Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MINISTAR PRAVOSUĐA I UPRAVE MOŽE ODAHNUTI

Pravosudni policajci ne idu u štrajk. Za sada. Malenica se obvezao ispuniti sedam njihovih zahtjeva

Ivan Malenica
Foto: Robert Anić/Pixsell
1/4
12.06.2023.
u 14:09

SSPH ima 1700 članova, osim pravosudnih policajaca među članovima tog sindikata ima i službenika i namještenika koji rade na sudovima, a ranijom odlukom Vlade, i njima će  ovisno o koeficijentu biti povećane plaće za 60, 80 ili 100  eura.

Ministar Ivan Malenica može odahnuti. Barem jedan problem u njegovom ogromnom Ministarstvu pravosuđa i uprave je riješen. Za sada. Jer pravosudni policajci napismeno su od ministra dobili  papir na kojem piše da je on pristao na sedam njihovih zahtjeva koji trebaju biti ispunjeni do kraja godine. I zbog toga je Sindikat pravosudne policije Hrvatske (SPPH) odlučio da oni u štrajk neće ići. Za sada.

- Od ministra smo dobili napismeno da će SSPH sudjelovati u izradi Zakona o pravosudnoj policiji te u donošenju Uredbe kojom se reguliraju napredovanje u službi i koeficijenti  na plaće pravosudnoj policiji. Do sada je o našim pravima pregovarao Sindikat policije Hrvatske (SPH), a mi bi bili obaviješteni o rezultatu pregovora, no u pregovorima nismo sudjelovali.  Ministar nam je svojim potpisom  na ove naše zahtjeve omogućio da mi sami pregovaramo o uvjetima našeg rada, odnosno da sudjelujemo u socijalnom dijalogu iako mi nismo reprezentativni sindikat - kaže Jelenko Krešo, dopredsjednik SPPH.

Pojašnjava i da bi prilikom donošenja Zakona o plaćama, svako ministarstvo trebalo pregovarati za sebe, što je i logično jer nije isti posao nekog službenika i namještenika koji rade na sudovima ili po ministarstvima.

VEZANI ČLANCI

Što se tiče pravosudnih policajaca, oni su od ministra dobili obećanje  i da pravosudni policajci vježbenici više neće sami morati plaćati topli obrok, što je do sada bio slučaj, te da će im se plaćati i dodatak za odlazak na teren.  Tu su još i  neka druga materijalna prava, poput opreme i uniformi, a  uspjehom smatraju  i to što su s ministrom Malenicom dogovorili da će ubuduće o svim svojim problemima razgovarati direktno s ministrom.

SSPH ima 1700 članova, osim pravosudnih policajaca među članovima tog sindikata ima i službenika i namještenika koji rade na sudovima, a ranijom odlukom Vlade, i njima će  ovisno o koeficijentu biti povećane plaće za 60, 80 ili 100  eura. Riječ je o povišici koju je  Vlada odlučila dati 219.000 zaposlenika u javnim i državnim službama. SSPH nije bio dio tih pregovora, jer nisu reprezentativni sindikat, što je bio i razlog njihovog nezadovoljstva jer su najveći sindikat u sustavu pravosuđa te smatraju da problematika s kojom se oni susreću nije ista kao problematika policajaca čiji ih sindikat kao reprezentativni zastupa.  Inače, njihova prijetnja štrajkom vjerojatno je zaslužna i za to što je  Vlada odlučila dati spomenute povišice, jer je najava tog štrajka kao i štrajk službenika i namještenika koji ulazi u drugi tjedan po prvi put javnosti razgolio  koliko je to što oni rade bitno za  cijeli sustav pravosuđa. Službenici i namještenici po sudovima u prosijeku rade za oko 500 eura, dok pravosudni policajac početnik ima u prosijeku 650 eura, u što je uračunat i 30 posto dodataka na uvjete rada.

VIDEO Dva mlada Hrvata poginula u Njemačkoj: Tek drugo jutro uočen je njihov motor u travi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije