Naslovnica Vijesti Hrvatska

Grabar-Kitarović u Jasenovcu: 'Osuđujem zločine koji su se ovdje događali'

Predsjednica je izabrala vrijeme između 9 i 10 sati jer je upravo tada bio proboj logoraša
22. travnja 2015. u 10:50 395 komentara 16884 prikaza
Kolinda Grabar Kitarović Jasenovac
Foto: Ured predsjednice
Pogledajte galeriju 1/6

Bez pratnje medija i javnosti predsjednica Hrvatske odlučila je danas posjetiti Spomen-područje Jasenovac.

Dočekala ju je ravnateljica Nataša Jovičić. Kako doznajemo, predsjednica je izabrala vrijeme između 9 i 10 sati jer je upravo tada bio proboj logoraša.

U knjigu dojmova upisivala se oko 20 minuta.

Iz Ureda predsjednice priopćili su što je predsjednica upisala u knjigu dojmova. Tekst prenosimo u cijelosti:

"Upravo u ovim trenutcima, na današnji dan prije 70 godina, započeo je proboj iz jasenovačkog logora. Poklanjam se žrtvama i iskazujem duboko poštovanje prema ljudima koji su ovdje mučeni i ubijeni. To su ljudi koji imaju svoja imena i prezimena, koji su imali svoje obitelji i domove, svoj  identitet, svoje želje i nade, svoje snove, sve ono što svaku osobu čini neponovljivom.

Kao predsjednica Republike Hrvatske i kao čovjek bezpridržajno osuđujem zločine mučenja i ubijanja koja su se ovdje događala. Ideologija koja je uzrokovala ove zločine moralno je i pravno osuđena. Ta politika bila  je volja režima koji se vezao uz nacističko-fašističku Osovinu i na nečastan način iskoristio legitimnu želju hrvatskoga naroda za svojom državom.

Ovo je stratište opomena i našem vremenu da odlučno čuvamo stečevine slobode, demokracije, ljudskih prava i uvažavanja različitosti. Republika Hrvatska s pravom se ponosi svojim postignućima u zaštiti ljudskih i manjinskih prava. Kako bismo tu visoku razinu sloboda očuvali i unaprjeđivali, posebice je važno odgajati i obrazovati mlade u ispravnom shvaćanju demokracije, za istinski humanizam, za društvo u čijem će središtu uvijek biti čovjek u svojoj neponovljivosti i jedinstvenosti", napisala je Kolinda Grabar-Kitarović u knjigu dojmova.

>>Kolinda Grabar-­Kitarović i Vesna Pusić: Zaustaviti ekstremnu političku polarizaciju u zemlji

>>Tri hrvatska predsjednika prvi put na okupu

Hrana
Mood food
Hrana za dobro raspoloženje: Doznajte što bi trebalo jesti da se osjećate sretnije

A1 izdvaja za Vas

 • krle:

  Predsjednica RH se ponaša onako kako bi se trebali ponašati svi hrvatski državljani. Poštovati svaku žrtvu, mrtve politički ne dijeliti, a medju živima bilo kojih svjetonazora uspostaviti dijalog i medjusobno poštovanje. Pritom neovisna hrvatska država mora biti nedodirljiva za bilo ... prikaži još! kakvu " pljuvačinu", zasnovana na domovinskom ratu i onima koji su u njemu pobijedili, a povjesničari moraju obradit povijesti Hrvatske sa svih strana, ne samo jedne. Kada žrtve, ali sve, bez selekcije, dobiju svoju moralnu povijesnu zadovoljštinu, neće nam biti potrebni klaunovi i pajaci na hrvatskoj društvenoj i političkoj sceni koji nas dijele iz svojih prizemnih interesa. Bravo, Kolinda!

 • Avatar jurko_zg
  jurko_zg:

  Jako lijepo od predsjednice, mirno i dostojanstveno kako i treba.

 • Avatar TAJSAM
  TAJSAM:

  Pogledajmo blizinu Narodu. Mahom se piše "naša Kolinda" te "Kolinda" . Iako je to naša Presjednica koju svakodnevno jako poštujemo kao Presjednicu ali se osječamo da smo njeni kao što je i ona naša. Divan osječaj imati Hrvaticu za Predsjednicu ... prikaži još!u što već dugo nismo imali. Pozdrav dobrim ljudima