naraštaje čitatelja. U ovim teškim trenucima za Vašu obitelj primite izraze iskrene sućuti u ime Vlade Republike Hrvatske i moje osobno – piše u poruci premijera Milanovića.

– S iskrenim žaljenjem primio sam vijest da je preminuo hrvatski književnik i prevoditelj, gospodin Ivan Kušan.

Iako je svoju najveću popularnost stekao serijom romana za djecu koje su jednakim žarom čitali i odrasli, svojom je svestranom i snažnom stvaralačkom energijom trajno obogatio različita područja hrvatske kulture i umjetnosti.

Poštovanoj obitelji upućujem u ime Hrvatskog sabora i u svoje osobno ime izraze duboke sućuti – piše u poruci predsjednika Sabora Josipa Leke.

>> Književnik Ivan Kušan preminuo u 80. godini

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije