Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROBLEMI INVALIDA

Pravobraniteljica Slonjšak se rasplakala u Saboru: 'Jako mi je teško ovo govoriti'

Screenshot
09.10.2020.
u 16:46

Nakon višesatne rasprave, Slonjšak se u jednom trenutku osvrnula na probleme koje je osobama s invaliditetom donijela pandemija te je, dirnuta sudbinom osoba koje su zatvorene u ustanovama socijalne skrbi, zaplakala

Na dnevnom redu Hrvatskog sabora danas je bila samo jedna točka, Izvješće o radu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom koje je zastupnicima podnijela pravobraniteljica Anka Slonjšak

Nakon višesatne rasprave, Slonjšak se u završnom dijelu dotaknula problema koje je osobama s invaliditetom donijela pandemija te je, dirnuta sudbinom osoba koje su zatvorene u ustanovama socijalne skrbi, zaplakala.

- Na kraju željela bih reći da je na saborskim zastupnicima jako veliki zadatak. Svi bi se trebali što više educirati i informirati. A što se tiče sljedećeg izvješća ono će doći jako brzo jer nažalost pandemija čini svoje. Mnoge osobe s invaliditetom su zatvorene, a najteže je onima koji žive u ustanovama socijalne skrbi. I ovom prilikom doista im poručujem da - jako mi je teško ovo govoriti jer osjećam koliko je njima teško - zastala je Slonjšak, a onda kroz suze nastavila: - da ćemo učiniti sve da im omogućimo pravo na kretanje. Smatram da je to jedno od najvažnijih prava u ovom trenutku.

Ranije je odgovarajući na pitanja zastupnika pravobraniteljica istaknula kako osobe s invaliditetom ne mogu imati svi ista prava.

- Ne mogu imati linearno svi isto jer to nije pravedno. Svaka osoba s invaliditetom je za sebe. Dok mi zakonski ne uredimo na način da te osobe dobiju zaista ono što im je potrebno do tada ćemo imati probleme o kojima govorim već 20 godina. Ne može svaka osoba imati jedna invalidska kolica, jednake kvalitete, jednake cijene. Ne može svatko dobiti istu količinu, odnosno isto vremensko razdoblje za asistenta u nastavi... Svi smo individue i svatko ima svoje potrebe i sukladno tim potrebama i sposobnostima trebaju se donijeti određena prava i podrška - poručila je.

Kazala je i kako se svi trebaju primiti posla kako ne bi sve ostalo na preporukama.

- Ima pomaka, ali i dalje osobe s invaliditetom su nevidljivi ljudi i nemaju priliku uključiti se - kazala je.

 

 

Komentara 1

MA
maximinimax
17:09 09.10.2020.

Pa što takvo cmizdravo stvorenje može dobro napraviti za te jadnike, i njoj treba pomoć

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije