Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Udaljavanje od vođe

Prazni jarboli – Gadafijeva zastava više se ne vijori u Zagrebu

libijsko veleposlanstvo (1)
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
1/3
04.06.2011.
u 10:00

Simboličnim potezom postavljanja trobojnice s polumjesecom i zvijezdom diplomatsko se osoblje želi distancirati od diktatora.

Libijski otpravnik poslova Abdulkarim Naas napustio je Hrvatsku u četvrtak, posljednjega dana dvotjednog roka koji mu je bilo dalo Ministarstvo vanjskih poslova nakon što mu je otkazalo gostoprimstvo zbog kršenja diplomatskoga kodeksa.

Odmah nakon njegova odlaska, diplomatsko osoblje koje je ostalo u Hrvatskoj sa zgrade veleposlanstva u Zagrebu skinulo je dotadašnju zastavu režima Moamara Gadafija i izvjesilo trobojnicu sa simbolima polumjeseca i zvijezde kojom se koristi oporbeno Nacionalno prijelazno vijeće. Simboličan je to potez kojim su se, očito, distancirali od Gadafijeva režima i odrekli ga se.

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova vrlo je šturo u komentiranju najnovijeg poteza u libijskome veleposlanstvu, no iz diplomatskih se krugova doznaje kako se libijsko osoblje već neko vrijeme nije slagalo sa stavovima otpravnika poslova koji je čvrsto stajao iza Gadafijeva režima pa je i za Večernji list, nakon informacije da postaje persona non grata komentirao kako "Gadafi još predstavlja Libiju, a mi smo u Hrvatskoj kao predstavnici Libije, njezina naroda i njezina vođe".

Iako Hrvatska nije prekinula diplomatske odnose s Libijom, istog dana kad je otkazala gostoprimstvo Naasu prekinula je komunikaciju s diplomatskim osobljem. Kako će se razvijati odnosi, teško je reći, no pokaže li se da je njihova privrženost režimu koji je prihvatljiviji za međunarodnu zajednicu trajna, komunikacija će biti obnovljena, kao što se čini i u ostalim državama Europske unije.

U diplomatskim krugovima pozitivnom se ocjenjuje odluka o otkazivanju gostoprimstva otpravniku poslova. Potvrda za to dolazi iz Benghazija iz kojeg su već poručili da će znati cijeniti to da je Hrvatska među prvim zemljama u regiji osudila Gadafijev režim te najavljuju da će zadržati stare i otvoriti put novim hrvatskim investicijama u toj zemlji.

Ključne riječi

Komentara 19

Avatar nekakav
nekakav
11:18 04.06.2011.

tako će jednog dana odmetnute hrvatske srbe neke države priznavati, pa će nama biti čudno, i uvredljivo... pa što niste židovima rekli da su persona non grata kad su mučki ubijali tisuće zatočenih žena djece i staraca u gazi pred koju godinu? jeste li vidjeli na tv-u bilo koju palestinsku granatu da je napravila neku štetu u izraelskim gradovima? niste. al ste zato lijepo gledali kako se sravnjuje sa zemljom zgrada po zgrada građena europskim novcima... licemjeri.

MO
mozel
12:22 04.06.2011.

Nije bas tako kako komentira nekakav. Za razliku od gadafija i Izrajela i Palestine.Palestina je jedna Drzava a Izrajel je druga Drzava i one ratuju izmedju sebe nekoliko desetaka godina a Gadafi ubija vlastiti svoj narod i to je razlikaa da je diktator kojega treba likvidirati.

OB
-obrisani-
21:26 04.06.2011.

VIJORI SE U MESICEVOM STANU

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije