Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FRANCUSKI SUD

Ramush Haradinaj pušten na slobodu, Vučić bijesan!

haradinaj
Foto: HAZIR REKA/REUTERS/PIXSELL
1/2
Autori: Vecernji.hr, Hina
27.04.2017.
u 15:07

Premijer na odlasku i budući predsjednik Aleksandar Vučić sazvao je hitnu sjednicu Vlade

Sud u francuskom gradu Colmaru jutros je na novom ročištu donio odluku da oslobodi lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramusha Haradinaja, piše deutsche welle.

Premijer na odlasku i budući predsjednik Aleksandar Vučić sazvao je hitnu sjednicu Vlade, a nakon toga se obratio novinarima. 

- Pretrpjeli smo desetke izjava u cilju provociranja Srbije da reagira oštro kako bismo mi bili osuđeni za izazivanje tenzija u regiji", rekao je Vučić, a potom je podsjetio na izjave svjedoka protiv Haradinaja. 

- Tjerali su nas da pijemo mokraću, jedemo izmet. Sjekli su uši.", čitao je Vučić svjedočenje žene koja je žrtva silovanja.

Vučić je naveo da Srbija priprema temeljnu analizu s pravnim stručnjacima i da priprema pitanja koja će dostaviti u Francusku.

- Vlada je odlučila poslati protestnu notu Francuskoj. Važno mi je da svakoga možemo pogledati u lice. Srbija od svojih odluka neće odustati niti će ih se sramiti. Danas su pobijedili zločinci koji su činili najstrašnija nedjela, rekao je Vučić.

Naveo je da je riječ o pripremljenoj i dobro osmišljenoj akciji. 

- Postoji poslovica "sila Boga ne moli, ali i ona da Bog silu ne voli". Neka se dodvoravaju Albancima koji će svakog dana govoriti o njihovom ujedinjenju. Sve što se događalo prethodnih dana riječ je o pripremljenoj akciji, dodao je.

- Poslije sastanka održanog u jednoj zemlji došlo je do radikalizacije albanskog ponašanja. Pitanje je što je njihov konačni cilj. Ratni zločin je kazneno djelo koje ne zastarijeva. U skladu s tim ću nastaviti djelovati, rekao je Vučić.

Poručio je građanima Srbije da ovo nije poraz Srbije.

- Želim poručiti građanima Srbije da slobodno uzdignuta čela hodaju ulicom jer nismo mi poraženi, već oni koji su donijeli ovakve odluke.

Kosovska vlada pozdravila je odluku francuskog prizivnog suda. Vlada je čestitala građanima Kosova na “pobjedi pravde nad pokušajima manipulacija iz Srbije” izrazivši namjeru da u budućnosti poduzme sve kako bi Srbiju  spriječila da se ubuduće pravda zlouporabi na takav način.

"Ocjenjujući srpske naloge za uhićenje temeljem kojih je priveden i Haradinaj kao protuzakonite i nepravedne, Vlada Kosova smatra da je odluka francuskog suda potvrda da je pravda na strani Haradinaja i da su nalozi za uhićenje protiv njega i drugih boraca OVK politički i imaju niske namjere", navodi se u priopćenju kosovske vlade.

Odmah nakon objavljivanja sudske odluke predsjednik Kosova Hashim Thaci ocijenio je to dobrom viješću za Kosovo.

"Odluka suda u Colmaru da se Haradinaj vrati na Kosovo je dobra vijest za obitelj Haradinaj, za njegove suradnike i cijelo Kosovo. Još jednom je potvrđeno da su klevete srpskih službi protiv Oslobodilačke vojske Kosova neodržive i da se ne uzimaju u obzir u demokratskom svijetu", napisao je Thaci na Facebooku.

 U povodu oslobađanja Haradinaja oglasio se i albanski premijer Edi Rama poželjevši mu dobrodošlicu i konstatirajući da se "Ramush ponovno pojavljuje kao naš pobjednik u Prištini”.

Ponosan sam na Oslobodilačku vojsku Kosova. Bolje ikad nego nikad", naveo je Rama na svom Facebook  profilu.
 Odbacivanje zahtjeva Srbije o ekstradiciji Ramusha Haradinaja na Kosovu je dočekana velikim slavljem, pucanjem iz vatrenog oružja, vatrometom i obustavom prometa u središtu Prištine, a za večeras u 19 sati najavljen je skup na kojem bi se nazočnima trebao obratiti sam Haradinaj, prenose srbijanski elektronički mediji.

Nakon što je francuski prizivni sudu u Colmaru odbio izručenje Haradinaja on je oslobođen i može se vratiti na Kosovo u roku od 24 sata.

Na tu odluku suda Srbija više nema prava žalbe, a može je uložiti francusko tužiteljstvo.
 
Haradinaj je priveden 4. siječnja na teritoriju Francuske, temeljem tjeralice srbijanskog Interpola, zbog optužbi za ratne zločine počinjene na Kosovu 1998. i 1999. godine. 

Komentara 14

Avatar Kapetan Magelan
Kapetan Magelan
16:41 27.04.2017.

Što se Haradinaja tiče sećam se i leta 1998. godine gde sam kao pripadnik nekadašnjih Posebnih Jedinica Policije (PJP), bio na izvršavanju posebnih zadataka na Kosovu i Metohiji, na području operativne zone jugo-zapad, u oblasti Metohije na teritorijalnom području opština Đakovica-Dečani-Orahovac, gde je delovala diverzantsko-teroristička grupa pod komandom Ramuša Haradinaja, kriminalca od kojeg su i lokalni Albanci sa tog područja zazirali i plašili ga se!!! Polovinom Avgusta meseca 1998. godine pripadnici PJP-a upali su u zasedu šiptarske paravojske iz sastava OVK. 16 policajaca je tada ubijeno, a trojicu policajaca koji su još uvek bili živi, Haradinaj i njegova banda su zavezali za drvo, kojom prilikom je Haradinaj od jednog od preživelih policajaca uzeo radio vezu (motorolu) koju je uključio i podesio na policijski kanal, a zatim redom počeo da nožem kolje policajce tako da su svi u policiji tada koji su bili na tom kanalu mogli da čuju zapomaganja i krkljanja tih policajaca!!! Nakon toga svi pripadnici policije, i redovan sastav i PJP, i komandosi Jedinice za Specijalne Operacije (JSO) Resora Državne Bezbednosti, dobili su Haradinajevu fotografiju i naređenje za primenu smrtonosne sile!!! Toliko o Ramušu Haradinaju!!! Ovo govorim iz svog ličnog iskustva i svojih sećanja...

DU
Deleted user
17:10 27.04.2017.

Ne zna se ko je smesniji.Vucic ili Francuzi.Vucic besan?Francuzi obrazlozili odluku o pustanju time,da se boje o posledicama za Haradinaja?Ha,ha.Pokusavaju da se dodvore islamistima,u nadi da ce biti manje teroristickih akata po Francuskoj.Srecom,Albanci su miroljubiv narod,te nema pripadnika njihovog naroda u isilu...

AN
anticenzura
15:53 27.04.2017.

Europa mora cuvati maticu svoje krscanske kulture, ne moze se sprovoditi politika radikalizacije Islamskoga drustva na kapiji krscanske Europe. Ovi ljudi mastaju o velikoj Albaniji, gradjani im odlaze na ratna podrucja gdje se bore protiv sekularnih zemalja sto nikako nijee kompatibilno sa civilizacijom zapadnoga svijeta. U Italiji su uhvatili cellulu islamskih radikala sto su planirali podici most u Veniciji u zrak, porijeklom iz Albanije, a prosli tjedan su zatvorili zenu sto je osisala kcer na golo zato sto je isla u skolu bez pokrivala za glavu, isto iz njihovih zemalja. To nama ne treba u Europi, neka se oni bave svojom kulturom, ali neka se onda okrenu tamo na Istok, Turskoj i gdje vec propadaju, ali ne zapadnome i modernome svijetu. Necemo se njima baviti, nisu jedini na svijetu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije