Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Pravoslavlje u Rusiji, kao ikod naših 'komšija' u Srbiji, nije vjera nego politika

Vladimir Putin
Newscom/PIXSELL
12.03.2022. u 09:02

Nažalost, užasi se nastavljaju, uz "božji blagoslov"

Subota 5. ožujka

OBAVEZNI VOJNI ROK NIJE TREBALO NI UKIDATI

Za obavezni vojni rok sam se zauzimao otkako je ukinut, a posljednji put 2017. godine nakon što su Srbi poslali vlak na Kosovo da isprovociraju Albance. Napisao sam da Europska unija tolerira ponašanje srpske vlasti kao i prije 25 godina, pa bi se moglo dogoditi da Srbija uđe u EU s miloševićevskim ambicijama, a tada Hrvatskoj članstvo u EU i NATO-u neće biti osobita zaštita, pa vratimo obavezni vojni rok i naoružavajmo se! A služenje vojske ima višestruke koristi, osim što se mladež obučava za obranu domovine, u vojsci se čeliči, socijalizira se, stvaraju se prijateljstva koja se često i poslije održe, odvojenost od obitelji dobra je za razvoj samostalnosti itd. Oba su mi sina služila u Hrvatskoj vojsci, a roditeljski ponos sinovima vojnicima jedinstven je. Troškovi države ne bi se znatno povećali, a vojni rok može se podesiti tako da mladićima ne remeti školovanje. Jedan je internetski portal proveo anketu o tome treba li uvesti obavezni vojni rok, "za" je bilo 77 posto čitatelja, ili zbog rata u Ukrajini ili bez toga povoda. Ako su koristi očite, a protivljenja gotovo nema, odlazak mladića u vojsku i nije obveza nego potreba i izraz odanosti Hrvatskoj, kao i u Domovinskom ratu.

Nedjelja 6. ožujka

BIRAČI STRANKE MOŽEMO! STALNO SE OSIPAJU

Malo je kad u samostalnoj Hrvatskoj smjena vlasti bila praćena tolikim ocrnjivanjem onih koji odlaze kao na prošlim zagrebačkim izborima, na kojima je trijumfirala stranka Možemo! Donekle se ta žestina optužbi protiv bivših može usporediti sa žestinom s kojom se obrušavalo na HDZ kad su se Budiša i Račan spremali za osvajanje Banskih dvora. Ali kao što je tada razočarenje crveno-žutom koalicijom došlo vrlo brzo, kratko je trajao i trijumfalizam Tomaševića i društva u Zagrebu. Da je Bandić danas živ i da ide na izbore, zacijelo bi pobijedio. Tomaševićeva se politika i projekti ne razlikuju mnogo od Bandićevih, najuspješniji potez dosad mu je bio puštanje u rad žičare koja je djelo bivšeg gradonačelnika.

Manje-više u svemu drugome je zakazao – obustavio je sve javne nabave da bi potom Zagreb plin i struju platio mnogo skuplje, izazvao je ogorčenje novim gospodarenjem otpadom, razbjesnio je ugostitelje zbog uklanjanja terasa i posebno majke zbog ukidanja mjere roditelj odgojitelj... Rezultat takve politike čitamo iz naslova – "Možemo! već peti mjesec za redom gubi potporu birača". Možemo!? Ne možemo.

Ponedjeljak 7. ožujka

PUTINOVI ZLOČINI S 'BOŽJIM BLAGOSLOVOM'

Čelnik Ruske pravoslavne crkve patrijarh Kiril invaziju Rusije na Ukrajinu drži pravednom, a jedno mu je od epohalnih obrazloženja – Zapad provodi genocid protiv zemalja koje nemaju gej parade. Papa Franjo mu je "odgovorio": "Ukrajinom teku rijeke krvi i suza, ovo nije tek vojna operacija, već rat koji sije smrt, uništenje i bijedu". Nije se ni moglo očekivati da se Kiril usprotivi Putinu, ali bilo bi mnogo kršćanskije da je barem pozvao na mir. Ovako se jasno i bespričuvno opredijelo za ubojice.

Potvrdilo se još jednom da pravoslavlje u Rusiji, kao i kod naših "komšija" u Srbiji, nije vjera nego politika. Ipak, treba pozdraviti prosvjede tisuća Beograđana s razvijenim ukrajinskim zastavama zbog ruske agresije. Istina, prosvjeduje se i u Rusiji, gdje se uhićuju na tisuće ljudi, ali kad pročitate što govori patrijarh, kad čujete potporu koju građani u anketama na ulici daju Putinu, kad se zgrozite zbog zloglasnog simbola "Z" koji na majici nosi golobradi ruski gimnastičar na postolju na SP-u u Dohi, izgubite svaku nadu da bi se u Rusiji mogao dogoditi preokret i da bi Putin eventualno mogao biti svrgnut ili sam odustati od zločinačkih nauma. Nažalost, užasi se nastavljaju, uz "božji blagoslov".

Utorak 8. ožujka

SRETAN DAN ŽENA, A NE SRETAN DAN DIREKTORICA

Ne znam tko može biti ravnodušan prema majkama koje nedjeljom i drugim blagdanima brzinom svjetlosti tipkaju po blagajnama u trgovačkim centrima, guraju nakrcana kolica i slažu robu umjesto da doma budu s djecom i mužem, za stolom na kojem je topli ručak. Kažu da žene drže tri kuta kuće, ali društvo im nimalo ne pomaže da tu ulogu što djelotvornije i što lakše podnesu. Ako je otac u prvom redu otac, i majka je majka, no upravo taj otac ne želi donijeti zakon koji bi je takvom potvrdio i oslobodio je, na primjer, rada nedjeljom.

U povodu Dana žena čitam razgovor o ravnopravnosti spolova s HDZ-ovom europarlamentarkom Željanom Zovko u kojem se naglašava kako je najveći problem, kako drži i Europska unija, što se ženama, unatoč "kvalitetama i sposobnostima, onemogućuje napredovanje na vodeće pozicije". Dodao bih i brigu o ženi kao supruzi, majci i sudionici na tržištu rada u kojem je žrtva bešćutnog profita. A napredovanje žena na vodeće pozicije nije uvijek dokaz ravnopravnosti spolova jer i žene s rukovodećih mjesta mogu zlostavljati, iskorištavati i ponižavati druge žene. Sretan Dan žena, a ne – dan direktorica.

Srijeda 9. ožujka

RUSIJA ĆE OSTATI PUTINOVSKA JAKO DUGO

Možemo biti ponosni što smo na Putinovu popisu neprijatelja jer to znači da smo vodili dobru politiku, kaže premijer Plenković. No je li nam trebalo baš sve što smo u povodu rata u Ukrajini činili? Zar nije bilo dovoljno, kao i nekim drugim zemljama, osuditi rusku invaziju i kao članica EU i UN-a prihvatiti stavove tih organizacija te tu stati? Ali naveliko isticati kako Ukrajini šaljemo vojnu pomoć, transportne zrakoplove pune oružja, svaki dan se busati u prsa potporom Ukrajini i osudom Rusije, dičiti se što smo na Putinovu popisu neprijatelja koji su Rusiji uveli sankcije – znači ne misliti na svoju budućnost.

Velika će sila ostati putinovska još jako dugo, možda i trajno, i tko zna u kakvim ćemo sve relacijama s njome biti za pet, deset ili pedeset godina, ali je sigurno da će nas zapamtiti po držanju prema Rusiji i Ukrajini u ratu. To bi pamćenje bilo bezazlenije da se Hrvatska nije istrčavala, glumeći da je mnogo veći čimbenik nego što jest, pa bi nam jednom Rusi mogli vratiti mnogo jače od važnosti koji imamo u svijetu. Plenkoviću, ne zaboravi – Rusi su nam pomagali u Domovinskom ratu!

Četvrtak 10. ožujka

IMA NADE, DOĐU SVI KOJE HRVATSKA ZOVE, OSIM HRVATA

Dok Putin i Rusija strepe da bi im balkanski politički div Plenković, koji im se zbog napada na Ukrajinu žestoko suprotstavlja, mogao poremetiti vojne planove i paralizirati državu, dotle drugi balkanski politički div Milanović prijeti NATO-u rekavši kako neće dopustiti da Gruzija postane članica toga saveza. Što bi rekao nepresušni izvor genijalnosti, HTV-ov voditelj Branimir Bilić – državnici za pet! Hrvatski velikani s Pantovčaka i iz Banskih dvora na međunarodnoj sceni sve su moćniji, tako reći drmaju planetom i upravljaju sudbinom svijeta, a Hrvatska je sve dublje u sjeni njihova ugleda, sve siromašnija, sve skuplja za život građana, sve raseljenija, sve ukopanija na posljednjim mjestima europskih gospodarskih ljestvica i sve naprednija u korupciji i kriminalu.

Ali ipak za Hrvatsku ima nade – Lijepa Naša zove ukrajinske izbjeglice da u njoj nađu utočište, i evo ih, zove radnike iz svjetskih vukojebina, i evo ih, u svoje rajske vrtove zove ruske oligarhe, i evo ih. Samo za jedne u Lijepoj Našoj nade nema – Hrvatska zove Hrvate iz inozemstva da se vrate, ali ne dolaze. Zove ih komično kao što Plenković i Milanović komično zahtijevaju – marš Rusi iz Ukrajine, marš NATO iz Gruzije.

Petak 11. ožujka

GLAS ZA MESO NAKON TOLIKO TERORA POVRĆA I VOĆA

Hvala Bogu, i to smo doživjeli. Jedan liječnik, k tome kardiolog, za zdravlje, pogotovo za zdravlje srca, uz eterična ulja(!) i mahunarke preporučuje, vjerovali ili ne – meso! Dakako, neće to biti kraj terora nutricionista, doktora i drugih brižljivaca koji nas stalno plaše mesom i tepaju voću, povrću i drugim "zdravim" namirnicama. Ma tko će jesti samo kupus, blitvu i jabuke! Pa mi smo bića od mesa, životinje, "zvijeri" koje se moraju "zvjerski" hraniti.

Kardiolog William Davis kaže kako su moderni ljudi postali toliko gadljivi da više ne jedu mozak, srce, jezik, jetru, bubrege..., koji su bogati vitaminom B, željezom, cinkom, magnezijem, selenom, kolinom i vitaminima topivim u mastima (A, D, E i K). Kupuju meso bez kosti, pileća prsa bez kože i ne iskorištavaju nutrijente koji se nalaze u kostima i koštanoj srži, kao ni kolagen i hijaluronsku kiselinu iz kože.

Moj je jelovnik posve podudaran s Davisovim preporukama, koje se tako rijetko nađu među drugim preporukama "stručnjaka", koje zbunjuju i obeshrabruju normalne ljude. Što bi rekao filozof, u izboru jela treba slušati svoje želje i čuvati se petog smrtnog grijeha, neumjerenosti u jelu i piću. I dao vam Bog zdravlja! 

Ključne riječi

Komentara 16

Avatar Europsko-Balkanska Ljubav
Europsko-Balkanska Ljubav
12:59 12.03.2022.

Pravoslavlje u Rusiji, kao ikod naših brata i bratica po jeziku, krvi i kulturi u Srbiji, nije vjera nego politika.

Avatar Cantor
Cantor
03:58 13.03.2022.

U Hrvatskoj nije problem pravoslavlje kao takvo, nego subverzivno djelovanje SPC-a. Ali to nije priječilo najviše državne dužnosnike da se veselo naslikavaju sa Porfirijem. Sa kim si takav si....

JW
Jim West
17:53 12.03.2022.

Slažem se za vojni rok. Žene i muškarci morali bi ga odslužiti, da ima tko braniti domovinu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije