Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Predsjednica Grabar-Kitarović: Parlamentarni izbori održat će se 8. studenoga

U svom kratkom obraćanju naciji, predsjednica osobito želi na izbore pozvati najmlađe birače i one koji prvi put biraju
05. listopada 2015. u 16:28 233 komentara 12039 prikaza
Kolinda Grabar Kitarović
Foto: YouTube
Pogledajte galeriju 1/8

Nakon što je obavila razgovore s predstavnicima svih parlamentarnih stranaka, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, u skladu s izjavama da je bolje parlamentarne izbore obaviti “što prije”, odlučila je raspisati ih za najraniji mogući datum, 8. studenoga ove godine.

Uoči zadnjih nekoliko izbora predsjednici Republike odluku o raspisivanju izbora donosili su u pravilu tri dana nakon raspuštanja Sabora RH. Ovoga puta prošlo je 10 dana od raspuštanja Sabora do raspisivanja izbora. Uz to, do sada je običaj bio da Vlade predlažu datum izbora koji su predsjednici potvrđivali. Kako Vlada RH prvi put nije željela istaknuti datum, a premijer je odbio i razgovor o tome, izbor datuma je prepušten na volju predsjednice RH. U svojoj izbornoj Poslanici predsjednica se obraća Hrvaticama i Hrvatima, hrvatskim državljankama i državljanima u domovini i svijetu i kaže da je odlučila da će se parlamentarni izbori održati u nedjelju, 8. studenoga ove godine. “Toga dana sudbina naše Hrvatske bit će u vašim rukama. To je dan kad političari vama polažu račune i kad demokracija dobiva puni smisao. Stoga vas pozivam da pozorno pratite što sudionici izbora nude, kakvi su im programi i kako će se oni odraziti na vaš svakodnevni život u sljedeće četiri godine.” U svom kratkom obraćanju naciji predsjednica osobito želi na izbore pozvati najmlađe birače i one koji prvi put biraju. “Nemojte dopustiti drugima da biraju umjesto vas. Hrvatskoj je potreban vaš svjež pogled i vaše sudjelovanje u najvažnijem činu demokracije”, poruka je mladima.

“U središtu izbora upravo ste vi – birači, jer izbornim činom najizravnije sudjelujete u oblikovanju nove hrvatske zakonodavne i izvršne vlasti. Stoga, izađite na izbore, iskoristite svoje pravo i preuzmite odgovornost”, opet naglašava predsjednica, a zatim govori i o odgovornosti kandidata i sudionika izbora za 8. saziv Sabora: “Pozivam sve koji će se natjecati za glasove birača da svečanost demokracije ne pretvore u karneval demokracije. Hrvatska je umorna od bespotrebnih sukoba i jalovih rasprava.” Stoga predsjednica političke stranke, nezavisne liste i samostalne kandidate poziva “na politički korektna sučeljavanja argumentima o tome kako ćemo zajedničkim naporima, uključivom politikom graditi bolje sutra za sve naše građane.” Grabar-Kitarović u svojoj poslanici posebno naglašava i njegovanje kulture dijaloga i duha zajedništva. “Došlo je vrijeme napokon ostaviti na miru pepeo prošlosti i okrenuti se zidanju temelja bolje budućnosti. A budućnost je prepuna izazova koji traže usklađeno djelovanje svih društvenih dionika pa i uprezanje svih njihovih različitosti za dobrobit države jer nalazimo se u trenutku koji traži široki nacionalni konsenzus oko ključnih i strateških pitanja.” Predsjednica sudionike izbora poziva da stoga u natjecanju za povjerenje birača ne žrtvuju prostor za prijeko potreban dijalog koji omogućuje potrebno zajedništvo. Predsjednica naglašava i važnost medija “čija je zadaća biračima pružiti jasne informacije u cilju olakšanja donošenja njihove izborne odluke”. 

 

U poslanici predsjednica daje i izravnu poruku medijima i novinarima: “Poštovani predstavnici sedme sile, pero je moćno oruđe, molim vas, odgovorno koristite svoj utjecaj na javnost profesionalno odrađujući svoju ulogu „porote nacije“ u ovoj izbornoj utrci. Vaša uloga u društvu od neprocjenjivog je značaja. Vi oblikujete javno mišljenje i stvarate kritičku, ali afirmativnu građansku svijest. Iskoristite stoga ovu prigodu za svoj prinos jačanju društvene odgovornosti. Medijska sloboda podrazumijeva etičnost i odgovornost”. Svoju kratku poslanicu predsjednica završava novim pozivom: “Drage sugrađanke i dragi sugrađani, Izađimo na izbore 8. studenoga i oblikujmo budućnost naše domovine”.  

Cijelu poslanicu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović možete pročitati u nastavku.

Izborna poslanica predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović

 

>> Grabar-Kitarović otkazala današnje aktivnosti, popodne objavljuje datum izbora 

>> Grabar-Kitarović i Orban u New Yorku razgovarali o rješenjima migrantske krize

objavio na Instagramu
Šprajca šefovi snimali kako dolazi na posao, njegova reakcija je urnebesna
Samo na Večernji TV-u
Financijski stručnjak Igor Škrgatić otkriva kako se riješiti ovrha i ostalih financijskih problema
  • batak:

    Bravo predsjednice cim cim prije, tim tim bolje! Vrijeme je da ovi sta prije odu s vlasti!

  • mirrr:

    izdrzacemo jos 35 dana

  • Tomislav12345:

    Sad ce Zoki opet imati primjedbi samo ih se prvo treba sjetiti...