Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Recite svoje mišljenje
Povratak na članak

Kršenje privatnosti ili pravo na informaciju: Što treba pisati u imovinskoj kartici dužnosnika?

Smatrate li da je zaštita privatnosti dužnosnika iznad prava javnosti na informacije?

Komentari 12

Avatar Chupacabra
Chupacabra
15:29 04.05.2015.

Kakva privatnost???? .... Plaće "uzmu" od naroda a traže da se ne zna koliko i na što troše... Ni branitelji, obrtnici i kojekakvi dužnici nemaju zaštitu privatnosti jer ih već stavljaju na nekakve javne spiskove, što bi imali oni?

VL
Avatar bereza
bereza
21:43 04.05.2015.

Ova inicijativa te "Agencije" je mutna do bola! Umjesto da se kontrola dužnosničkih imovinskih kartica maksimalno zaoštri (uz neprekidno provjeravanje svake stavke u njoj), a ne kao što je sad da se onome što piše vjeruje na "majke mi", ta "Agencija" ovime omogućava još veće muljanje! Onog trenutka kad netko postaje "dužnosnik" i kad prijeđe na državnu sisu, tj. plaćaju ga porezni obveznici, taj mora opravdati svaku lipu svoje imovine i imovine svoje obitelji. Dakle, u imovinsku karticu bi trebalo upisivati podatke o svim članovima obitelji, jer mi još uvijek živimo u plemensko-klanovskom društvu. Trebalo bi napraviti kompletnu bilancu sa situacijom najmanje godinu dana prije stupanja na dužnosnički položaj bilo kojeg ranga (potpuna lista prihoda kao u poreznoj prijavi, potpuna lista kreditnih i ostalih zaduženja s planom otpate, itd.) Zatim, nakon što se utvrde planirani prihodi za tu funkciju (plaća + svi stalni, privremeni i povremeni dodaci), provjeravati stanje rashoda i imovine dužnosnika i članova njegove obitelji. Naravno, dužnosniku treba osigurati usluge savjetnika kako se ne bi događale situacije "nisam znao da je novac/plaćeno putovanje na Havaje/ljetovanje na jahti... imovina", ali odgovornost za neprikazivanje stvarnog stanja u imovinskoj kartici mora biti na dužnosniku, a ne na onome tko otkrije tu nepodudarnost. Moraju se uvesti mnogo oštrije sankcije, sve do automatske suspenzije s položaja i oduzimanja sporne imovine uz plaćanje dodatne kazne, a u krajnjem slučaju i ovrhe nad obiteljskom imovinom. Ovo može izgledati jako oštro, ali tek na prvi pogled. Obični ljudi moraju iznova steći povjerenje u dužnosnike, a zbog sadašnjeg sustava s kojim se ti dužnosnici mogu poigravati kako god žele, povjerenje je potpuno izgubljeno.

VL
Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
21:12 04.05.2015.

Uskoro će ih agencije proglasiti bogovima, a narodu će narediti da se kreće na koljenima umjesto da hoda.

VL
DU
Deleted user
18:43 04.05.2015.

Tako nešto bilo je za očekivati upravo sada kada su Zoki i njegovi "pošteni i drugačiji" drugovi trebali pokazati koliko im je ovaj mandat bio "berićetan"

VL
Avatar airbizz
airbizz
16:39 04.05.2015.

za ovakve šuplje zakone mora netko odgovarati.ovo nije propust u zakonu.ovo je otvorena diskriminacija građana i stavljanje pojedinaca iznad zakona.

VL
NV
novo vriijeme
20:46 04.05.2015.

Prihodi i imovina prije imenovanja i prihodi i imovina dužnosnika nakon imenovanja. Svake godine mandata obavezno upisati u imovinsku karticu novu imovinu i sve prihode koje je u protekloj godini primio i kupio dužnosnik, i to iz svih izvora.

VL
LA
LANA555
22:26 04.05.2015.

Katastrofa i sramota .Vi mi nesmijemo o nima znati a oni moraju znati cak u kolko sam sati prvi put isla piskiti.Uzas i sramota sta jos nece se smisliti.

VL
FR
franekapetanovic
14:59 01.08.2016.

Sve sam rekao, ali nisam siguran jeste li me podržali: tražeći prije napisanI tekst, nikako da se pojavi.

VL
LA
LANA555
23:39 04.05.2015.

Ko da hdz to isto nebi napravili

VL
Avatar juricamesko
juricamesko
22:29 04.05.2015.

sve je to zbog milanovicevih kredita kod nove ljubljanske banke i njegove obitelji. tajio je i sanader pa se doznalo i ovome ce zgubidanu.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.