Naslovnica Vijesti Hrvatska

Pravo na obiteljsku mirovinu odsad se odnosi i na životno partnerstvo

Ovim izmjenama pravo na obiteljsku mirovinu omogućuje se i i osiguranim članovima obitelji osoba koje su sklopile životno partnerstvo
12. ožujka 2015. u 11:31 21 komentara 2442 prikaza
sabor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Tijekom saborske rasprave o Zakonu o mirovinskom osiguranju, HDZ-ov Josip Đakić upozorio je da su branitelji koji su u invalidsku mirovinu otišli kao djelatne vojne osobe dobili rješenja po zakonu koji je na snazi od 1. siječnja, u kojima im je vrijednosni bod umanjen sa 1 na 0,65. Podsjetimo, posljednjim izmjenama ovog zakona od početka ove godine provodi se razdvajanje mirovina korisnika koji ih ostvaruju po posebnim propisima kako bi se utvrdilo koji se dio mirovine financira iz prikupljenih doprinosa na temelju radnog staža, a koji iz državnog proračuna, no temeljem zahtjeva branitelja, Vlada je krajem prošle godine uredbom iz toga izuzela braniteljske mirovine. Osim izmjenama sada se ta uredba pretače u zakon.

– Mirovine su dobili u istom iznosu, ali usklađenja koja će poslije uslijediti sigurno će rezultirati manjim mirovinama, što se da iščitati iz rješenja – siguran je Josip Đakić. Zamjenik ministra rada Božidar Štubelj podsjetio je da je dogovoreno da Odbor za ratne veterane i Ministarstvo formirati zajedničku radnu skupinu koja treba naći cjelovito rješenje za braniteljske mirovine.

– Novi zakon definira razdvajanje svih mirovina po posebnim propisima pa su zato nekim braniteljima stigla rješenja s umanjenim vrijednosnim bodom, ali nijedan branitelj po osnovi staža nije dobio takvo rješenje – uvjerava Štubelj.

Ovim izmjenama pravo na obiteljsku mirovinu omogućuje se i i osiguranim članovima obitelji osoba koje su sklopile životno partnerstvo.

– Kako će se spriječiti moguće zloporabe, jer moglo bi doći do fiktivnog sklapanja partnerstva, radi korištenja prava – pitao je HSS-ov Branko Hrg koji i ovaj prijedlog vidi kao izigravanje volje građana s referenduma o braku, a Štubelj mu je odgovorio kako su zlouporabe moguće i u ostalim zajednicama.

– Zakonom o životnom partnerstvu osoba istog spola, životna zajednica osoba istog spola u pravima iz mirovinskog osiguranja izjednačena je s bračnom, odnosno izvanbračnom zajednicom muškarca i žene te odredbe treba uskladiti s predmetnim Zakonom – pojašnjava Štubelj.

Osim prethodno spomenutih izmjena, zakon omogućava da osiguranici koji navrše 60 godina života i 41 godinu staža osiguranja imaju pravo na starosnu mirovinu za dugogodišnjeg osiguranika, koja se određuje bez umanjenja. Takvu mirovinu imali bi i dosadašnji korisnici prijevremene starosne mirovine.

>> EK: Za petnaestak godina mirovina će vam biti 27% plaće

Spin City car sharing
Pokretanje posla
Pet stvari koje morate znati prije pokretanja biznisa

A1 izdvaja za Vas

  • KaNiDora:

    Ima se love, može se. Samo rasipaj.

  • razočaran:

    Napokon nešto pametno i od Đakića, iako se još ne smije zaboraviti njegova potpora kada je jaca rezala mirovine. jedina napomena da se ovdje ne radi o RVI, nego ljudima koji su protjerani u tzv povlaštene mirovine nakon 20 i ... prikaži još! više godina efektivngo staža i koje iznose od 2500 do 4500 kn, na opće oduševljenje gomile smeća - velike većine Hrvata . S obzirom da se radi o ljudima koji su gomili smeća omogućili da imaju znatno veća primanja nego da su ostali u svojoj ljubljenoj srbiji, a nekima su spasili i njihove beskorisne živote za njh novca nema u državi. Novca ima za one koji su pohlepno dizali kredite, koji nisu plaćakli račune, za one koji su se ukruhali i koji imaju primanja većža od 5000 kn da im se smanjenjem poreza da primanja dodatno povećaju. To je i u redu jer da si pametan i obrazovan ne bi ti palo na pamet utrošiti niti jednu sekundu vremena za gomilu smeća, pa makar time kršio i naradni zakon, a ovako kad si naivan i pošten crkavaj od gladi i gledaj kako se pohlepno smeće vozika u novim automobilim, živi u novim stanovima ....

  • KaNiDora:

    Ne znam odakle nekom ideja da su hrvatski branitelji otišli u mirovinu s 30 god? Stvarno podmetanjima nema kraja. Ne postoji institut "braniteljska mirovina" nego postoji HRVI. Dakle, mirovina po invaliditetu. Nitko nikome nije branio da uzme pušku u ruke, ... prikaži još!, bude ranjen, ostane bez obje ruke ili ruke i sad bi bio 100% povlaštwni HRVI. Stipeprof nema potrebe da insinuirate jer nismo djeca da bi povjerovali kojekakvim sitnim podvalama.