Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Pravobraniteljevo izvješće ne podržavamo, politički je obojeno'

Broj pritužbi građana u 2011. godini ne odstupa bitno od višegodišnjeg prosjeka što znači da je primljeno 1900 pisanih pritužbi ili 80-ak više nego 2010. godine, a u uredu je obavljeno i više od 600 osobnih razgovora s građanima.
24. svibnja 2012. u 14:05 4 komentara 4 prikaza
jurica malčić
Foto: Patrik Macek/Pixsell

Nadam se da je prošlo vrijeme kada je parlamentarna većina odbijala moja izvješća i osporavala mi pravo da iznosim svoje ocjene o stanju ljudskih i građanskih prava kao što je bio slučaj posljednje tri godine, kazao je danas u Saboru pučki pravobranitelj Jurica Malčić predstavljajući izvješće o svom radu u 2011. godini.

– U zadnjem mandatu Sabora zaključni dio izvješća, koji sadrži ocjene o slabostima i nedostacima u funkcioniranju uprave i sudstva te o uzrocima i posljedicama takvog stanja na pravnu i socijalnu sigurnost te stanje ljudskih prava, izazivao je određene prijepore i osporavanja. Od tada vladajuće većine osporavane su bile ne samo kritične ocjene i njihov sadržaj nego i samo pravo pučkog pravobranitelja da takve ocjene iznosi. Takvi prijepori su, nadam se, iza nas – rekao je Malčić zastupnicima.

I ovaj put je HDZ jedina stranka koja je najavila da neće podržati ovo izvješće koje je pokazalo da je reforma državne i javne uprave na samom početku te da se ne ostvaruju neki ključni ciljevi, a to se posebno odnosi na potrebu depolitizacije i profesionalizacije državne uprave, a osobito rukovodećeg sloja državnih službenika u javnoj upravi.

– Danas, nadam se, nikome više nije potrebno posebno obrazlagati pogubne posljedice dugogodišnje politizacije i političkog kadroviranja na svim razinama javne uprave. Osim profesionalne devastacije i pada kvalitete rada uprave, politiziranost pogoduje arbitrarnosti, klijentelizmu i korupciji. Politizirana uprava ponaša se uvijek više kao vlast nad građanima nego kao javna služba i javni servis – kazao je Malčić te dodao kako pri tome najgore prolaze tzv. mali ljudi bez utjecaja, moći i novca.

Broj pritužbi građana u 2011. godini bitno ne odstupa od višegodišnjeg prosjeka što znači da je primljeno 1900 pisanih pritužbi ili 80-ak više nego 2010. godine, a u uredu je obavljeno i više od 600 osobnih razgovora s građanima.

– U skladu s trenutačnom ekonomskom i socijalnom situacijom povećao se broj pritužbi iz područja socijale, radnih odnosa, a povećan je i broj pritužbi vezanih za ovrhe – rekao je Malčić.

Klub zastupnika HDZ-a poručio je da ocjene pučkog pravobranitelja smatra politički i ideološki obojenim.

– Pučki pravobranitelj svojim izvješćem pokušava ocijeniti stupanj poštivanja ustavnih i zakonskih prava, ali to, nažalost, čini s jasnim i nedvosmislenim ideološkim i političkim pozicijama – ocijenio je HDZ-ov Ante Babić te ustvrdio kako ustavna i zakonska prava nisu i ne mogu biti ideološki određena, "niti su crvena, niti su plava", pa pučki pravobranitelj, kao opunomoćenik Sabora koji se bavi zaštitom prava građana, ne bi smio bio politički i ideološki obojen u svojim ocjenama, već neutralan.

Prozvao je Malčića da optužuje prošlu, HDZ-ovu vlast da je imenovala ljude po kriterijima političke podobnosti, dok odobrava i drži neupitnim odluku aktualne vlasti o primanju državnih službenika u državnu službu bez javnog natječaja.

– U izvješću nema ni riječi o proširivanju politički imenovanih osoba i izvan kruga zamjenika i pomoćnika ministara te o državnim službenicima koji se mogu zaposliti u kabinetima ministara bez utvrđivanja stručne sposobnosti. Izvješće za 2012. godinu po svemu će sudeći biti obilježeno apsolutnim poštivanjem ustavnih i zakonskih prava hrvatskih građana – rekao je Babić.

S ovim se optužbama, naravno, nisu složili vladajući koji izvješće hvale kao kvalitetno.

– Ovo je dokument koji je bitan pokazatelj stanja ljudskih prava u Hrvatskoj i koji govori koliko smo uređena država i koliko nam je potrebna jeftinija i efikasnija uprava koja je u službi građana – primijetila je SDP-ova Vesna Fabijančić Križanić.

HDSSB-ov Dražen Đurović ustvrdio je da je potrebna bolja educiranost državnih tijela da budu servis građana, a ne da "čovjeka samo šetaju".

Predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar zapitao se pak hoće li Vlada, koja prihvaća izvješće, i ministarstva postupiti po preporukama pučkog pravobranitelja.

–  Ako ni jedan od prijedloga pučkog pravobranitelja, ni jedan aktivni potez, novi zakon ili uspostava neovisnog nadzora, Vlada neće povući, onda će ova rasprava biti samo zadovoljavanje zakonske forme i obeshrabrit će građane da se obraćaju pučkom pravobranitelju – ustvrdio je Lesar, dok je SDSS-ov Milorad Pupovac dodao kako "ovu državu pravda ne zanima, ovoj državi temelji nisu na pravdi, jer da jesu takve stvari se ne bi događale već 20 godina", govoreći pri tome posebno o problemima s kojima se suočavaju povratnici srpske nacionalnosti.

(SP)SPAIN-MADRID-FOOTBALL-UEFA CHAMPIONS LEAGUE-REAL MADRID VS LIVERPOOL
'MALO' SU POGRIJEŠILI
Luka Modrić - najveća greška Barcelone: Proglasili su ga najgorim pojačanjem godine
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
 • Avatar Khuen-Héderváry
  Khuen-Héderváry:

  Da, a tko kontrolira rad pučkog pravobranitelja? Recimo zanimljive natječaje za vježbenike koje je nedavno proveo pa tako još natrpao ured sa podobnima i nekvalificiranima.

 • Avatar ovdje Maks
  ovdje Maks:

  Politicko kadroviranje u danasnjoj vlasti tri cetiri puta vise nego u HDZeu (koji necu da branim), ato nikom ne smeta iako se i eu buni.Pravobranitelj ucestvovao samo u rusenju hdz-ea da bi polozaje dobili njegovi.Ovo kadroviranje ce nas kostati vise peljeskih mostova.

 • icko:

  Čudno da ova vlast prihvaća haha. Ova vlast 100 puta gora od Hdz..