Naslovnica Vijesti Hrvatska

Grabar Kitarović u Njemačkoj: Hrvatskoj vraća ulogu lidera u regiji

Ovo je drugi službeni posjet predsjednice Grabar-Kitarović stranoj zemlji. Prvi je bio posjet Bosni i Hercegovini.
17. ožujka 2015. u 08:01 113 komentara 5511 prikaza
Kolinda Grabar Kitarović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović dan će provesti u službenom posjetu Njemačkoj te će se sastati s njemačkim predsjednikom Joachimom Gauckom i kancelarkom Angelom Merkel. Odlazak u Njemačku manje od mjesec dana nakon preuzimanja dužnosti Grabar Kitarović objasnila je riječima: Hrvatska zna gdje jest i tko su joj prijatelji!

Ima posla

Iako Hrvatska Njemačku percipira kao prijatelja, posla u unapređivanju gospodarskih i političkih odnosa ima napretek jer Hrvatska lagano gubi ulogu lidera na zapadnom Balkanu, a odnosi s Njemačkom na ekonomskom polju mogli bi biti puno bolji da nije administracije koja često koči ili usporava sve investicije pa tako i one iz Njemačke.

– Želimo proširivati i znanstvenu suradnju, osnažiti odnose u gospodarstvu, trgovinskoj razmjeni i ulaganjima, ali i na najvišoj političkoj razini. Njemačka nam je jedan od najvažnijih partnera u vanjskoj trgovini, ulaganjima, turizmu i suradnji između banaka kao i tehnologiji. To nam je strateško tržište za naše izvoznike. Za njih želimo širiti mogućnosti – poručila je prije posjeta predsjednica u intervjuu za Deutsche Welle.

Ministrica Vesna Pusić ne smatra da predsjednica Kolinda Grabar Kitarović zaista vjeruje da su odnosi Hrvatske i Njemačke još narušeni nakon slučaja “Lex Perković”.

– Mislim da se nitko, osim jednog malog političkog segmenta, više toga ne sjeća. A ako je i na bilo koji način sumnjala u to, mislim da će se predsjednica nakon posjeta Njemačkoj uvidjeti da su odnosi između Hrvatske i Njemačke dobri – odgovorila je Vesna Pusić na novinarsko pitanje što očekuje od posjeta Kolinde Grabar Kitarović Berlinu i kako komentira predsjedničinu izjavu da posjetom Njemačkoj želi “obnoviti međusobno povjerenje i vjerodostojnost Hrvatske”.

Njemačka je jedan od najvažnijih trgovinskih partnera Hrvatske, ali izvoz na to tržište trebali bismo dobrano povećati. Službena statistika kaže da je lani iz Njemačke uvezena roba vrijedna 19,8 milijardi kuna, dok je vrijednost izvoza u Njemačku iznosio oko 8,8 milijardi kuna. Na prvi pogled riječ je o relativno velikom izvozu, ali u tu se statistiku uračunavaju i prihodi stvoreni turizmom. Njemačka je i jedan od najvećih ulagača u Hrvatsku, s plasmanom od 2,4 milijarde eura izravnih ulaganja od 1993., a najveće su tranše vezane za preuzimanje T-HT-a. Potencijal suradnje među tvrtkama nije dovoljno iskorišten, slažu se ekonomisti, koji ističu da bi hrvatske tvrtke mogle biti podizvođač radova u velikim njemačkim poslovima. Ante Babić, tajnik Udruženja stranih ulagača u Hrvatsku, predlaže da gospodarsku diplomaciju potaknemo na rad osiguravanjem novčanih bonusa za svakog veleposlanika koji u svom mandatu poveća izravne investicije iz zemlje u kojoj radi. I Hrvatska je ulagala u Njemačku, a među najvećim su plasmanima onaj Atlantic grupe, koja je kupila njemački Haleko za 103 milijuna kuna, te investicija Plive koja je za 34 milijuna eura kupila tvrtku O.R.C.A. Pharm. Tih je investicija iznimno malo pa se može zaključiti da je Njemačka više dobro uvozno tržište hrvatske radne snage nego poligon za ozbiljnu aktivnost domaćega gospodarstva, što bi politika morala pokušati promijeniti.

Politički plan

Na političkom planu otvara se pitanje hoće li Hrvatska zadržati poziciju lidera na zapadnom Balkanu. Njemačka kancelarka nakon otvaranja sukoba između Rusije i Ukrajine ozbiljno se aktivirala u regiji preuzevši ulogu arbitra među zemljama nastalim raspadom Jugoslavije. Hrvatska je što zbog prijepora oko slučaja lex Perković što zbog hlađenja političkih odnosa u mandatu premijera Zorana Milanovića počela gubiti poziciju lidera u regiji koju uz pomoć Njemačke može lako vratiti. Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović imat će u Njemačkoj puno tema!

>> Kolinda Grabar-Kitarović: I Crkva smatra da je Batarelova izjava neutemeljena

>> Grabar-Kitarović ide kod Merkel, Pusić: Slučaja Perković više se nitko ne sjeća

Točke prijepora

Lex Perković izazvao bijes Berlina

Nepoštovanje europskog uhidbenog naloga, točnije donošenje takozvanog lex Perković u Njemačkoj je izazvalo bijes politike i medija. Bilateralni su odnosi od sredine 2013. zahlađeni

Njemačka ulaganja zaustavila uprava

Nijemci su se tijekom godina u više navrata žalili da su njihove investicije onemogućene. Premijerka Kosor primila je popis od 15 investicija 2010., od kojih neke i danas čekaju dozvole

Kritika zbog sporih reformi

U dijelu njemačke politike smatralo se da je Hrvatska nespremna ušla u EU, a sve se glasnije izražava bojazan da će Hrvatska postati nova Grčka pa se inzistira na provedbi preporuka EU

ČUDOTVORNA METODA
Kim Kardashian svoju mladolikost duguje tretmanima kisikom

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar mamazel
  mamazel:

  Jeste li primjetili da u gotovo četiri godine raznorazni Pusići, Milanovići, Ingridi ne mogu prismrditi Njemačkoj vladi, a kamali ugovoriti sastanak. Svjesni su oni kakva Partija ovdje vlada. Kolinda uspije u tjedan ono što Pusić ne može u 4 godine. ... prikaži još!ne. Vesnica je u bunilu.

 • Avatar zagorac2
  zagorac2:

  bravo predsjednice ali dok god vlada hrvatskom partija, udba I cetnici imat ces problem, nadam se da ce uskoro doci kraj I da ce institucije konacno proradit

 • Avatar jurko_zg
  jurko_zg:

  Bravo predsjednice, ponosan sam na nasu predsjednicu i njenu predanost...bravo!