Naslovnica Vijesti Hrvatska

Kako glasovati na lokalnim izborima: Pred biračima četiri vrste listića

Birač koji zbog teže bolesti ili nemoći ne može do biračkog mjesta izborno povjerenstvo o tome treba obavijestiti najranije 3 dana prije izbora.
18. svibnja 2017. u 19:07 24 komentara 16555 prikaza

U nedjelju hrvatski građani od 7 do 19 sati na svojim biračkim mjestima, samo u svom prebivalištu, mogu birati općinske načelnike, gradonačelnike i župane, kao i njihove zamjenike.

Katarina Ujdur Lokalni izbori Ključna bitka HDZ-a i Mosta: Metković podijeljen kao nikada do sada

Birat će i članove predstavničkih tijela jedinica lokalne i regionalne samouprave.

Glas za kandidacijske liste

Građani će na svom biračkom mjestu dobiti četiri vrste glasačkih listića za izbor: članova općinskog/gradskog vijeća, članova županijske skupštine, općinskog načelnika/gradonačelnika i župana. Za izbor članova predstavničkih tijela jedinica glasa se samo za kandidacijske liste navedene na glasačkom listiću. Na glasačkom listiću mora biti naznačena vrsta izbora na koje se odnosi, a svaki listić mora imati otisnut serijski broj. Ovisno o biračkom mjestu, birači će dobiti listiće na kojima će moći zaokružiti kandidate s lista za koje se na tom mjestu glasa.

Birač na listiću zaokružuje redni broj ispred naziva kandidacijske liste za koju glasa. Kod izbora općinskog načelnika, gradonačelnika i župana glasati može samo za kandidate navedene na listiću. Listić se popunjava zaokruživanjem rednog broja ispred imena i prezimena kandidata za kojeg birač glasa. Glasanjem, tj. zaokruživanjem rednog broja ispred imena i prezimena kandidata ujedno se glasa i za njegova zamjenika.

U jedinicama u kojima se održavaju i izbori za zamjenika općinskog načelnika/gradonačelnika, župana iz reda pripadnika nacionalnih manjina, odnosno izbori za zamjenika općinskog načelnika iz reda pripadnika hrvatskog naroda glasači će dobiti i listić za izbor zamjenika općinskog načelnika/gradonačelnika, župana iz reda pripadnika nacionalnih manjina i/ili glasački listići za izbor zamjenika općinskog načelnika iz reda pripadnika hrvatskog naroda.

Tomislav Panenić Bum nezavisnih lista Zbog nezavisnih će se trčati dva kruga i teže sastavljati vlast

Na biračkim mjestima u Zagrebu glasači će dobiti dvije vrste listića – za izbor članova Gradske skupštine i za izbor gradonačelnika.

Teško bolesni glasuju doma

Birač koji zbog teže bolesti ili nemoći ne može do svog biračkog mjesta može o tome obavijestiti nadležno izborno povjerenstvo najranije tri dana prije dana održavanja izbora ili birački odbor na dan održavanja izbora. Predsjednik biračkog odbora određuje najmanje dva člana biračkog odbora koja idu do tog birača i omogućuju mu glasanje.

Most Petra Maretić Žonja Most će se i na lokalnoj razini pitati s kim bi radije bili na vlasti Željko Kerum Izborna promidžba Kerum prijavio nula kuna troškova pa se i sam čudio! Drago Prgomet Do zračne luke Prgomet napao Bandićevu ideju: 'Željeznica je brža i jeftinija'      

Pred biračima četiri vrste listića

1.  Na listiću za izbor članova općinskog/gradskog vijeća treba zaokružiti listu

2.  Na listiću za izbor općinskog načelnika/gradonačelnika zaokružuje se ime

3.  Na listiću za izbor članova županijske skupštine zaokružuje se stranačka lista

4.  Na listiću za izbor župana treba zaokružiti broj ispred imena kandidata

VIP izdvaja za Vas

 • Avatar NeNormalan
  NeNormalan:

  Glasajte za mene, potkradati ću vas, zapošljavati svu familiju i prijatelje, izmišljati dobro plaćena neradna mjesta, sklapati sulude menađerske ugovore, primati mito, namještati poslove za pinku i sve kao svi ostali kandidati osim što ću vam govoriti istinu za razliku ... prikaži još! od svih ostalih kandidata

 • golub:

  Glasam već 27godina lopov do lopova ali nitko nije u zatvoru, hvala na lopovskom zakonu.

 • Avatar AntifaHR
  AntifaHR:

  Kad izađeš na glasanje samo je jedan ispravan način,a to je da dobro paziš da ne zaokružiš HDZ ili SDP. Svi drugi načini su krivi. Za glasanje na bilo koji drugi način morat ćete se ispričat svojoj djeci i njihovoj ... prikaži još! djeci. Mislim da jednostavnije ne može....