Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Predsjednica Argentine gubi tlo pod nogama zbog “prvog gospodina”

Bivšeg predsjednika Argentine Nestora Kirchnera napadaju zbog dva milijuna dolara, a ruže ne cvjetaju ni njegovoj supruzi predsjednici Cristine.
04. veljače 2010. u 17:38 2 komentara 5 prikaza
Argentinska predsjednica Cristine Fernandez
Foto: AFP PHOTO

U posljednjoj epizodi krkljanca među argentinskim političkim elitama, opozicija optužuje bivšeg predsjednika Nestora Kirchnera da je u listopadu 2008. globalnu krizu i povlaštene informacije iskoristio za mešetarenje s dva milijuna dolara. Kirchner je inače suprug predsjednice Cristine Fernandez, kojoj baš ne cvjetaju ruže.

UPI navodi da je u trenutku kupnje deviza tečaj dolara bio 3,25 pesosa, a da je na kraju 2008. dosegnuo već 3,42. El Pais citira Kirchnera da je doista kupio 1,999.999,80 dolara, 20 centa manje od dopuštenog maksimuma, ali da o mešetarenju nema govora jer dolare nije prodao nego je za njih kupio udio u hotelu Alto Calafate u Patagoniji. Sporna ostaje etičnost jer je tih dana vlada prodala 3,5 milijardi dolara kako bi spasila valutu.

Bračnom paru državnika, koje se naziva i “Clintonovima Južne Amerike”, skandal je došao u zao čas jer je predsjednica nedavno potjerala Martina Redrada s mjesta guvernera središnje banke nakon što je ovaj odbio uplatiti 6,5 milijardi dolara u fond za osiguranje stranih investicija.

Guverner se pozivao na neovisnost banke i tvrdio da ga smijeniti može samo Kongres. No, rascjepkani je Kongres posljednje mjesto u kojem predsjednica i prvi gospodin žele išta rješavati. Argentinom i peronističkom strankom Partido Justicialista supruzi su vladali godinama, a političko tlo pod nogama gube od lipnja 2009. Kirchner je tada vodio izbore za senat i kongres “kako bi pomogao supruzi”, ali je spektakularno izgubio četiri senatora i 20-ak kongresnika.

Stranka je izgubila većinu i u Buenos Airesu, zbog čega je Kirchner podnio ostavku na mjesto stranačkog predsjednika. A i inače je bio sklon lošim izbornim procjenama. Predsjednik je postao 2003., dobivši samo 22 posto glasova, manje od Carlosa Menema (25%), a mandat je dobio zato što se Menem povukao iz izbora prije drugog kruga (!?). Četiri godine Kirchner je vodio zemlju, popularnost mu je narasla na 60 posto, a on je odlučio – ne kandidirati se u korist supruge. Sedam godina “latinskoamerički Clintonovi” uspješno su izvlačili Argentinu iz krize koja je izbila zbog poslušnosti starih vlasti MMF-u i neoliberalnim receptima. Sada je na vrata pokucala nova kriza, a popularnost predsjednice, koju kolege diljem svijeta vole zbog šarma i izgleda, stalno pada.

Advent u Zagrebu
Adventska karta
Gdje je najbolje partijati s ekipom, koja mjesta kriju najbolju zabavu za klince, a doznajte i gdje počastiti poslovne partnere
  • -obrisani-:

    ma di je ta sirotinja od hrvatskih političara, njima je ispod časti krasti ako nije 10 milja $ pa na gore

  • IQ 40:

    Naslov je cista erotika