Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sastaje se državni vrh

Predsjednica ne odustaje od sazivanja sjednice Vlade?

Foto: Davor Puklavec/pixsell
1/4
29.01.2018.
u 14:52

Najizglednije teme sastanka vodstva Vlade, Sabora i države bit će nabava vojnih aviona, demografija, ovrhe, rotacija veleposlanika...

Državni vrh – predsjednica, premijer i šef Sabora – ovog bi se tjedna trebali naći na zajedničkom sastanku koji je u medijima već poprimio obilježja važnog događaja premda i u Banskim dvorima i na Pantovčaku tvrde da je riječ o uobičajenim mjesečnim susretima državnog vrha.

Proteklih se mjeseci postavljalo pitanje komuniciraju li premijer Plenković i predsjednica Kolinda Grabara-Kitarović izvan okvira koje striktno nalaže upravljanje državom budući da ona sve češće kritizira Vladu i upozorava na društveno-političke probleme, a sada se pokazuje da postoji redovita komunikacija svakog mjeseca. Tema koje bi se mogle naći na stolu je napretek, a gotovo je sigurno da će se razgovarati o nabavi vojnih aviona, moguće i o rotaciji veleposlanika. Postupak kupnje aviona došao je do finalne faze, još slijedi sazivanje Vijeća za obranu te odluka Vlade čije će avione od pristiglih ponuda kupiti. Vijeće za obranu zajedno sazivaju premijer i predsjednica i ono je oblik koordinacije tijela državne vlasti za usklađivanje stavova i donošenje zaključaka i preporuka iz područja obrane.

Da bi datum održavanja Vijeća za obranu mogao biti tema, govori i to što je izraelski Jerusalem Post odmah nakon sastanka premijera Plenkovića i izraelskog premijera Netanyahua u Davosu objavio kako su dvojica predsjednika vlada dogovorila da će Hrvatska kupiti izraelske lovce F-16. Izraelci su time premijera Plenkovića stavili u nezgodan položaj jer u Hrvatskoj proces odabira najbolje ponude borbene eskadrile formalno još nije dovršen. Da su ti avioni favoriti natječaja koji je provelo Ministarstvo obrane, svjedoči i podatak da je saborski Odbor za obranu potvrdio preporuku MORH-a koji je izraelsku ponudu borbenih zrakoplova ocijenio najboljom.

Na Pantovčaku se pak čuje da će, osim aviona, tema sastanka predsjednice s premijerom i šefom Sabora biti i pitanje demografije, zatim ovrhe, ali i mogućnost da predsjednica zatraži sazivanje izvanredne sjednice Vlade. Kolinda Grabar-Kitarović, naime, prema Ustavu može sazvati sjednicu Vlade, čime je često prijetila bivšem premijeru Zoranu Milanoviću, a ako se to sada zaista odluči učiniti, onda bi teme te sjednice bile ovrhe i demografija, za koje na Pantovčaku kažu da su ionako povezane.

– Kada je predsjednica upozorila da je demografija golem problem i da smo zbog toga u izvanrednom stanju, premijer je odmah sazvao sjednicu Vijeća za demografiju. Kada je upozorila na problem ovršenih i blokiranih građana, premijer je rekao da Vlada piše novi zakon o ovrhama. Dakle, predsjedničina upozorenja imaju učinka i svakako ćemo nastaviti raditi na korist građana – poručili su neslužbeno s Pantovčaka.

U Banskim su dvorima jučer tek poručili kako je riječ o redovitim razgovorima državnog vrha, pa čak i napomenuli da nema konkretnog dnevnog reda tog sastanka. Budući da je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u očitoj kampanji za drugi mandat na Pantovčaku, njoj i više odgovara da se stvara pompa i oko sastanka i oko njenih kritika, odnosno upozorenja Vladi zbog kojih je i podigla svoj rejting u istraživanjima javnog mnijenja.

Osim toga, posao je predsjednice, bez obzira na kampanju, da zastupa sve građane i da požuruje Vladu u rješenjima koja bi im mogla biti na korist. Predsjednica je, s druge strane, u lagodnijoj poziciji nego premijer jer nema velike ovlasti pa time i ne donosi nepopularne mjere.

1/13

Komentara 48

ST
stefj
15:07 29.01.2018.

Vjerojatno su teme veleposlanici koje napokon treba posmjenjivati. Ova katastrofa od diplomacije koja se uglavnom bavi unutarnjim pitanjima Hrvatske mora pod hitno otići. Bilo im je bitnije ocrniti nekog Hrvatskog političara nego braniti interese Hrvatske... Najgori su bili onaj u SAD-u i naročito onaj u Parizu. Partijska katastrofa... Avioni bi bili druga tema, Izrael ili SAD pitanje je sad. Po meni bi Američka ponuda u konačnici bila puno bolja, no sigurno će se naći razlozi zašto ne, Izraelci su uvijek bili izdašniji i znali kako dogovarati posao ovdje... A ne bi bilo loše da tema budu i razne EU organizacije, npr. nije normalno da Vrabec-Mojzeš bude glavni izvjestitelj za komisiju za slobodu medija, ili onaj tip za sportske događaje. Normalno da će sve biti puno osuda...

Avatar titanov sin 2
titanov sin 2
15:34 29.01.2018.

Evo drugove na zadatku, lijepo je vidjeti penzionere i beskorisne članove propalog sistema kako se trude našu predsjednicu ocrniti. Štedite snagu jer će ona još dugo ostati, za vas ne znam, priroda svoje radi.

DU
Deleted user
16:06 29.01.2018.

Gledam sliku i pitam se ima li itko ovakve doboljube koji stite interese svoje drzave kao mi?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije