Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZABRANA Odzvonilo pušenju u javnom zatvorenom prostoru

Pred zgradu na čik-pauzu

06.11.2008.
u 18:56

Upravo ste platili račune u pošti. Izišli ste van, a za vama i gospođa sa šaltera. Pomislite da ste nešto zaboravili, ali ona vam se ne obraća, nego vadi cigaretu iz kutije, zapali je i strasno povuče dim.

Zakon neće opstati
Prizor je ovo na koji ćete od danas često nailaziti. Jer odzvonilo je pušenju u zatvorenim javnim prostorima. Barem tako kaže zakon.

No građani s kojima smo danas razgovarali sumnjaju da će se svi to novo pravilo i poštovati.

– Meni je taj novi zakon u redu. Ali ne vjerujem da će opstati. Evo, vidite, ja moram sići u dvorište bolnice da bih zapalila cigaretu, a sestre svakog dana viđam s cigaretom u svojim sobicama na odjelima. A u bolnicama je već dulje vrijeme pušenje strogo zabranjeno – tvrdi mama koju smo zatekli pred Klinikom za dječje bolesti u Klaićevoj ulici.

Za provođenje novog zakona nisu spremni još ni u zgradi Gradskog poglavarstva u Zagrebu. Jer predvorje zgrade i dalje krasi desetak ovećih pepeljara.

– Ovo što država radi nije demokracija. Moje je pravo da pušim ako mi se već puši. Poslodavci i država trebali bi malo misliti i na nas. Kažu, imate pušionicu. Ali to su nekakvi sobičci u koje jedva stane petero ljudi – požalile su se četiri djelatnice Fine u zagrebačkoj Vukovarskoj ulici, koje su danas oko 14 sati na minutu “šmugnule” sa šaltera da bi popušile cigaretu.

U zgradi, kažu, pušenja već godinama nema, a u jednu jedinu “pušionicu” koju imaju im se ne ide.

Predaleko im je, a sa šaltera ne mogu zbog cigarete nestati na desetak minuta. A još gore je, kažu, što je ta pušionica uvijek krcata i ne da im se u njoj gužvati.

– Pa onda pušimo ispred ulaznih vrata skrivećki. Kao kriminalci. A zašto? Ne znam da je zbog cigarete neki kreten ubio ženu ili da je skrivio prometnu nesreću. Što alkohol ne zabrane, a ne pušenje – pita se jedna djelatnica Fine.

Preskup porok
I ona i njezine tri kolegice posljednjih dana intenzivno razmišljaju da se ostave cigareta jednom zauvijek. No ne zbog zabrane pušenja u zatvorenim prostorijama, nego zbog najave da će njihov “porok” uskoro stajati pet kuna više.

– Ma poludjela sam kad sam to čula! Plaćam 30 godina zdravstveno, imam i dopunsko osiguranje, a sada bi htjeli i da im dajem pet kuna od svake kutije cigareta koju kupim. Ne dolazi u obzir – uzrujala se jedna djelatnica Fine.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije