Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ROĐENI U SRETNI SAT U prvih 60 minuta 2009. čak 12 novorođenčadi

Pravobraniteljica protiv darivanja prvih beba

Autori: Nikola Sever Šeni, Sonja Hoffman, Sandra Veljković
01.01.2009.
u 20:12

Dvanaest beba rođeno je u Hrvatskoj u prvih 60 minuta 2009. Odlukom ministrice, Ministarstvo obitelji darovat će im po 7000 kuna samo zato što su se rodile u sretni sat.

Darivati sve
– Veselim se kad bilo koje dijete dobije dar od države, pogotovo ako je riječ o 7000 kuna, ali moj je stav da bi sva djeca trebala biti jednaka, bez obzira kada se rode. Odnosno, smatram da bi Ministarstvo obitelji, sukladno mogućnostima, trebalo darivati svu djecu koja se rode tijekom godine – kazala je za Večernji list pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić.

Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor danas je posjetila zagrebačku Kliniku za dječje bolesti i porode u Petrovoj, gdje su u prvih sat vremena nove godine rođene čak tri bebe, a prva je zaplakala šest minuta poslije ponoći. Riječ je o dječačiću Anti, koji je prvo dijete Blanke i Domagoja Bubala. Uime Ministarstva Jadranka Kosor Petrovoj je darovala četiri nova aspiratora te ponovila novine o rodiljskim naknadama.

– Naknadu od 1663 kune dobit će i sve nezaposlene majke bez obzira na to jesu li prijavljene na Zavodu za zapošljavanje ili ne – kaže J. Kosor. U prošloj godini pravo na roditeljski dopust u prvih šest mjeseci djetetova života ostvarilo je 28, a u drugih šest mjeseci oko 300 očeva. One obitelji čiji se očevi odluče iskoristiti dopust u prvih 12 mjeseci, najavila je J. Kosor, dobit će dodatna dva mjeseca koja će provoditi uza svoje dijete.

Rođeno 43.000 djece
– Dopust se može koristiti do osme godine djetetova života, a roditelji ga mogu koristiti u obliku skraćena radnog vremena, istovremeno ili svaki pojedinačno. Također je produljen dopust za roditelje koji imaju djecu s teškoćama u razvoju, te svi oni na njega imaju pravo osam godina – ističe J. Kosor. Delimitirane naknade u prvih šest mjeseci prošle godine iskoristilo je 5000 majki, dok je u Hrvatskoj rođeno oko 43 tisuće djece.


‘Najlakše se slikati s bebama i novcem’

Darivanje i posjeti rodilištima na Novu godinu najobičniji su populistički potez. Najlakše se slikati s bebama i novcem. Na to svi padaju – smatra predsjednica Udruge “Korak po korak” Biserka Tomljenović i nastavlja: – Darivati samo rođene u prvom satu nove godine može se shvatiti kao diskriminacija, ali se iza toga valja puno opasniji problem. Kod nas se populacijska politika svodi na provizorna rješenja i provizorne odluke. Sedam tisuća kuna jest dosta, ali svim obiteljima treba trajna konkretna podrška.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije