Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAGRADA ZA MISU

Pravobraniteljica: Odluka Đakova o dječjem klizanju diskriminatorna po osnovi vjere

Ivana Milas Klarić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
10.12.2015.
u 12:14

Pravobraniteljica smatra neprihvatljivim da grad razlikuje djecu po vjerskoj pripadnosti i sudjelovanju u određenim vjerskim aktivnostima

Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić ocijenila je danas kako je odluka Grada Đakova da besplatnim ulaznicama za klizanje nagradi djecu koja redovito pohađaju katoličke mise diskriminatorno postupanje.

Pravobraniteljica smatra neprihvatljivim da grad, kao jedinica lokalne samouprave, čija je zadaća skrbiti o interesima sve djece na svome području, razlikuje djecu po vjerskoj pripadnosti i sudjelovanju u određenim vjerskim aktivnostima te ih zbog toga nagrađuje bilo kakvom nagradom.   

Takva praksa predstavlja diskriminaciju po osnovi vjere i uvjerenja djece koja ne prakticiraju katoličke vjerske običaje, djece drugih vjeroispovijesti i djece koja nisu vjernici.

– Doznavši kako Grad Đakovo i gradsko komunalno poduzeće besplatnim ulaznicama nagrađuju djecu koja redovito dolaze na katoličke mise, pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić je 8. i 9. prosinca putem medija upozorila da bi takvo postupanje bilo diskriminatorno – stoji u priopćenju iz Ureda pravobraniteljice. 

Takvo upozorenje pravobraniteljica je danas uputila gradonačelniku i Gradskom vijeću Grada Đakova te gradskom komunalnom poduzeću Univerzal d. o. o. 

Preporučila im je da ukinu takvu odluku i praksu dovođenja u neravnopravan položaj djece po osnovi vjere i uvjerenja ili prakticiranja vjerskih običaja, kao i da svoj djeci u Đakovu omoguće ravnopravan položaj u uživanju tih usluga i pogodnosti koje im se pružaju.

Također  je podsjetila na obvezu poštovanja zabrane diskriminacije iz Zakona o suzbijanju diskriminacije, kojim je zabranjeno stavljanje u nepovoljniji položaj bilo koje osobe po osnovi rase ili etničke pripadnosti ili boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja tj. na odredbe koje postoje u hrvatskom Ustavu i Konvenciji o pravima djeteta.

Udruga za zaštitu prava ireligioznih osoba Protagora upozorila je u utorak da Đakovo besplatnim klizanjem nagrađuje djecu koja su redovita na misama u đakovačkoj katedrali, te je od pravobraniteljice zatražila očitovanje i obavijest o poduzetim radnjama, posebno u odnosu na njihove tvrdnje da je time prekršen Ustav.

>> Vinković: Besplatno klizanje svim građanima deset dana, ne samo djeci koja idu na zornice

>> Besplatno klizanje za redovite na misama vjerska je diskriminacija

Komentara 18

GI
giglibigli
12:42 10.12.2015.

a da nisu malo pretjerali u "reakcijama" ne izgleda bas tako strasan zlocin da se razvlaci po udarnim vijestima

FA
farukbob
12:35 10.12.2015.

nije nor...na, djecio od rodjenja treba usaditi tko su i sto su(KATOLICI I HRVATI)

AN
anihani
13:03 10.12.2015.

crkvena vrata su otvorena svakomu ,,,Hram bozji prima svakog ,,,a ako neko ne zeli ici nemora njegovo pravo ,,,,ali nije diskriminacija

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije