Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIZNANJE

Predsjednik I. Josipović odlikovao fra Bonu Šagija

fra bono šagi
Foto: Robert Anić/PIXSELL
02.07.2014.
u 11:00

Ugledni varaždinski franjevac i kapucin odlikovan je prigodom prve obljetnice članstva Hrvatske u Europskoj uniji jer je dao doprinos europskim vrijednostima

Prigodom prve obljetnice članstva Hrvatske u Europskoj uniji, hrvatski predsjednik Ivo Josipović odlikovao je u ponedjeljak Mladena Bajića, Tonina Piculu, Davora Ivu Stiera, splitski veslački klub “Gusar”, ali i varaždinskog svećenika kapucina, fra Bonu Šagija (82).

Poštenje i ekumenizam

Josipović je poručio kako nagrađene povezuje doprinos koji su dali europejstvu u Hrvatskoj te kako odlikovani simboliziraju poštenje, ekumenizam, suradnju i uspjeh. Fra Bono Zvonimir Šagi odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića za osobite zasluge za znanost i njeno promicanje u Hrvatskoj i svijetu, promicanje socijalnog nauka i ekumenizma.

Predsjednik Josipović naglasio je kako je riječ o čovjeku koji kroz svoje brojne knjige i djelovanje zagovara univerzalnu etiku, koji se bori za ostvarenje socijalnog nauka crkve i ističe dobrohotnost, razumijevanje i ekumenizam kao načelo djelovanja.

- Zasigurno je obilježio našu teološku misao, ali sasvim sigurno dao i doprinos europskim vrijednostima koje zagovaramo - kazao je Josipović.

Fra Šagi je zahvalio u ime odlikovanih te kazao kako Hrvati u EU moraju sačuvati svoj identitet i unijeti vrijednosti koje su sačuvane u tradiciji hrvatskog naroda, a istovremeno do izražaja mora doći i multikulturalnost Europe.

Kršćanski korijeni

- U tome su važne i kršćanske vrijednosti i korijeni - dodao je.

Fra Bono Šagi inače je rodom iz Maruševca, a za svećenika je zaređen 2. studenoga 1958. godine u Varaždinu. Diplomirao je teologiju na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, a svećeničku službu započeo kao vjeroučitelj u župi sv. Mihaela u Zagrebu.

Nakon što je ukinut vjeronauk u školi prvi je u Zagrebu organizirao redovni tjedni vjeronauk u župi za srednjoškolce i studente.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije