Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potiče li novi Zakon o elektroničkim komunikacijama investicije

Pravo puta priječi dovođenje interneta u svako hrvatsko selo

Antenski sustavi i bazne stanice mobilnih teleoperatera na stambenim zgradama
Ivica Galovic/PIXSELL
15.07.2022.
u 09:35

Novi ZEK nije riješio ključno pitanje za ubrzavanje gradnje mreža, odnosno pitanje iznimno visokih naknada za pravo puta koje se plaćaju za prolazak infrastrukture preko privatnih i javnih nekretnina – ističu iz HT

Hoće li i kada internet doprijeti do svakog sela u Hrvatskoj? Pravni okvir za olakšavanje gradnje i poticanje investicija, koji bi posljedično doveo do rasprostranjenosti infrastrukture i jeftinije gradnje, treba osigurati novi Zakon o elektroničkim komunikacijama, koji je stupio na snagu ovoga tjedna.

Kako su to obrazložili tvorci zakona u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, "novi zakon uvodi više jasnoće u prostorno planiranje infrastrukture i osiguranje željene razine pokrivenosti, što je osobito važno zbog stvaranja uvjeta za daljnji razvoj i uvođenje 5G tehnologije. Također se uređuje postupak gradnje širokopojasnih mreža državnim potporama, uključujući i mreže vrlo velikog kapaciteta".

Suzdržani operatori

Pitali smo trojicu najjačih telekomoperatora – HT, A1 i Telemach, kako gledaju na novi ZEK. Iz A1 Hrvatska kazuju da je ZEK-om te pripadajućim pravilnicima omogućena, unutar razumnih zakonskih okvira, brža gradnja nepokretne i mobilne mreže. Iz Telemacha pak odgovaraju da je novi ZEK usklađen s europskim okvirom što uključuje i kvalitetna rješenja vezana za izgradnju, no napominju da tek "predstoji vidjeti stvarni utjecaj nove regulative s obzirom na detaljne odrednice u budućim podzakonskim aktima."

Ipak, iz HT-a, u kojem su očekivali detaljniji i za njih povoljniji ishod o regulaciji "prava puta", koji je tijekom javne rasprave izbačen iz konačno usvojenog ZEK-a, konkretnije odgovaraju na naš upit.

– Novi ZEK nije riješio ključno pitanje za ubrzavanje gradnje mreža, odnosno pitanje iznimno visokih naknada za pravo puta koje se plaćaju za prolazak infrastrukture preko privatnih i javnih nekretnina – ističu iz HT-a te dodatno objašnjavaju: – U velikom broju europskih zemalja gradnja se potiče besplatnim korištenjem javnih nekretnina za potrebe širokopojasne infrastrukture, dok je u zemljama u kojima naknada postoji ona višestruko niža od naknada propisanih u Hrvatskoj. Europska komisija, Svjetska banka kao i neovisni hrvatski stručnjaci (Ekonomski institut Zagreb) već godinama navode da je naknada za pravo puta u RH previsoka i treba je smanjiti u cilju poticanja investicija. I Vlada je u Nacionalnom planu razvoja širokopojasnog pristupa prilagodbu iznosa naknada za pravo puta prepoznala kao priliku za razvoj širokopojasnih mreža – kažu iz HT-a te naglašavaju kako očekuju da će ovo pitanje ipak biti riješeno najavljenim izmjenama HAKOM-ova Pravilnika o potvrdi i naknadi za pravo puta.

Pravo puta već niz godina stvara najviše prijepora na relaciji jedinica lokalne samouprave i HT-a kao najvećeg infrastrukturnog operatora. HT dokazuje da je institut nepravedan prema njima, dok JLS-ovi ne žele ostati bez tih prihoda i tvrde da država želi pogodovati HT-u.

Usvojenim ZEK-om ostavljen je status quo, dok su ovlast i uređenja pitanja prava puta i dalje u rukama HAKOM-a.

– U ovom trenutku ne možemo nagađati kakve će cijene biti u novom pravilniku. Možemo jedino reći da će se one temeljiti na detaljnoj analizi i procjeni učinka koju će svi zainteresirani imati prilike komentirati. Posao izrade ovog i svih ostalih pravilnika već je započeo – odgovor je iz HAKOM-a.

Prvo procjena pa cijene

Kada se radi o ostalim uvjetima koji bi trebali ubrzati investiranje i izgradnju mreža, iz HAKOM-a navode: ZEK sadrži niz proinvesticijskih odredbi. Kada je riječ o samoj gradnji, možemo izdvojiti odredbu koja omogućava stjecanje prava puta za novu infrastrukturu, u slučajevima nepostizanja sporazuma o rješavanju imovinskopravnih odnosa. Zatim, tu je odredba o postavljanju bežičnih pristupnih točaka kratkog dometa bez građevinske dozvole.

Nadalje, ZEK sadrži odredbe o zemljopisnom pregledu i iskazu komercijalnog interesa, koje olakšavaju identificiranje područja u kojima nema komercijalnog interesa te gradnju mreža u tim područjima putem državnih potpora. U konačnici, regulatorne obveze tako su propisane da ohrabruju operatore na investiranje i zajedničko investiranje te ohrabruju poduzetnike na pružanje samo veleprodajnih usluga.

Komentara 1

Avatar mofo
mofo
10:50 15.07.2022.

Ono kad vam dodju ispred kuce, piknu 50m stup jer je susjed nesto htio zaradit i onda uzivate u seoskoj idili sa pogledom na hrpetinu zeljeza i antena.. prekrasno...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije