Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJAK SAVJETUJE

Pravni savjetnik: Do popravka krova uz izvanparnični postupak

krov
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
02.01.2014.
u 21:00

Postupak je dopušten samo ako između vas i drugog suvlasnika nema spora o veličini suvlasničkih udjela

P: Suvlasnik sam polovice kuće kojoj je nužno hitno popraviti krov, no drugi suvlasnik odbija sudjelovati u popravku. Na koji način mogu izvesti taj popravak usprkos odbijanju suvlasnika te kako mogu od njega naplatiti njegov dio troškova popravka?

O: Sukladno članku 39. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima (NN 91/96, 68/98,137/99, 22/00, 73/00, 129/00, 114/01, 79/06, 141/06, 146/08, 38/09, 153/09, 143/12), svaki od suvlasnika ima pravo suodlučivati o svim pitanjima koja se tiču svake stvari koja je u suvlasništvu više osoba, pa tako i nekretnine. Ponajprije treba istaknuti da se pitanja o kojima se može pojaviti potreba odlučivanja suvlasnika dijele na poslove redovite uprave i na poslove izvanredne uprave. Razlika između poslova redovite uprave i poslova izvanredne uprave očituje se u tome na koji se način donose odluke glede tih poslova pa se tako o poslovima redovite uprave odlučuje većinom glasova, dok se o poduzimanju poslova izvanredne uprave moraju suglasiti svi suvlasnici. Bitno je naglasiti da se većina glasova kojom se donose odluke o poslovima redovite uprave odnosi na većinu suvlasničkih udjela, a ne na broj suvlasnika.

Popravak krova suvlasničke nekretnine spada u poslove redovite uprave budući da je riječ o redovitom održavanju nekretnine ako se ne radi o većem popravku, kao što je izmjena krova uz mijenjanje konstrukcijskih elemenata i sl. Kako ste vi i drugi suvlasnik, suvlasnici svaki u polovici dijela, jasno je da ni jedan od vas nema potrebnu većinu da samostalno donese odluku o popravku krova. Stoga, ako s drugim suvlasnikom ne možete postići dogovor o poduzimanju popravka te zajedničkom plaćanju troškova popravka, možete pred nadležnim općinskim sudom pokrenuti izvanparnični postupak radi donošenja odluke o poduzimanju posla redovite uprave nužnog za održavanje nekretnine. U tom je postupku sud ovlašten, temeljem čl. 40. st. 3. Zakona odlučiti o poduzimanju nekog od poslova redovite uprave nužnog za održavanje, u ovom slučaju, suvlasničke nekretnine. Ako sud nađe da je vaš zahtjev osnovan, naložit će drugom suvlasniku da zajedno s vama pristupi popravku krova, odredit će opseg radova te rok u kojem to drugi suvlasnik mora učiniti, a ako on to ne učini, ovlastit će vas da to učinite sami uz obvezu drugog suvlasnika da vam nadoknadi odgovarajući dio troškova. Ovaj je postupak dopušten samo ako između vas i drugog suvlasnika nema spora o veličini suvlasničkih udjela.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije