Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pismo

GOOD incijativa Kolindi Grabar Kitarović: Pojam građanin ne isključuje seljane, nego podanike

Kolinda Grabar Kitarović
Foto: Borna Filić/PIXSELL
17.01.2015.
u 12:25

GOOD incijativa uputila je pismo Kolindi Grabar Kitarović nakon njezine izjave za bosanskohercegovačku televiziju BHT1.

Organizacije civilnog društva okupljene u GOOD inicijativu uputile su pismo Kolindi Grabar Kitarović potaknuti njezinom izjavom u intervjuu za bosanskohercegovačku televiziju BHT1 u kojem je rekla da joj smeta izraz “građanke i građani” koji, kako je objasnila, smeta ljudima na selu koji smatraju da ih se time isključuje.

U pismu su joj poručili da sa žaljenjem moraju konstatirati da takvim stavom dodatno doprinosi trivijalizaciji te nerazumijevanju pojma i uloge građana u suvremenim demokratskim društvima. Istaknuli su da se ''pravno-političko značenje pojma 'građanin' ne odnosi se na obilježja mjesta u kojem neka osoba živi (grad, selo, predgrađe,...), nego na politički subjekt - nositelja prava i odgovornosti od kojeg se u demokratskim društvima očekuje da je informiran i aktivan te spreman doprinositi pozitivnim promjenama i društvenom razvoju'' te ju pozvali da podrži stručnjake i organizacije koje se zalažu za kvalitetno građansko obrazovanje.

''Točno je da u hrvatskom društvu građani nemaju dovoljno znanja o tome kako funkcionira demokratski politički sustav, koja su njihova prava i kako ih zaštititi, a posebno zabrinjava što recentna istraživanja pokazuju da ni kod mladih nije dovoljno razvijena demokratska politička kultura. Ovakva situacija ne čudi s obzirom da hrvatska država ne osigurava kvalitetan odgoj i obrazovanje za demokratsko građanstvo. To nije čarobni štapić koji će riješiti sve probleme, no svakako je prvi korak od društva pasivnih podanika prema društvu aktivnih građana. Mlade treba obrazovati i odgajati da postanu aktivni subjekti koji poznaju i razumiju društveno-političke procese, kritički ih promišljaju i doprinose uključivosti i rješavanju društvenih problema.

Stoga organizacije civilnog društva okupljene u GOOD inicijativu  zagovaraju kvalitetno uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja u škole. Od Vas kao odgovorne buduće Predsjednice Republike Hrvatske očekujemo da ćete se založiti da svi oni koji čine hrvatsku političku zajednicu ne budu podanici, nego informirani, odgovorni i aktivni građani'', navela je GOOD inicijativa u pismu. 

>> 'Po meni je Hrvat i onaj tko je Srbin po nacionalnosti' 

>> Reakcija na Grabar-Kitarović iz Srbije: Čak ni u ratnim 90-im nije zabilježena takva izjava

Komentara 136

DU
Deleted user
12:38 17.01.2015.

Zive u Hrvatskoj drzavi i bilo bi im bolje da se sto prije naviknu da vise nema ni drugova/drugarica niti gradjana/gradjanki. Ja sam glasovao za "Dragi Hrvati i Hrvatice i to i ocekujem od nase nove predsjednice!

GU
General_U
12:51 17.01.2015.

ma fali vama yusipović i ono njegovo građani i građanke pa i on je čestitao kolindi shvatio je da je izgubio ali nekima treba malo duže da shvate da imamo novu predsjednicu doći će ta vjest i do vaših mozgova samo treba čekati i biti strpljiv.

MK
MKGRA
12:51 17.01.2015.

Dosta vise sa time nismo gradani I gradanke nego Hrvatice I Hrvati kao I ostali narodi u EU u Srbiji ih ne zovu gradanke I gradani nego srbijanke I srbi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije