Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
24.02.2015. u 14:00

Sve da poziv Kolinde Grabar-Kitarović na ostavku premijera i nije nastao u kuhinji HDZ-a, stil njezine prepiske nepogrešivo je muški 'nabrijan'

Nezrela, drznička komunikacija predsjednice države i predsjednika Vlade, kakvu je jučer doživjela nacija, toliko je neozbiljna – pogotovo u zemlji koja živi svoj 2190. dan krize – da praktički ne zaslužuje klasično političko novinarsko praćenje i ozbiljnu politološku analizu.

Ovakvoj komunikaciji potrebna je analiza stručnjaka druge vrste – komunikologa, psihologa, možda i psihijatara. Televizije su kao i obično vjerno prenijele detalje žestoke prepiske, poslale najbolje novinare na zagrebačka brda s kojih se vlada, a politički komentatori iz svađalačkog su dopisivanja pokušali izvući mudre zaključke. I Ružica Renić Andrijanić držala se klasike pa je u Studio 4 dovela politologe Davora Gjenera i Anđelka Milardovića, koji je barem pokazao da već gubi živce s hrvatskim političarima. Istina, Renić je pozvala i psihijatra Hermana Vukušića ali, posve predvidljivo, vezano uz antibraniteljske prosvjede.

Šteta je što Kolinda Grabar-Kitarović ovako brzo gubi bodove na terenu kao stvorenom za nju. Nakon inauguracijskog govora mnogi su očekivali kako će žena na čelu države donijeti na političku scenu pomirljive tonove, kako će biti sposobna i voljna smiriti politikantske strasti. Pa nije valjda očekivala da će Milanović uvući bodlje sad kad je ona zasjela na Pantovčak i poštedjeti je podsjećanja na njezine ograničene ovlasti. A čak i ako njezin poziv na ostavku premijera nije nastao u kuhinji HDZ-a, stil njezine prepiske nepogrešivo je muški "nabrijan".

U ključnim prvim minutama "utakmice", ništa od pomirljivosti, mudrosti i svijesti o dugoročnim interesima na koje se pozivala.

PLUS

Treći program HTV-a više od ijednog drugog pokazuje smisao javne televizije. Klasična glazba, stare serije poput Bonanze i, nakon Bergmanove, Buñuelova godina.

MINUS

"Otvoreno" o svađi predsjednice i premijera ponudilo nam je na kraju dana predvidljive goste; dva stranačka vojnika i "dežurnog" političkog analitičara.

>>Predsjednica brzo gubi bodove na terenu kao stvorenom za ženu

>>Nije smiješno što su u komunizmu rezali Bonda jer je gađao petokraku

Komentara 186

Avatar aj_ća
aj_ća
14:05 24.02.2015.

To samo kod vas novinara predsjednica gubi 'poene'. Ona samo provodi ono sto je i najavljivala kroz kampanju, zbog cega su je ljudi i izabrali. Jednostavno receno, provodi volju naroda, jer narod zeli da Milanovic ode sto prije!

Avatar upitnik.pita
upitnik.pita
14:03 24.02.2015.

...a tko boduje...

Avatar CorleoneMichael
CorleoneMichael
14:04 24.02.2015.

Meni je još više porasla u očima...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije