Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
socijalna isključenost

Pravobraniteljica: Gotovo petina mladih niti se obrazuje, niti radi

lora vidović
Foto: Anto Magzan/PIXSELL
1/3
18.05.2016.
u 13:15

Upozorava i da je gotovo 38. 000 stanovnika potpuno izvan sustava javne vodoopskrbe, da je broj dijagnosticiranih slučajeva melanoma u Hrvatskoj na razini europskog prosjeka, no da je stopa smrtnosti veća za 50 posto.

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović upozorila je u srijedu da je prošle godine 92 tisuće umirovljenika primalo mirovinu manju od 500 kuna, da se gotovo petina mladih niti obrazuje, niti radi, pa im prijeti potpuna socijalna isključenost.

 Neprihvatljiva i diskriminatorna retorika u javnom prostoru i dalje je snažno prisutna, prava manjina doživljavaju se kao ugrožavanje većine, rekla je Vidović u Hrvatskom saboru kojem je podnijela izvješće o radu za 2015. godinu.

Upozorava i da je gotovo 38. 000 stanovnika potpuno izvan sustava javne vodoopskrbe, da je broj dijagnosticiranih slučajeva melanoma u Hrvatskoj na razini europskog prosjeka, no da je stopa smrtnosti veća za 50 posto.

Vidović napominje da je to samo mali dio problema o kojem govori njeno Izvješće, koje sadrži analizu i ocjenu stanja ljudskih prava i pojava diskriminacije, kao i preporuke za otklanjanje nepravilnosti.

Izvješće je nastalo na temelju pritužbi građana, informacija iz cjelogodišnje suradnje s nizom institucija i pojedinaca, obilaska terena, medijskih objava. U njegovoj pripremi podaci su zatraženi na 362 adrese, a od svih javnopravnih tijela nije ih dostavilo samo Ministarstvo zdravlja.

 Vidović kaže kako je sve bolja suradnja s lokalnim razinama, ali da neka nadležna tijela ne odgovaraju ažurno ili ignoriraju postupanje pravobraniteljice, a pobraja nekoliko ministarstava, Sveučilište u Zagrebu, KBC Zagreb i DUUDI.

Građani su lani, kaže, najviše primjedbi imali na rad pravosuđa, pa se na svim razinama vlasti i upravljanja mora uložiti više napora u sprječavanje kršenja ljudskih prava i sloboda te diskriminacije.

Ured Pravobraniteljica lani je zaprimio 13 posto više predmeta nego 2014. te čak 80 posto više nego 2012. godine.

Zastupnici vladajuće koalicije pravobraniteljici predbacuju da je izostavila neke slučajeve diskriminacije, da je neke pojave apostrofirala, a neke prešutjela.

U izvješću se ne spominje da su najdiskriminiraniji etnički Hrvati izvan Domovine, ne spominje se denacionalizacija, ni činjenica da se neki ljudi još 1945. bore za svoja prava, replicira Željko Glasnović (HDZ). Ladislav Ilčić (Hrast) pak zamjera pravobraniteljici da problematizira korištenje usklika "Za dom spremni", ne i onog "Smrt fašizmu, sloboda narodu", pod kojim su, kaže, također ubijani brojni građani.

Ni Miro Bulj (Most), ni Marija Budimir (HDZ) ne dijele pravobraniteljičine ocjene o stanju prava nacioanlnih manjina. Hrvatska u tom pogledu može biti primjer drugima, kaže Bulj, a Budimir poručuje da stanje nije ni približno kako navodi Vidović, odnosno da ona iznosi privatni stav.

Željko Jovanović (SDP) raspravu o izvješću za prošlu godinu vidi kao priliku da se stvari poprave u ovoj, pa upozorava da se pogoršala dostupnost obrazovanja i zdravstvene zaštite. Smanjuje se broj stipendija, a u četiri posljednja mjeseca broj pacijenta na listama čekanja povećao se za 30 tisuća, tvrdi Jovanović i apelira na resorno ministarstvo da počne rješavati te probleme.

>>Pučka pravobraniteljica ponudila čak 160 preporuka: Promjene su nužne!

Komentara 7

NA
navijeke
21:56 18.05.2016.

I ona opravdava svoje radno mjesto podacima koje je u dva-tri tjedna mogla naći na internetu? Što je radila preostalo vrijeme?

G4
G_4
14:06 18.05.2016.

Pamet i duša im je otišla Van, a tijelo ostalo.

MA
mark13
14:46 18.05.2016.

Pa koja su to još prava koja nemaju te manjine, primanju stalno primanje, imaju pravo na besplatni smještaj - gradnju kuće, pravo na plaćanje računa, doplatke, sakupljaju metale, neki čak ulaze u dvorišta i samo uzmu, neki prose iz navike. Jedino valjda da netko drugi radi a da plaća ide na njihov račun i da se otvore kockarnice u njihovim naseljima. Pa neče valjda raditi kao tzv. "večina" 8-12 sati na dan za 3000kn. Ako već tražite uvoz radne snage zaposlite prije svu manjinu umjesto svih tih socijalnih naknada, pa očekujte odaziv.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije