Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na tuđoj muci...

Predsjednik Čilea na krilima slave putuje Europom i dijeli kamenje

'Handout picture released by Chile\'s presidential press office of Chilean President Sebastian Pinera (R) smiling as Chilean miner Carlos Bugueno (L) is hugged by his mother after being brought to the
'ALEX IBANEZ'
17.10.2010.
u 18:40

Do jučer je malo tko znao za ovog milijardera s harvardskom diplomom, koji se obogatio uvođenjem kreditnih kartica u Čileu

Sebastian Pinera do prije tjedan dana praktično je bio nepoznat Europljanima. Sada, nakon sretno okončane rudarske drame s rudarima, preko noći je postao možda i najpopularniji političar na svijetu. Na krilima te slave, čileanski predsjednik Pinera kreće na turneju u Europu, najprije u Veliku Britaniju – gdje donosi kamenje iz rudnika Atacama. Kamenje će dijeliti na cijeloj turneji, kojom su još obuhvaćene Francuska i Njemačka jer želi proširiti poruke nade od spašenih rudara, piše jučer britanski list Observer.

The Times pak donosi intervju s Pinerom, koji se nada da će na valu pozitivnog publiciteta svoju zemlju moći predstaviti u boljem svjetlu. Pinera – milijarder s harvardskom diplomom, koji se obogatio tako što je prvi uveo kreditne kartice u Čileu – kaže da je spasilačka operacija promijenila međunarodni imidž Čilea, zemlje koja je dugo bila poznata po diktaturi ozloglašenog generala Pinocheta.

– Moj je cilj da Čile postane prva latinoamerička zemlja koja će iskorijeniti siromaštvo i postati razvijena zemlja do 2018. – kaže Pinera.

Donedavno, Latinska Amerika bila je kontinent vojnih diktatora. Čile je sada dobro uređena ustavna demokracija koja, poput sličnih svijetlih primjera Brazila i Urugvaja, provodi socijalne reforme ne gubeći pritom iz vida važnost tržišne ekonomije, piše Times.

Dok se čileanski predsjednik, trenutačno popularan kao kakva rock zvijezda, sprema na put, rudar Jose Henriquez prvi je koji se vratio na rudarsko okno kako bi vidio mjesto nesreće.

Ključne riječi

Komentara 8

MA
mare0801
07:09 18.10.2010.

zašto bi on postao popularan radi rudara i ne shvaćam koju poruku širi dilanjem kamenja?Ti si Dina dobro upoznata sa situacijom,ja znam samo toliko,da je latinska Amerika gore leglo korupcije nego Balkan,i da se u Čileu loše živi. Dolaze pete generacije naših Čileanaca,vidjet ima li se što za prodat od imanja u pradomovini Hrvatskoj.Banu babi u pustom selu u Vlaškoj praunuci nekog koji je 1910. išao put Čilea,i pitaju što je tu njihovo.

Avatar commentator
commentator
23:18 18.10.2010.

Svaki put kad pogledam lica tih rudara, njihove otvorene oči dok su bili u rudniku, razmišljam kako su te oči se mogle i zatvoriti zauvijek, i vani 33 porodice su mogle imati životnu tragediju i ekonomsku također. Umjesto toga se sve pertvorilo u veliku radost za sve, od malog rudara, porodica, preko zaslužnih radnika (savjetnika iz Denvera Col. USA, NASE, gosp Manolich-a (c: i svih) čileanskih, pa sve do predsjednika. Jako sam sretan zbog svih, govoreči o predsjedniku, kad ga vidim u nekim fotografijama svijestkih novina, kako se mimo protokola raduje sa svakim rudarom posebno i sa svima skupa, stvarno mi je drago što imaju tog čovjeka. velika promiđba za zemlju i pojedinačno, i oni to slave i zaslužili su. Nitko i ništa im ne može oduzeti to pravo. Hvala Bogu koji je sve to omogučio. Žao mi je zbog kineskih rudara, u kakvoj su oni dijametralno suprotnoj situaciji, i njihove žene, mame, djeca plaću, ali svijet se malo okreče prema njihovim suzama. Svaki uspijeh u spašavanju života valja pozdravit. Čile je stvarno osigurao sebi mjesto u povijest. Tako treba.

Avatar Dina
Dina
21:55 17.10.2010.

Prije poznatog spasavanja rudara, zvali su ga \"chileanski Berlusconi\", svaka cast na onome sto je napravio za njih, ali bojim se da je to i jedino dobro. Sto se tice bogacenja karticama... chileanski poduzetnik Ricardo Claro i njegov bivsi prijateljlj (koji je inace poznat po tome sto je \"posudivao\" svoje brodove za mucenje i ubijanje ljudi za vrijeme diktature) poslao ga je u SAD kako bi izvidio je li isplativ posao s karticama, kada se sadasnji predsjednik Piñera vratio kuci, rekao je da od toga nema nista i onda se sam bacio u taj \"neisplativ\" posao. Povezan je isto tako s jednom bankom (Banco de Talca) koja je preko noci propala i novac je nekim cudom nestao. Suprotno obecanom u predsjednickoj kampanji smanjio je prava radnicima, nema lijekova u javnim zdrastvenim centrima, u javnim bolnicama nema dovoljno lijecnika (siromasni zbog toga doslovno umiru), poskupio je prijevoz, sve sto je obecao Indijancima Mapuche do sada nije ispunio. Sto se rudara tice dobro je samo onoj tridesetitrojici koji su spaseni, ostali i dalje rade (ako je rijec o privatnim rudnicima) u losim uvjetima i za malu placu... Isto tako ne zeli dopustiti zenama pravo na abortus cak niti u slucaju ako se zna de ce beba biti rodena mrtva ili s teskim psihickim i fizickim ostecenjima, inace taj zakon je donio Pinochet i ne mijenja se od njegovih dana, niti socijalisti se nisu usudili usprotiviti Crkvi i Opusu Dei. Dakle gospodin Piñera je samo dobro iskoristio situaciju, nije on postao nista bolji u ovih par dana...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije