Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Iz Ministarstva pravosuđa ekskluzivno otkrivaju

Pravosudna inspekcija zbog stečajeva kreće u izvanredni nadzor trgovačkih sudova

Zagreb: Trgovački sud zatvoren radi oštećenja nastalih u potresu
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/2
19.02.2021.
u 15:05

Na pitanje koji će trgovački sudovi biti prvi na redu za nadzor i kreće li inspekcija odmah i na Trgovački sud u Zadru, iz Ministarstva odgovaraju da će posebnu pozornost posvetiti sudovima na kojima neka situacija povezana sa stečajnim postupcima kulminira

Pravosudna inspekcija kreće u izvanredni nadzor Trgovačkog suda u Zagrebu, a onda i svih ostalih trgovačkih sudova zbog – stečajnih postupaka!

- Možemo vam potvrditi da pravosudna inspekcija kreće u izravni izvanredni nadzor, prvo tu u Zagrebu, da vidimo u kojim segmentima "štekaju" stečajni postupci, koje su najveće poteškoće i što mi kao ministarstvo i zakonodavac možemo učiniti da se to popravi – poručili su iz Ministarstva pravosuđa i uprave, nakon što je dan ranije resorni ministar Ivan Malenica najavio da namjerava mijenjati Stečajni zakon, posebno u dijelu koji se odnosi na nadzor rada stečajnih upravitelja.

24.09.2020.Zagreb- Ivan Malenica, ministar uprave i pravosudja. Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL (ilustracija)

- Na pitanje koji će trgovački sudovi biti prvi na redu za nadzor i kreće li inspekcija odmah i na Trgovački sud u Zadru, iz Ministarstva odgovaraju da će posebnu pozornost posvetiti sudovima na kojima neka situacija povezana sa stečajnim postupcima kulminira. Zadarski sud mogao bi biti među prvima, s obzirom na nedavne događaje s tragičnim epilogom, nakon što je, konsterniran načinom na koji se prodaje imovina iz stečaja nad njegovom tvrtkom Matkol, Branko Koloper zatražio poništenje stečaja mailom uredu predsjednika tog suda, naslovljenim na stečajnu sutkinju Radojku Danek, da bi potom krenuo u ubilački pohod osoba povezanih sa stečajem. Ovih su dana uslijedila i uhićenja na Trgovačkom sudu u Zagrebu, suca Mihaela Kovačića, stečajnih upravitelja Ive Petanjek i Branka Petanjeka te niza osoba koje su osumnjičene da su iz stečajnih postupaka izvukli oko 30 milijuna kuna.

Zagreb: Trgovački sud zatvoren radi oštećenja nastalih u potresu
1/5

Da je nešto jako trulo u stečajnim postupcima, koji su i u legalnom dijelu veliki biznis za "treće osobe" koje nisu ni vjerovnici ni dužnici, kao i u ovrhama građana na kojima zarađuju Fina, odvjetnici, javni bilježnici i agencije za naplatu, jasno je kao dan. Prema podacima koje je na osnovi rada Domagoja Sajtera, profesora Ekonomskog fakulteta u Osijeku, pod nazivom “Stečaj: okvir za malverzacije ili za namirenje vjerovnika i rehabilitaciju povjerenja”, analizirao doktor ekonomskih znanosti Vencel Čuljak, u Hrvatskoj je u razdoblju od 17 godina zprovedeno više od 14 tisuća stečajeva sa stečajnom masom u iznosu od 112,4 milijarde kuna te je za 250 stečajnih upravitelja isplaćeno 6,8 milijardi kuna bruto naknada. To je 6,8 milijardi razloga za nadzor!

Ministarstvo je najavilo da kani unaprijediti licenciranje i prijamni ispit, kvalifikacije i osposobljavanje, sustav imenovanja i regulaciju i nadzor djelatnosti, radne standarde i etiku te nagrađivanje u stečajnim postupcima. Pritom se stavlja poseban naglasak na pojačavanje nadzora nad radom stečajnih upravitelja, a izmjene Stečajnog zakona radi implementacije direktiva EU obuhvatit će i alate ranog upozoravanja za poduzeća u teškoćama kako bi se prevenirali stečajevi.

VIDEO: Potres zatresao zgradu tijekom sjednice Vlade - Banožić nastavio čitati, a Plenković kazao: Osjetili smo potres

Komentara 10

PA
Pahor
15:22 19.02.2021.

Sada kada je drzava opljackana zbog korumpiranih sudaca, a takvih je vecina, sada kao nesto krecu istrazivati. Ne bi ni sada nego je onaj tip u Sibeniku lijepo roknuo i sutkinju

KU
Kultura
15:36 19.02.2021.

Ma koji nadzor kad su svi koji mogu umoceni u to. Da drzava brine o svom narodu ne bi imala takav ovrsni zakon i dozvolila da narod kasape odvjetnici biljeznici agencije za naplatu dugova fina.....

DU
Deleted user
15:35 19.02.2021.

Uhljebi da nadziru uhljebe u pljački? Naime Hrvatsku pod hitno treba privatizirati ili će ova napaćena država jednostavno preko noći nestati! Mislim pljačka se događa već 30 godina a inspekcija samo češlja konobare sa 1 kn viška u novčaniku dok milijarde nestaju! Privatizirati Hrvatsku ili proglasiti rat Švicarcima i drugi dan kapitulirati, to naj je jedini spas!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije