Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Helenca Pirnat Dragičević

Pravobraniteljica o djeci na HDZ-ovu skupu: Nanesena je šteta, tražimo hitne odgovore svih aktera

Foto: PIXSELL
1/2
28.05.2021.
u 13:52

Kaže kako je riječ o nepoštovanju djece  i njihovih roditelja, kao i o neodgovornom postupanju s djecom

U petak je pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević odgovorila na upit Večernjeg lista o jučerašnjem događaju na splitskim Prokurativama, prilikom čega su maloljetna djeca bila izložena u HDZ-ovoj kampanji za predstojeće lokalne izbore. 

"Svako uključivanje djece u aktivnosti izborne kampanje općenito smatramo neprimjerenim. Korištenje djece u ostvarivanju političkih probitaka odraslih potpuno je neprihvatljivo i predstavlja kršenje prava djece. Iskorištavanje djece u političkim kampanjama može se pojaviti u najrazličitijim oblicima koji predstavljaju izravno ili neizravno uključivanje djece u promidžbu političke stranke ili pojedinih kandidata koji sudjeluju u izbornoj utrci. Takve pritužbe redovito primamo u vrijeme izbora i pozivamo aktere kampanja da poštuju prava djece. Međutim, događaj u Splitu 27. svibnja 2021., kad su djeca iz Nogometnog kluba Galaxy dovedena na mjesto na kojem se održava politički skup HDZ-a uoči 2. kruga izbora za gradonačelnika, pri čemu su potaknuta da uzvikuju ime te stranke, doista predstavlja grubu manipulaciju djecom i kršenje prava djece", kaže Pirnat Dragičević.

Foto: PIXSELL

Dodaje kako je riječ o nepoštovanju djece  i njihovih roditelja, kao i o neodgovornom postupanju s djecom.

"U konkretnoj situaciji sportski klub, koji je dužan skrbiti se o djeci i njihovoj dobrobiti, što podrazumijeva i zaštitu od štetnih djelovanja i iskorištavanja, izložio je djecu mlađe dobi događaju koji im nije primjeren te je čak poticao djecu (ili dopustio da netko drugi to učini) da skandira: 'HDZ!' Budući da je cijeli događaj imao veliki publicitet u medijima, time se dodatno povećava šteta za djecu koja su tom prilikom bila izložena na neugodan način, a što bi im eventualno moglo prouzročiti i daljnje neugodnosti zbog reakcija okoline. U svemu tome važno je utvrditi tko je odgovoran za takvo postupanje i propuste u NK Galaxy Split i on bi trebao snositi odgovornost", kaže pravobraniteljica.

"Važno je istaknuti da djeca pritom moraju biti zaštićena od bilo kakvih negativnih reakcija i da je odgovornost u cijelosti na odraslim osobama u klubu kojima su djeca bila povjerena. Opisani događaj u suprotnosti je i s našim 'Preporukama o zaštiti prava djece u političkim kampanjama', koje smo uputili Državnom izbornom povjerenstvu početkom svibnja. Preporuke su dostupne i na našoj stranici kao i na stranici Državnog izbornog povjerenstva. U njima izričito ističemo da sve ustanove i prostori u kojima se organiziraju aktivnosti s djecom trebaju biti slobodni od promidžbenih aktivnosti političkih stranaka i da se djecu ne smije uključivati u takve aktivnosti. O ovom događaju zatražit ćemo izvješće odgovornih, uključujući i HDZ grada Splita, te zatražiti i da sportska inspekcija preispita postupak NK Galaxy Split", poručili su iz Ureda pravobraniteljice za djecu. 

Podsjetimo, predsjednik Vlade i šef HDZ-a Andrej Plenković u četvrtak je boravio u Splitu, gdje je izrazio podršku Vici Mihanoviću i Blaženku Bobanu pred nadolazeći drugi krug lokalnih izbora. 

HDZ-ovu delegaciju predvodio je sam Plenković, a u stopu su ga pratili kandidat za gradonačelnika Mihanovića, kandidat za župana Boban, njihovi zamjenici te potpredsjednik Sabora Ante Sanader. Podršku splitskim HDZ-ovcima dali su i ljudi iz javnog života poput Tončija Huljića, Ćire Blaževića i Nevenke Tuđman. Upravo je dolazak legendarnog trenera Blaževića na HDZ-ov skup motivirao vlasnika privatne nogometne škole NK Galaxy Tomislava Petrića da se s djecom koju poučava sportskim aktivnostima uputi na Prokurative.

Međutim, ono što je uznemirilo cjelokupnu javnost prizori su sa splitskih Prokurativa kada su kamere nacionalnih televizija zabilježile djecu kako u trenutku dolaska Plenkovića pred novinare kliču: "HDZ, HDZ, HDZ...", pri čemu je nesumnjivo da su maloljetna djeca na prilično ružan i prizeman način uvučena u političku kampanju.

Za komentar smo se obratili Petriću, inače bivšem igraču Hajduka. 

"Ja djecu nisam djecu doveo na HDZ-ov skup nego sam dobio informaciju da će tamo biti Ćiro Blažević. Htio sam da ga djeca upoznaju i s njim popričaju", kazao je Petrić za Večernji list. 

Upitali smo ga kako je onda moguće da su djeca homogeno počela klicati HDZ-u kad se pojavio Plenković.

Foto: PIXSELL

"Ne znam, stvarno ne znam. Moguće da im je netko od prisutnih kazao da to naprave. Isto tako su nekoliko minuta prije klicala Ćiri Blaževiću, ali to kamere nisu uhvatile...", dodao je Petrić. 

Petrić je dodao kako je svjestan činjenice da je napravljen grub prekršaj te da su djeca zapravo mimo volje roditelja izložena kamerama i uvučena u kampanju.

"Nemam što reći osim da se ispričavam svim roditeljima i javnosti. Nismo se htjeli baviti politikantstvom, tako je ispalo, ali morate biti svjesni da su ta ista djeca na jedan način skandirala i Ćiri", kaže Petrić.

Komentara 20

Avatar Marko
Marko
14:05 28.05.2021.

Samo ti traži,drugi put ne budeš zibrana....

AB
ante.busic60
21:08 28.05.2021.

Plenković se pere a da su djeca iskorištena u Puljkovu kampanju onda bi bio jako glasan.

NE
neboiznadzagreba2
14:23 28.05.2021.

Šteta je nanesena kad su na vlast, te kao logistika istima, dovedeni besramnici kojima iskorištavanje djece može uopće pasti na pamet. Tko su oni, zna se!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije