Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nema stajanja

Pravopis je tu, a sad prijedlog zakona o hrvatskom jeziku

željko jozić,pravopis (1)
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/3
27.06.2013.
u 18:13

Od preksinoć u ponoć novi je pravopis na internetu (www.pravopis.hr), potkraj rujna bit će dostupan i u tiskanom izdanju, a do kraja godine gotova će biti i posebna verzija za tablete

Konačnu inačicu Hrvatskog pravopisa Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje predstavili su danas ravnatelj Instituta i voditelj radne skupine za izradu pravopisa Željko Jozić i suradnici Ermina Ramadanović, Lana Hudeček, Milica Mihaljević, Goranka Blagus Bartolec i Kristian Lewis. Pravopis je od sinoć u ponoć dostupan na internetu.

35.000 natuknica

– Ovaj je pravopis iz više razloga jedinstven. Rezultat je rada znanstvenika institucije kojoj je jedini djelokrug hrvatski jezik, prvi je hrvatski pravopis u povijesti koji je dan na ocjenu svim jezikoslovcima i govornicima hrvatskoga jezika u jednomjesečnoj javnoj raspravi, jedini je pravopis koji je javno dostupan bez ikakve naknade, i to na internetu. Ovo je pravopis koji je nastojao objediniti hrvatsku pravopisnu tradiciju i modernu hrvatsku pravopisnu praksu – kazao je uvodno ravnatelj Jozić te dodao da se javnoj raspravi odazvalo više od 400 zainteresiranih, da su brojni prigovori i savjeti ugrađeni u konačnu inačicu te je napravljen dobar posao i u lingvističkom i u tehničkom smislu (misleći na internetsku verziju).

Pritom je najavio da će tiskano izdanje pravopisa biti dostupno potkraj rujna, a do kraja godine gotova će biti i posebna verzija za tablete. Navedeni znanstvenici Instituta potom su ukratko predstavili novitete u poglavlju malih i velikih slova (npr. Katolička Crkva), prvi put sada imamo i standard školskog pisma, tu su brajica i znakovni jezik, pravopisni rječnik internetskog izdanja ima do sada najveći broj natuknica, čak 35.000 (a sustavno će se i dalje nadopunjavati), internetsko izdanje sadrži i dodatak s objašnjenjima, savjetima i napomenama, pridjevi od stranih zemljopisnih imena pišu se fonetizirano...

Na kraju, Željko Jozić je otkrio novi pothvat na kojem se radi.

Hoće li postati služben

– Institut će uskoro izaći s prijedlogom zakona o hrvatskom jeziku kako bismo svoj jezik dodatno zaštitili – najavio je Jozić.

Upitan očekuje li da bi predstavljeni novi pravopis mogao biti proglašen i službenim, uzvratio je:

– Neki pravopis može biti proglašen službenim tek nakon donošenja zakona o hrvatskom jeziku. No, Ministarstvo znanosti i obrazovanja nadležno je za preporuke pravopisa u školama i mi na to ne možemo utjecati. Mi smo kao institucija najbolje što smo mogli napravili onaj dio posla koji smo i morali napraviti. A hoće li i druge institucije odraditi svoj dio posla, to je sad na njima da odluče.

>> Pravopis: Velikim slovom pisat će se obje riječi – Katolička Crkva

>> Željko Jovanović: U školama će se pisati 'neću', a ne 'ne ću'

>> Večernji list otkriva: Najvažnija konačna pravila novog pravopisa

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije