Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
23.07.2015. u 12:00

Zbog kvalitete presude, ali i budućih odnosa, arbitraža ne može preživjeti aferu

Umjesto prema otvorenom plavom moru, za kojim toliko žude da su ga spremni prljavim igrama oteti i susjedima, Slovenci su u arbitražnom postupku s Hrvatskom zaplovili duboko u sivu zonu. Pokušaji malverzacija, koji su otkriveni u jučer objavljenim transkriptima u Večernjem listu, dovode u pitanje dosadašnji tijek arbitraže. Slovenci su uhvaćeni u vrlo nečasnoj, a u nekim aspektima vjerojatno i nelegalnoj operaciji skrivenog utjecanja na suce koji odlučuju o granici između dviju zemalja. Nakon tog otkrića stvari ne mogu ići dalje kao da se ništa nije dogodilo. Jer, ozbiljno je narušena vjerodostojnost ovog ad-hoc Arbitražnog suda i povjerenje u njegovu nepristranost.

Sigurno je da slovenski sudac Jernej Sekolec više ne može ostati na toj dužnosti. Već sama ta pretpostavka dovoljna je za raspuštanje peteročlanog sudišta. Ovisno o tome što će pokazati istraga, odnosno je li Sekolec točno prepričavao riječi predsjednika suda Gilberta Guillaumea, moguće je da se upitnim pokaže i ostanak Guillaumea na toj dužnosti u nastavku postupka. To bi još više govorilo u prilog raspuštanju peteročlanog saziva ovog arbitražnog suda i vraćanju procedure na početak.

Na jednom drugom sudu u Haagu, nama poznatijem Međunarodnom tribunalu za bivšu Jugoslaviju, postoji presedan u kojem je umjesto jednog diskreditiranog suca u sudsko vijeće imenovana njegova zamjena, a predmet nastavljen. Ali to je velika iznimka. Pravilo je da se u slučaju diskreditacije jednog suca raspušta cijelo sudsko vijeće. To bi se trebalo dogoditi u ovom slučaju. Zbog kvalitete presude, ali i zbog budućih odnosa dviju susjednih država, ovaj arbitražni postupak ne može preživjeti aferu kao da se ništa nije dogodilo. Povjerenje je narušeno. Već je i zaobilaženje Međunarodnog suda pravde kao stalnog arbitražnog suda (i stvaranje ad-hoc arbitražnog suda samo za ovaj spor) predstavljalo uzmicanje prava pred politikom. Ne smije se dopustiti da pravo dodatno uzmakne pred prljavim političkim igrama jedne strane u postupku.

>> EKSKLUZIVNO Donosimo audiosnimku razgovora arbitra i slovenske predstavnice! Poslušajte!

>> Slovenska stručnjakinja: Šokirana sam! Vjerojatno je da su pravila arbitraže bila kršena

>> Vesna Pusić: To bi bilo apsolutno šokantno i neprihvatljivo za Hrvatsku

Komentara 4

DU
Deleted user
12:22 23.07.2015.

Koliki su mito dali Slovenci ?

Avatar MilaneseBolognese
MilaneseBolognese
12:31 23.07.2015.

Čak i ako je situacija možda inscenirana od Slovenaca zato da bi se raspustio arbitražni sud koji bi sudio protiv njih mi to ne možemo provjeravati, a ne možemo se kockati s tim kakva će biti konačna presuda. Baš zbog toga potrebno je raspuštanje cijelog arbitražnog vijeća i prepuštanje predmeta Međunarodnom sudu u Haagu koji će suditi bez ovakvih manipulacija i podmetanja!

Avatar XPBAT XPBOJ€ XOPBAT
XPBAT XPBOJ€ XOPBAT
12:14 23.07.2015.

U na čelu, naša je Savudrijska vala a Slovenski je Piranski zaljev ;)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije