Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
intervju Sanda ham
Povratak na članak

Pravopisna previranja u nas uvijek su vezana uz smjenu vlasti

Govoriti na svom jeziku o svom jeziku – sloboda je koju nam se ne smije uskratiti prijetnjama i kaznenim progonom, objašnjava ugledna jezikoslovka govoreći o različitim pravopisima hrvatskog jezika

Komentari 10

PL
Placid
22:19 12.08.2015.

Institutov pravopis treba staviti izvan uporabe i vratiti Vijeće za normu hrvatskog jezika. Zašto ste "lektorirali" intervju? Profesorica Ham objašnjava nelogičnost pisanja "uime" i pita se: "Piše li se onda i uspomen, usjećanje?", a Večernjak se pokaže i spoji "uime" koje čitatelj može pročitati samo kao "ujme". Ajde malo razmislite...

VL
DI
dida125
09:17 30.04.2016.

Jadni su koji za sve krive politiku, političare i druge. Stoljećima se jezičari svađaju, filozofiraju i ništa ne čine. Neka sada potpišu deklaraciju kao oni onda kada je to bilo opasno. Nemoguća misija!

VL
BA
bakulušić
21:04 12.08.2015.

Nedavno je jedan od Večernjakovih urednika pisao da je hrvatsko novinarstvo na samrti. Skoro pa mrtvo. Jučerašnji razgovor sa gospodinom Basarićem i današnji sa gospođom Sandom Ham pokazuje da Večernjakovi novinari znaju izabrati i temu i sugovornike. I nas ćitatelje obogatiti novim saznanjima, Bilo je toga a nadam se da će biti još. Žaloste me poneke teme i prilozi na portalu poput onoga prije tjedan dana o tome kako je Rambo, junak zaostao iz "Ništa nas ne smije iznenaditi", slikao i naganjao tuđu djecu po Trgu bana Jelačića umjesto da pozove policiju. Poštedite nas takvih junaka i njihovih pretpostavki.

VL
GU
gustirna
22:32 12.08.2015.

Kaze hurazerija na tv da spasilac sa spasiteljicama radi za spasiteljsku sluzbu .....i sto li srpski spasilac radi medju spasiteljima....hihihi

VL
NE
Nepokolebljiv
22:32 12.08.2015.

Nacija koja niti ne zna kojim jezikom govori, "jezikoslovci" koji ne poucavaju puk u ispravnom jeziku, "novinari" koji su doslovce nepismeni i novine koje nemaju lektore koji spase sto "novinari" zabrljaju, fakulteti koji diplomiraju nepismene novinare, jezik koji je pun turcizama i srbizama i raja niti nezna da su to tudice ne treba "jezikoslovce"! Cemu trositi na ustanove i "strucnjake" koji ne mare za vlastitu svrhu! Glavno da smo zgodni, pametni i da se obavezno svi tituliraju profesionalnim titulama kada se pijani valjaju pod stolovima u birtiji u drustvu drugih profesora doktora znanosti! Nacija iskompleksiranih nistica!

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.