Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivanka Toma
Autor
Ivanka Toma

Pravobraniteljica brani djecu od Kujundžića, Josipovića i Kolinde umjesto od gladi

Ivana Milas Klarić
Marko Lukunić/PIXSELL
20.12.2014. u 12:00

U političku kulturu spada suzdržavanje od korištenja djece na stranačkim skupovima, no spada li tu spontani Kujundžićev susret sa Šimunom i njegovom majkom? Zasigurno ne

Dobro je da će se izbori za predsjednika Republike održati 28. prosinca, a ne 11. siječnja kako je to isprva bilo najavljivano. Sudeći po tome kamo ide kampanja, nakon Nove godine više ne bismo znali tko su nam predsjednički kandidati. Osim što se razvodnila u temama koje nemaju ama baš nikakve veze s predsjedničkim ovlastima, kampanja je raznim pojedincima postala poligon na kojemu se osobno promoviraju te nameću polemike koje nemaju nikakve veze s izborima ni funkcijom šefa države.

Tako je deset pitanja Danice Ramljak za Kolindu Grabar Kitarović vrlo brzo preraslo u javnu obiteljsku svađu između nje i rođenog joj brata. Onda je D. Ramljak (valjda zbog mira u kući) smislila još deset pitanja za Ivu Josipovića. No odmah se javila nova zvijezda kampanje. Šef Nezavisnog cestarskog sindikata Mijat Stanić inzistira da mu se kandidati redom izjasne hoće li izaći na referendum o monetizaciji i kako će glasati. To što je monetizacija isključivo projekt Vlade i što predsjednik/predsjednica države, sve i da hoće, ne može na njega utjecati, Stanića nije briga. On se dosjetio pitanja, stao pred kamere i mikrofone i tjera svoje.

"Ne iskorištavajte djecu u političkoj kampanji"

Nadalje, glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić svaki dan negdje osvane s mailovima i uputama HDZ-ovcima kako se ponašati i što raditi u kampanji. Čovjek bi pomislio da je on kandidat za predsjednika države, a ne Kolinda Grabar Kitarović. Ipak, sve ih je nadmašila dječja pravobraniteljica Ivana Milas Klarić. Oglasila se dramatičnim apelom predsjedničkim kandidatima "da ne iskorištavaju djecu u političkoj kampanji“. Oni koji ne prate temeljito ostali su zbunjeni. Tko još nije dokučio što je povod – evo odgovora.

Gospođu Milas Klarić isprovocirao je događaj u Koprivnici na skupu Milana Kujundžića. Desetogodišnji Šimun s majkom je dočekao Kujundžića ispred Gradske vijećnice i izrecitirao mu pjesmu o Vukovaru. Predsjedničkog kandidata se to dojmilo pa je dječaka i majku pozvao na svoj skup, a Šimunu još dodijelio počasnu titulu glasnogovornika. Dječju pravobraniteljicu to je toliko šokiralo da je reagirala istoga časa. Na vrijeme da spriječi ako bi Kolindi Grabar Kitarović, Ivi Josipoviću ili Ivanu Viliboru Sinčiću slučajno palo na pamet da kakvo dijete koje im se nađe u blizini pomiluju po glavi, ili ga, ne daj Bože, uzmu u ruke.Načelno gospođa pravobraniteljica ima pravo. U političku kulturu spada suzdržavanje od korištenja djece na stranačkim skupovima, na plakatima ili angažiranja dječjih zborova u promidžbenim programima. No spada li tu spontani Kujundžićev susret sa Šimunom i njegovom majkom? Zasigurno ne.

O gladnoj djeci nismo čuli nijedne riječi

Radi se o neplaniranom događaju koji je dječja pravobraniteljica iskoristila radi vlastite promocije. Ako to nije njen motiv, onda se postavlja pitanje zašto nije jednako žestoko reagirala prije tri tjedna kada su mediji objavili da se učiteljica škole u Belom Manastiru sažalila nad učenikom koji ju je molio da mu omogući barem jedan obrok dnevno jer je gladan? Zašto se pravobraniteljica za djecu ne zainteresira što je na jelovnicima u jaslicama i vrtićima i ne apelira da se djeci u predškolskim ustanovama daje zdrava hrana? Zašto ne obilazi sudove i ne pita kako idu postupci oduzimanja roditeljske skrbi i zašto se otežava ionako kompliciran postupak posvajanja?

Vjerojatno zato što ne stigne. Kada se zaviri na njenu službenu stranicu, lijepo se može iščitati kako je pravobraniteljica Milas Klarić sa svojim suradnicima jako angažirana na okruglim stolovima, raznim konferencijama, da se brine o mnogim protokolima i periodično obilazi ustanove koje se bave djecom. Porazgovara s ravnateljima, malo s djecom, sasluša što rade, za što im fali novca, i ode. Sve je to lijepo, ali je daleko od stvarnosti i realnog života, a bliže virtualnom svijetu u kojem se kreću naši političari. I to je u biti razlog zbog kojeg se gospođa dječja pravobraniteljica uključila u kampanju za predsjedničke izbore, dok o gladnoj djeci nismo čuli nijedne njezine riječi.

>>Da bismo djecu zaštitili, trebamo ‘dječji proračun’

>>GROZD: Izjave pravobraniteljice za djecu protuustavne su

Komentara 4

GO
google385
13:51 20.12.2014.

glas bi dao bilo kome ali josipovicu sigurno nebi .ko se slaze samnom neka mi udari plus

PI
pinkec
17:11 20.12.2014.

A djeca od Veljka Marića, koji je protuzakonito u srbskom zatvoru?

OR
orihenius
09:50 21.12.2014.

E moja Ivanka, zar si nasjela na propagandu o gladnoj djeci? Ali ako te djece ima na sve strane, zašto koje ne nahraniš?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije