Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predsjednica u Osijeku

Gospodarski forum Hrvatske i Srbije na jesen u Osijeku?

Kolinda Grabar-Kitarović u Osijeku
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/7
21.06.2016.
u 12:14

To je svakako na dobrobit lokalnih zajednica i s jedne i s druge strane granice i pojačalo bi ne samo međudržavnu suradnju, robnu razmjenu i ulaganja, već općenito razvoj gospodarstva na jugoistoku Europe – kazala je predsjednica Grabar Kitarović.

Osijek bi na jesen mogao biti domaćin gospodarskog foruma Srbije i Hrvatske. Srbijanskom premijeru Aleksandru Vučiću to će, naime, predložiti hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Dan nakon sastanka s Vučićem u Subotici, predsjednica je danas posjetila Osijek, gdje je u gradskoj upravi razgovarala o gospodarskoj situaciji ovoga kraja.

-Forum bi povezivao Hrvatsku i Srbiju, naše gospodarstvenike u smislu malogranične i prekogranične suradnje, ali i zajedničkog korištenja EU fondova i općenito ulaganja. To je svakako na dobrobit lokalnih zajednica i s jedne i s druge strane granice i pojačalo bi ne samo međudržavnu suradnju, robnu razmjenu i ulaganja, već općenito razvoj gospodarstva na jugoistoku Europe – kazala je predsjednica Grabar Kitarović.

Zabrinuta je, poručila je, demografskim trendovima na istoku Slavonije, odakle "mladi svaki dan odlaze". -Zadaća nam je postaviti takve preduvjete da mladi ostaju u ovom dijelu Hrvatske, da se vraćaju i da dolaze iz ostalih dijelova zemlje u ove krajeve koji su bili među prosperitetnijim dijelovima zemlje – poručila je.

Velike su komparativne prednosti Osijeka, navela je, zračna luka, ali i položaj na Dravi, blizina Dunava, Koridor 5C. Spomenula je i potrebu povezivanja "zelene i plave Hrvatske", u smislu turizma, poljoprivrede, prehrambene industrije, ali i transporta roba i usluga.

-Zalagat ću se za reviziju iskorištavanja EU fondova, zašto ta sredstva ne možemo optimalno koristiti, pa u tom smislu razmotriti i trenutni sustav statističkih regija koji nikako ne ide na ruku stanovnicima ovog dijela Hrvatske, zakinuti su kad je riječ o statistici – kazala je.

Predsjednica se na vlastitoj koži uvjerila i kolika su napast komarci u Osijeku, a požalio se na njih i gradonačelnik Ivica Vrkić. -Možda zvuči banalno, ali i ja sa svoje strane apeliram na Vladu RH da se pitanje komaraca riješi u skladu s europskim standardima. Grad se trudi, ali svkako je potrebna i reakcija Vlade – istaknula je.  

Najavila je kako će izmjestiti ured i na jesen doći na dva-tri dana u Osječko-baranjsku županiju.

>> 'Obvezujemo se osobno učiniti sve da krenemo prema rješavanju problema'

Komentara 25

Avatar Budiuvijektu
Budiuvijektu
12:31 21.06.2016.

koji gospodarski form crna Kolinda! Da li si normalna?! ne bih baš rekao.

MR
MrkiMedo
12:46 21.06.2016.

Eh, Kolinda! Zar si i ti prolupala? Napravi gospodarski forum s Njemackom, Francuskom, Engleskom, Amerikom.... Neka otvore tvornicu Peugeota, VW-a, neka dodje Siemens itd.

BR
Branko102
12:56 21.06.2016.

Došlo je vrijeme da se otkriju karte i da se vidi ono što za Kolindu tvrde da je istina.Kolinda radi za belosvjetske makroe.Treba Srbiju iščupati iz ruskih ralja,a cijena za tu operaciju nije bitna.Uostalom ,što tamo neki Hrvati imaju tražiti neke svoje interese.Članstvo u Trilaterali podrazumijeva da si potpisao sporazum sa đavlom,a tu nema mjesta za hrvatske interese.Baš me zanima što branitelji misle o ovom ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije